Čo by ste mali vedieť o tehotenskej cukrovke

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
20. nov'17

Nie je cukrovka ako cukrovka. Nemusíte mať diagnostikovaný diabetes, dokonca nemusíte spadať ani do rizikovej skupiny. Tehotenská cukrovka, alebo gestačný diabetes, môže postihnúť aj vás.

Diabetes typu 1 a 2 vs. tehotenská cukrovka

Poznáme tri druhy cukrovky: diabetes typu 1, diabetes typu 2 a gestačný diabetes. Diabetes typu 1 má len 5 – 10 % všetkých pacientov s cukrovkou, väčšinou sa začína objavovať už u detí a mladých ľudí. Imunitný systém zabíja bunky, ktoré produkujú inzulín. Pre diabetes typu 1 neexistuje prevencia. Naopak, diabetes typu 2 má až 90 % cukrovkárov a dá sa mu predchádzať správnou životosprávou. V tomto prípade pankreas nedokáže inzulín správne využiť, alebo ho neprodukuje v dostatočnom množstve.

Počas tehotenstva sa u vás môže vyvinúť gestačný diabetes, keď hormóny vplývajú na pankreas a môžu viesť k inzulínovej rezistencii. Intolerancia glukózy sa rozvíja a vzniká najčastejšie po 20. týždni tehotenstva a zvyčajne po pôrode ustúpi. Až 20 % mamičiek má diagnostikovanú tehotenskú cukrovku. Prejavuje sa hyperglykémiou (zvýšenou hladinou glukózy v krvi) rôznej závažnosti. Mamičky, ktoré počas tehotenstva trpia gestačným diabetom, majú neskôr v živote štatisticky vyššiu šancu na rozvinutie diabetu typu 2. Deti sa im zvyčajne narodenia zdravé, no aj ony patria do rizikovej skupiny na diabetes 2. typu.

Dieta diabetes

Aké sú rizikové faktory na rozvoj tehotenskej cukrovky?

Vo všeobecnosti majú na rozvoj gestačného diabetu vplyv aj tieto faktory:

  • obezita,
  • výrazne zvýšená hmotnosť počas tehotenstva,
  • diabetes v blízkej rodine,
  • vek nad 35 rokov,
  • gestačný diabetes v predchádzajúcom tehotenstve,
  • hydramnion alebo preeklampsia v predchádzajúcom tehotenstve,
  • prekonaná séria potratov.

Nejde len o to, že sa dieťa môže narodiť priveľké

Mnoho mamičiek, a väčšinou tie, ktoré v tehotenstve cukrovku nemali, riziká diabetu zľahčujú. Nejde len o zvýšenú pôrodnú hmotnosť. Neliečená cukrovka počas tehotenstva so sebou nesie mnohé riziká. Testovanie nie je dobré podceňovať práve pre riziko poškodenia plodu aj komplikácie pre matku:

  • pôrodná hmotnosť nad 4 000 g,
  • pri spontánnom pôrode je zvýšené riziko zlomenia ramienok dieťaťa (dyskotia), zlomenina kľúčnej kosti alebo väčšie poranenie hrázdy u mamičky,
  • nedozretie vnútorných orgánov dieťaťa,
  • úmrtie plodu pred narodením,
  • poruchy dýchania, srdečného rytmu alebo novorodenecká žltačka po narodení,
  • hypoglykémia po narodení,
  • u žien môžu vzniknúť poranenia počas pôrodu, preeklampsia, zvýšený krvný tlak, rôzne infekcie a zápaly.

Ak sá cukrovka včas diagnostikuje a nasledujete pokyny lekára, nemusíte sa obávať týchto problémov.

Ako sa gestačný diabetes diagnostikuje?

Medzi 24. – 28. týždňom sa vykonáva orálny glukózovo-tolerančný test (skrátene oGTT), počas ktorého ráno v ordinácii vypijete glukózový roztok (75 glukózy rozpustenej v 250 – 300 ml vody). Je potrebné prísť nalačno, čo znamená, že ste posledných 12 hodín nejedli nič. Po glukózovom nápoji treba dve hodiny počkať na odber. Radšej si neplánujte žiadne aktivity, kým čakáte na odber, môžete pociťovať nevoľnosť alebo únavu.

Pozitívny výsledok na gestačný diabetes znamená, že vaša hodnota glukózy v krvi po oGTT je vyššia než 7,8mmol/l. Ak je to váš prípad, lekár vás zašle k diabetológovi.

Gestačný diabetes vám však mohol byť diagnostikovaný aj bez oGTT, a to v prípade, ak ste mali nalačno počas tehotenstva hladinu cukru v krvi nad 7mmol/l. Vtedy sa nevykonáva oGTT.

Mám tehotenskú cukrovku, čo teraz?

Ak nemáte dobré výsledky z oGTT, lekár váš pošle k diabetológovi. Na diabetologickom oddelení sa podľa vašich výsledkov určí liečba a zároveň dostanete odporúčania na diétu. Väčšina prípadov sa totiž rieši len upravením stravy, malé percento rodičiek musí prijímať aj inzulín.

Niektoré mamičky odmietajú oGTT, pretože sú presvedčené, že sa predsa stravujú zdravo a nejedia priveľa sladkostí. Diabetická diéta je však o čosi striktnejšia než naše ponímanie zdravej stravy. Lekár vám určí, koľko sacharidových jednotiek denne môžete prijať. S tým, že jedna sacharidová jednotka (SJ) sa rovná 10 g sacharidov. Dostanete návod a poučenie od zdravotného personálu o tom, ako si rátať sacharidové jednotky a zostavovať svoj denný jedálniček.

Tehotenská cukrovka a pôrod

Ako už bolo spomenuté, pri neliečenej tehotenskej cukrovke môže dôjsť aj k veľkej pôrodnej hmotnosti plodu. Pre možné komplikácie preto lekári niekedy volia cisársky rez. Gestačný diabetes zvyčajne po pôrode ustúpi, no vaše stretnutia s diabetológom sa nekončia. Ak ste boli liečená len diétou, pol roka po pôrode vám znovu vykonajú oGTT, v prípade negatívneho nálezu navštevujete diabetológa raz ročne. Ak ste boli liečená inzulínom, aj po pôrode pokračujete v diéte a raz ročne navštívite diabetológa.

V prípade, že sa váš stav neupraví, diabetológ vám môže diagnostikovať diabetes 1. alebo 2. typu.