Tehotenstvo týždeň po týždni: 12. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
23. sep'19

Dlho očakávaný týždeň tehotenstva je konečne tu! Pre budúce mamičky znamená číslo 12 v tomto prípade naozaj veľa, pretože so sebou prináša v prvom rade najmä úľavu. Opadáva strach zo spontánneho potratu a prichádza skutočná radosť z malého zázraku, ktorý v tele ženy rastie ako z vody!

Jedna etapa tehotenstva sa chýli ku koncu, za čo sú mnohé budúce mamičky nesmierne vďačné. V tomto čase sa totiž znižuje riziko spontánneho potratu, ktorý bol v prvých týždňoch tehotenstva veľkým postrachom a zároveň sa pomaly, ale isto začínajú vytrácať niektoré nepríjemné sprievodné príznaky. Bábätko teraz meria asi 54 mm a váži približne 14 gramov, vďaka čomu pripomína veľkú slivku a o svojej prítomnosti v mamičkinom brušku už dáva vedieť aj navonok.

Príznaky dvanásteho týždňa

Ranná nevoľnosť a neprekonateľná únava bude už čoskoro minulosťou! Jedny z najnepríjemnejších príznakov tehotenstva, ktorými trpí mnoho žien sa ku koncu dvanásteho týždňa vytratia a vy si budete môcť druhý trimester užívať naplno a najmä bez toho, aby ste každú chvíľu objímali záchodovú misu. Namiesto toho sa však o slovo prihlásia iné príznaky:

  • Časté výtoky sú síce nepríjemné, no majú svoj zmysel - chránia totiž vašu vagínu pred infekciou. Ak však majú nezvyčajnú farbu, napríklad žltú, ružovkastú, hnedú alebo dozelena, navštívte radšej gynekológa. Ten rýchlo vylúči infekcie, ktoré by mohli ohroziť vás, alebo vaše bábätko.
  • Špinenie, podobne ako výtoky, nemusí znamenať nič, no zároveň môže byť známkou niečoho vážnejšieho. V mnohých prípadoch ide iba o zvýšenú citlivosť pošvy, ktorá sa môže prejaviť práve krvácaním napríklad po sexe. V prípade, že je špinenie sprevádzané kŕčami alebo je intenzívne, čím skôr sa objednajte k lekárovi.
  • Bolesti hlavy, ktoré vás potrápia od dvanásteho týždňa, môžu byť spôsobené hormonálnymi zmenami, poklesom cukru v krvi, stresom, nedostatkom spánku alebo dehydratáciou.
  • Závraty nie sú v tomto štádiu tehotenstva ničím nezvyčajným. Väčšinou sú dôsledkom prudkej zmeny krvného tlaku a netrvajú dlho. Nikdy ich však neignorujte, dodržiavajte pitný režim a doprajte si počas dňa malé snacky v podobe niečoho zdravého.Tehotenstvo dvanasty tyzden blog

Tehotenské bruško počas dvanásteho týždňa

Nefalšované tehotenské bruško, na ktoré ste tak dlho čakali, je konečne tu! Práve preto mnohé budúce mamičky čakajú na koniec prvého trimestra, aby sa so šťastnou správou podelili. Rastúce bruško už viac nebudete môcť ukrývať pod voľné oblečenie a ako výhovorka už dlhšie neposlúži ani nadúvanie či extra veľký burger.

A čo sa deje s bábätkom? Všetky vnútorné orgány a časti tela sú v tomto štádiu tehotenstva vyformované a odteraz budú už iba rásť a vyvíjať sa do dokonalosti. Bábätko v tomto týždni vývinu dokonca zatína a otvára pästičky a chodidlá a buduje si aj reflexy. Ak sa počas ultrazvuku dotknete svojho bruška, je veľmi pravdepodobné, že na obrazovke uvidíte náhly pohyb - tak dieťatko reaguje na váš dotyk.

Čo vás v 12. týždni čaká?

Okrem pravidelnej kontroly u gynekológa vám môže lekár odporučiť aj DNA testy, ktoré vylúčia niektoré chromozómové abnormality plodu. Na určenie pohlavia je za bežných okolností ešte príliš skoro (väčšinou musíte počkať do 20. týždňa), no vďaka týmto testom sa zároveň dozviete aj to, či pod srdcom nosíte dievčatko alebo chlapčeka.

Dvanásty týždeň môže byť tiež začiatkom vášho tehotenského fotoalbumu. Ide o prvý týždeň, počas ktorého je už bruško aspoň trochu viditeľné a každým týždňom bude len väčšie a väčšie. Nájdite vo svojom byte miesto, ktoré sa veľmi nemení, postavte sa bokom a poproste partnera, aby vás odfotil. Keď si každý týždeň odfotíte bruško, budete vidieť, ako v ňom vaše bábätko rástlo a nakoniec budete mať krásnu spomienku, ku ktorej sa budete môcť kedykoľvek vrátiť.

Tretí mesiac tehotenstva je na konci! Už dvanásť týždňov vo vašom vnútri rastie malý zázrak zvaný bábätko a vy už konečne môžete túto krásnu správu oznámiť najbližším. To “najhoršie” máte konečne za sebou a odteraz si môžete krásy tehotenstva užívať naplno.

Pripravte sa na bábätko!