Tehotenstvo týždeň po týždni: 10. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
08. júl'19

Prvé dvojciferné číslo spojené s vaším tehotenstvom je konečne tu a všetko vyzerá opäť o čosi reálnejšie. Najväčším potešením je v tomto období vykúkajúce bruško, ktoré už nie je iba dôsledkom nadúvania. Čas na nákupy tehotenských šiat sa preto neúprosne blíži! Ste pripravení na to, čo sa deje v 10. týždni tehotenstva?

Vitajte v treťom mesiaci tehotenstva, a teda v poslednom mesiaci prvého trimestra. Obdobie, ktoré mnohé mamičky poriadne potrápi, sa už pomaly, ale isto chýli ku koncu a vy si už čoskoro budete môcť vychutnať krásne tehotenské chvíľky bez nepríjemných príznakov. Momentálne vám v brušku rastie jahôdka, ktorá je dlhá asi 30 mm a váži približne 4-5 gramov.

Príznaky desiateho týždňa

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich častiach tohto tehotenského seriálu, hladina tehotenského hormónu HCG stúpa priamo úmerne s tým, v ktorom týždni sa nachádzate. Práve tá spôsobuje všetky nepríjemné príznaky, s ktorými sa stretnete aj v desiatom týždni tehotenstva. Pripravte sa na nevoľnosť, zmeny nálad, únavu, malátnosť, ale aj výtok z pošvy.

  • Bolesť brucha. “Novinkou” v tomto štádiu gravidity bude bolesť v oblasti bruška, ktorú spôsobuje rast maternice. Neplatí však, že ju zákonite budú pociťovať všetky budúce mamičky. Nebojte sa s touto bolesťou zveriť svojmu lekárovi - ten najlepšie vie, či je bolesť v norme alebo nie.
  • Zväčšujúce sa prsia. Desiaty týždeň tehotenstva však môže priniesť aj pozitívne zmeny, a to najmä pre mamičky, ktoré sa doteraz sťažovali na plochý hrudník. Vaše telo sa už začína pripravovať na dojčenie, s čím bezprostredne súvisí aj zväčšovanie prsníkov.
  • Viditeľné žily. Máte pocit, že vaše žily sú zrazu akési výraznejšie? Nie, nie je to iba očný klam. Žily sú v tehotenstve viac viditeľné z jednoduchého dôvodu - prúdi cez ne viac krvi, pretože teraz ju už potrebujete nielen vy, ale aj bábätko.Tehotenstvo jahoda

Tehotenské bruško počas desiateho týždňa

Rozhodli ste sa nechať si krásnu správu o tehotenstve ešte chvíľku pre seba? Od tohto týždňa to pre vás bude len a len ťažšie. Ešte stále sa môžete ukrývať pod voľnejším oblečením, no bruško už bude len a len rásť. Práve v desiatom týždni sa vás možno známi opýtajú, či náhodou nečakáte bábätko, preto je najvyšší čas popremýšľať o tom, ako sa o túto radostnú novinu podelíte so svetom.

K obrovským zmenám dochádza aj vo vašom vnútri. Bábätku sa formujú ramená, rastú mu chrupavky a kosti. Začínajú sa tiež objavovať nechtíky a dokonca aj vlásky! Všetky orgány vášho plodu sú už plne vyvinuté a pomaličky začínajú naplno pracovať. A aj keď to s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nepocítite, bábo sa už snaží prehĺtať a kopať.

Tehotenstvo ultrazvuk trimester

Čo vás v 10. týždni čaká?

Okrem radosti z tehotenstva vás v desiatom týždni čakajú aj rôzne testy, ktoré sú však dobrovoľné. V tomto ešte stále relatívne skorom štádiu tehotenstva dokážu lekári prísť na to, či bude vaše dieťatko trpieť genetickými poruchami, preto je veľmi dôležitá rodinná anamnéza. Dočkáte sa aj prvého screeningu, ktorý odhalí abnormality na chromozómoch a vylúči napríklad prítomnosť Downovho syndrómu, ale aj iných chromozómových porúch.

V závislosti od vášho zdravotného stavu lekár môže odporučiť aj iné testy, ktorých sa však takisto nemusíte báť - veľká väčšina z nich trvá iba chvíľu a vôbec nebolia. Navyše vám po ich absolvovaní spadne kameň zo srdca, pretože budete vedieť, že vaše bábätko sa vyvíja a rastie podľa plánu.

V kalendári si môžete odškrtnúť ďalší týždeň tehotenstva, ktorý so sebou priniesol veľké zmeny. Začnite premýšľať nad tým, ako kreatívne oznámite správu o bábätku vo vašom brušku najbližším a môžete už začať pokukovať aj po výbavičke pre drobca.

Pripravte sa na bábätko