Tehotenstvo týždeň po týždni: 9. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
20. jún'19

Ten čas ale letí! Práve ste vstúpili do deviateho týždňa tehotenstva, ktorý so sebou prináša veľké zmeny. Bábo rastie ako z vody a vy si čoraz viac začínate uvedomovať, ako sa váš život už o pár mesiacov zmení. Ešte však potrvá, kým budete svoj uzlíček šťastia držať v náručí. Prečítajte si zatiaľ, čo sa deje v deviatom týždni tehotenstva.

Počas aktuálneho, deviateho týždňa sa dejú významné zmeny. Vstupujete do tretieho mesiaca tehotenstva a z embrya sa stáva plod! Bábätko oproti minulému týždňu podrástlo a už je veľké asi ako väčšia čerešňa. Váži približne 2 gramy a je dlhé cca 24 mm. To znamená, že plod sa stále viac a viac začína podobať na skutočné bábätko!

Tehotenstvo ceresna

Príznaky deviateho týždňa

Tehotenský hormón HCG je v tomto štádiu tehotenstva na svojom vrchole a vy už asi viete, čo to znamená. Ak vás od začiatku tehotenstva trápia nepríjemné príznaky, pripravte sa na to, že v deviatom týždni vyvrcholia a poriadne vás potrápia. Dobrou správou však je, že všetky nepríjemné tehotenské príznaky budú už čoskoro minulosťou.

  • Nevoľnosť. Až 80 % budúcich mamičiek sa v tomto období často stretáva so záchodovou misou, no ranná (alebo lepšie povedané celodenná) nevoľnosť nie je jediným nepríjemným príznakom. Môžete sa cítiť slabo až choro, preto si doprajte dostatok odpočinku, časté snacky a do jedálnička zaraďte aj vitamín B6.
  • Zmeny nálad. Je veľmi pravdepodobné, že momentálne sú vaše hormóny ako na horskej dráhe a vy sa adekvátne k tomu aj cítite. Je možné, že emócie sa vám z času na čas vymknú spod kontroly, preto stavte na preventívne opatrenia - cvičte jogu, meditujte a vyhýbajte sa stresovým situáciám.
  • Časté močenie. To súvisí so zväčšovaním sa maternice a cirkuláciou krvi v oblasti panvy. Aj napriek tomu, že na toalete trávite väčšinu dňa, nezabudnite dodržiavať pitný režim, a to najmä v prípade, že ste tehotná v lete.
  • Únava. Telo si musí poradiť s mnohými zmenami, preto sa niet čomu čudovať, že únava si vás počas tehotenstva nachádza oveľa častejšie. Doprajte si preto dostatok spánku a ak je to možné, zdriemnite si aj počas dňa. Dbajte tiež o stabilnú hladinu cukru v krvi, ktorá vás môže pred únavou zachrániť.
  • Plný nos. Pre mnohé budúce maminy je tento príznak prekvapením, no objavuje sa relatívne často. Tehotenstvo niekedy spôsobuje zvýšenú produkciu hlienu v tele, takže odporúčame mať pri sebe vždy hygienické vreckovky.
  • Bolesti hlavy. Hormóny opäť úradujú a spôsobujú časté bolesti hlavy. Riaďte sa preto radami vyššie a doprajte si počas dňa odpočinok, pite dostatočné množstvo tekutín, zobkajte malé snacky a veľa spite.Tehotenstvo bicykel

Tehotenské bruško počas deviateho týždňa

Máte problém zapnúť obľúbené džínsy? Potešíme vás - už to nie je iba nadúvanie, ale skutočné tehotenské bruško, ktoré konečne začína vykúkať! Môže za to najmä rast maternice, ale aj samotné bábätko, ktoré je každým dňom väčšie. Prirodzené je aj priberanie, ktoré ženám počas tohto obdobia konečne nespôsobuje vrásky na čele. Časté vracanie však môže spôsobiť aj úbytok váhy - v tomto prípade o tom informujte svojho gynekológa, ktorý zhodnotí, či je úbytok v norme alebo nie.

To, čo sa deje v brušku počas deviateho týždňa, vám možno priblíži aj ultrazvuk. Keďže každý lekár má trošku odlišné postupy, možno sa na dlhoočakávaný ultrazvuk dostanete až teraz. Pripravte sa na to, že v tomto stále skorom štádiu tehotenstva zrejme nepôjde o klasický ultrazvuk, aký poznáte z filmov, ale o ultrazvuk pomocou vaginálnej sondy. Dôvod je jednoduchý - maternica je ešte stále ukrytá za panvovou kosťou, takže tehotenský ultrazvuk by toho veľa nezaznamenal. Tento ultrazvuk tiež potvrdí, že bábätko rastie v maternici a nejde o mimomaternicové tehotenstvo.

Ako sme už spomínali, z embrya sa v 9. týždni stáva plod. To znamená, že všetky vnútorné orgány sú už vytvorené, teraz prichádza rad na to, aby sa vyvíjali. Na ultrazvuku už dokonca budete počuť aj tlkot srdiečka.

Deviaty týždeň má od konečnej stanice, ktorou je deviaty mesiac, ešte poriadne ďaleko. Zmeny na tele vás však možno vyženú na nákupy. V tom prípade nezabudnite investovať do kvalitnej podprsenky, ktorá sa vám v nasledujúcich týždňoch určite zíde. Za prvú úspešne zvládnutú návštevu gynekológa a ultrazvuk sa nezabudnite odmeniť niečím pekným pre seba, ale aj pre bábätko. Tehotenské nákupy predsa raz museli prísť!

Pripravte sa na bábätko