Tehotenstvo týždeň po týždni: 27. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
18. mar'21

Pozdvihnite poháre s čistou vodou a zamávajte druhému trimestru, 27. týždňom sa totiž končí druhá etapa tehotenstva. Ešte pár dní a vstúpite do posledného trimestra tehotenstva, no nepredbiehajme. Čo všetko si pre vás bábätko pripravilo v tomto týždni?

Bábätko, ktoré je v brušku už 27. týždeň, dýcha (avšak plodovú vodu, nie vzduch) a vykazuje aj mozgovú aktivitu. Malý uzlíček v tomto štádiu vnútromaternicového vývinu meria približne 37 cm a váži asi 900 gramov. Váš mozog asi tiež pracuje na plné obrátky, pretože pôrod sa blíži a vy si zrejme predstavujete, aké to bude a čo vás potom vlastne čaká.

Príznaky dvadsiateho siedmeho týždňa

Počas tohto týždňa sa síce rozlúčite s druhým trimestrom, no tehotenské príznaky, ktoré vás počas neho trápili, sa ešte niekoľko týždňov zdržia. Možno ste si na ne zvykli, no nikdy ich nepodceňujte a neberte na ľahkú váhu. Niektoré z nich môžu byť znakom iného problému.

  • Kŕče v nohách. Jedinou známou a účinnou pomocou proti kŕčom je pravidelný strečing, najmä flexovanie chodidla (ohýbajte chodidlo v členku a v oboch polohách ho na pár sekúnd poriadne napnite). Nezabúdajte tiež dodržiavať pitný režim, ktorý je takisto účinnou prevenciou.
  • Bolesti chrbta. Podobne ako v prípade kŕčov, aj tu je riešením pravidelný strečing. Pomôže aj veľký vankúš na dojčenie, ktorým si podložíte telo počas spánku alebo oddychu na gauči.
  • Zápcha. Ak vás trápi zápcha, zaraďte do svojho jedálnička viac vlákniny a tekutín a pravidelne sa prechádzajte. V prípade, že problém pretrváva a nič nepomáha, obráťte sa na lekára. Ten vám odporučí bezpečné výživové doplnky, ktoré so zápchou raz a navždy zatočia.
  • Hemoroidy. Tento nepríjemný príznak úzko súvisí s vyššie spomenutou zápchou. V mnohých prípadoch je príčinou vzniku hemoroidov bábätko, ktoré vyvíja tlak na dolnú časť tela. Pri liečbe hemoroidov je nevyhnutné vyliečiť v prvom rade zápchu.
  • Zmeny na pokožke, vlasoch a nechtoch. Sú dva typy budúcich mamičiek - tie, ktorým počas tehotenstva narastie hustá hriva vlasov, spevnejú im nechty a ich pokožka je pružná a žiarivá a tie, ktoré nemajú toľko šťastia a prídu počas tehotenstva o množstvo vlasov, nechty sa im lámu a pokožke nepomáha ani pravidelné krémovanie.
  • Únik moču. A to najmä počas kýchania. Pravdepodobne ste sa už zmierili s faktom, že počas tehotenstva jednoducho nemáte nad svojím močovým mechúrom kontrolu. Dieťatko tlačí aj na močový mechúr a spôsobuje takéto nepríjemné problémy. Poistite sa vložkami.Tehotenstvo dvadsat sedem

zdroj foto: Freepik

Tehotenské bruško počas dvadsiateho siedmeho týždňa

Ako sme už v úvode načrtli, bábätko pravidelne dýcha, čím si posilňuje pľúca a pripravuje sa na prvý poriadny nádych po narodení. Zdokonaľuje sa aj mozog, ktorý je každým dňom komplexnejší a zamotanejší. Bábätko sa v brušku hýbe, priberá na tuku aj na svaloch a na ultrazvuku by ste si dokonca mohli všimnúť, ako si cmúľa palček. Dokonca pomaličky začína otvárať oči a žmurká. Môže sa tiež stať, že bábätko bude mať štikútku, no nebojte sa, bábätku v tomto prípade vôbec nič nehrozí.

Čo sa týka mamičky, tá by mala do tohto týždňa tehotenstva pribrať 7-14 kg. Priberanie je v tehotenstve individuálne, no vždy existuje po výpočte vášho BMI horná hranica, ktorú by ste nemali prekročiť. Ak sa tak náhodou stalo, riaďte sa radami lekára, chce vám len dobre. Pokúste sa dostať váhu pod kontrolu, znížite tak riziko rôznych komplikácií, či už počas tehotenstva, pôrodu alebo po narodení dieťatka.

Čo vás v 27. týždni čaká?

V prvom rade čo najviac oddychu a delegovanie domácich prác na ostatných členov rodiny. Nesnažte sa byť za každú cenu superhrdinkou a zverte domácnosť do rúk partnerovi, poprípade deťom. Nezabúdajte tiež veľa piť a doprajte si zdravé, chutné jedlá.

Uľahčite si tehotenstvo najviac, ako sa to dá. Netrápte sa počas spánku a potešte sa dojčiacim vankúšom, ktorý vám prinesie kopec pohodlia. Zadovážte si tiež podprsenku na dojčenie, ktorá už teraz uľaví od bolesti pŕs a chrbta. A v prípade, že vás vplyvom hormónov trápia výkyvy nálad, nájdite si niekoho, komu sa so svojimi myšlienkami zveríte.