Tehotenstvo týždeň po týždni: 25. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
25. jan'21

Druhý trimester, šiesty mesiac, dvadsiaty piaty týždeň. Aj takto by sa dalo zosumarizovať vaše tehotenstvo v číslach. Ešte stále si zrejme užívate množstvo energie, no nezabúdajte, že fyzicky náročné domáce práce treba delegovať na ostatných členov rodiny. Vy už aj tak predsa robíte tú najdôležitejšiu prácu - vytvárate malého človiečika. Ako sa má a ako sa máte v tomto týždni vy?

Bábätko meria cca 35 cm a váži približne 700 gramov. Ak by ste v rukách držali svoje bábätko práve teraz, mali by ste skôr pocit, že máte v náručí detskú bábiku. Na prvý dotyk s dieťatkom si však musíte počkať ešte nejakých 15 týždňov.

Príznaky dvadsiateho piateho týždňa

Možno ste plná energie, no stále rastúce bruško vám bude odteraz prekážať pri vykonávaní mnohých bežných činností. Fakt, že vo vás rastie nový život, potvrdzujú aj nasledujúce príznaky:

  • Problémy so spánkom. Dôvodov problémov so spánkom môže byť viacero. Najčastejšie je to však väčšie bruško, ktoré vám bráni v zaujatí pohodlnej polohy. Ďalším častým dôvodom nespavosti je stres z blížiaceho sa pôrodu a svoje robia aj tehotenské hormóny. Pokúste sa pred spaním čo najviac relaxovať a používajte dojčiaci vankúš, ktorým si počas spánku podopriete bruško.
  • Časté močenie. Dieťatko čoraz viac tlačí na močový mechúr, čo pre vás znamená častejšie návštevy toalety. Určite však neobmedzujte pitný režim, to by mohlo ohroziť zdravie vás i bábätka.
  • Zápcha. Tento problém možno prekvapí mnohé budúce mamičky, no je celkom bežný. Pokúste sa dostatočne hýbať, dodržiavať pitný režim a jesť potraviny bohaté na vlákninu.
  • Hemoroidy. Podobne ako zápcha, aj hemoroidy trápia ženy v druhej polovici tehotenstva viac, ako by ste si mysleli. Dôvodom je tlak bábätka na tráviaci trakt. Pomôže rovnaká prevencia ako pri zápche, teda pohyb, tekutiny a vhodná strava.
  • Plyny a nadúvanie. Hormóny spomaľujú trávenie a vytvárajú prebytočné plyny.
  • Pálenie záhy. Aj tento symptóm je spôsobený tým, že bábätko tlačí na tráviaci trakt. Zároveň vytláča žalúdočnú kyselinu do pažeráka a spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. Vyhýbajte sa ostrým a koreneným jedlám, a to najmä pred spaním. Radšej si doprajte častejšie malé porcie, neprejedajte sa a po jedle pred polohou v ľahu uprednostnite radšej sed.
  • Braxton Hicksove kontrakcie. Tieto falošné kontrakcie sa zvyknú objaviť až okolo 28. týždňa, no niektoré mamičky sa s nimi stretnú skôr. Na rozdiel od skutočných pôrodných kontrakcií, tieto netrvajú dlho, sú nepravidelné a často odznejú, keď zmeníte polohu. Ak sa však bojíte, že kontrakcie sú predzvesťou predčasného pôrodu, radšej ihneď kontaktujte lekára.Tehotenstvo dvadsat pat tyzdnov

Tehotenské bruško počas dvadsiateho piateho týždňa

V tomto období môžete mať pocit, že vás bruško neustále svrbí, je napnuté a vaše telo sa možno bude zrazu zdať príliš malé na to, aby v ňom malo dieťatko dostatok priestoru. Tieto pocity sú úplne normálne a jednoducho súvisia s tým, že sa telo prispôsobuje bábätku a jeho potrebám. Drobček sa zatiaľ vo vašom vnútri čoraz viac hýbe a je pravdepodobné, že pohyby sú pravidelné - keď sa hýbe viac, je hore, keď je chvíľu pokoj, bábätko spí.

Od tohto týždňa už bábätko nadobúda pocit rovnováhy a počas pretáčania sa v brušku vie, kedy je dole a kedy hore hlavou. Zároveň má stále viac tuku a dokonca aj vláskov. V tomto štádiu vnútromaternicového vývinu bábätko možno po prvýkrát otvorí viečka. Okrem toho sa bábätku vyvíjajú nosové dierky a nozdry, takže sa pomaly, ale isto pripravuje na samostatné dýchanie po narodení. Drobček začína dýchať plodovú vodu, no pľúca ešte nie sú dokonale vyvinuté a dieťatko ešte nevie dýchať samostatne.

Čo vás v 25. týždni čaká?

Tento týždeň vás zrejme nečaká návšteva lekára, keďže v uplynulých dňoch ste absolvovali glukózový test, preto sa zamerajte hlavne na seba. Neprepínajte sa, doprajte si tzv. self-care dni, uvarte si chutné jedlo, pozerajte obľúbené seriály a filmy, doprajte si čas s knihou a nezabúdajte na hydratáciu zvonka, teda masírovanie pokožky olejmi a krémami. Rozmaznávajte sa, kým ešte máte čas a keď sa vás okolie opýta, s čím potrebujete pomôcť, bez výčitiek svedomia im zverte nejakú úlohu, ktorá bola na vašich pleciach.