Svetový deň zdravia 2018 bojuje s nadváhou

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
06. apr'18

Prevencia nadváhy a obezity - tak znie heslo tohtoročného Svetového dňa zdravia, ktorý sa oslavuje už zajtra, 7. apríla. Práve v tento deň, no už v roku 1948, vznikla Svetová zdravotnícka organizácia, WHO, ktorá každoročne pri príležitosti osláv tohto dňa oznámi jednu tému. Tento rok sa všetka pozornosť upriami na nadváhu a obezitu, s ktorou bojujú nielen dospelí, ale čoraz viac aj deti.

Zdravie má každý len jedno - toto prízvukujeme už malým deťom a dúfame, že nielen im, ale aj dospelým vydrží veľmi dlho. Aj budúcim mamičkám, ktoré svoje poklady nosia ešte v brušku sa hovorí, že najdôležitejšie je, aby sa dieťatko narodilo zdravé. Svetový deň zdravia sa bude v roku 2018 venovať nadváhe, ktorá postihuje aj malé deti, nielen dospelých.

Zakódované v génoch

Koľkokrát ste už vo svojom okolí počuli vetu “To má po mne, aj ja som celý život tučko”? Samotná obezita pritom nie je geneticky daná, deti po vás môžu zdediť iba typ postavy či pomalý metabolizmus. Príčinou obezity môžu byť aj hormonálne poruchy, najmä zvýšená činnosť štítnej žľazy, ktorá v mnohých prípadoch spôsobuje priberanie a čoraz častejšie postihuje aj deti. Za priberanie môžu byť zodpovedné aj tzv. obezitogénne gény, ktoré prispievajú k vzniku obezity. Na druhej strane stoja tzv. leptogénne gény, ktoré nedovolia, aby obezita prepukla.

Zdravie a sladkosti

Určite aj vy poznáte vo svojom okolí ľudí, ktorí môžu zjesť naozaj čokoľvek a na ich váhe sa to neprejaví. Gény síce môžu byť predpokladom nadváhy a obezity, ale toto ochorenie je stále z veľmi veľkej väčšiny osobná záležitosť. Faktom však ostáva, že deti, ktoré sa narodia rodičom s nadváhou, majú takisto tendenciu priberať. Už odmalička vidia v domácnosti nesprávny životný štýl, ktorý sa síce napráva ťažko, ale nie je to nemožné.

Nezatvárajte pred obezitou oči

V očiach každého rodiča je jeho vlastné dieťa to najlepšie. Obezita a nadváha patria medzi citlivé témy, o ktorých sa ťažko rozpráva, pretože predstavujú skutočný problém, ktorý treba začať riešiť. Nadváha a obezita však nie je iba fyzický problém, ale aj psychický. Deti sú úprimné a ešte poriadne nevedia, čím všetkým môžu spolužiakom či kamarátom ublížiť.

Ak príde vaše dieťatko domov s tým, že mu niekto v škole nadával do tučných, zamyslite sa nad tým, či bolo toto správanie opodstatnené. Samozrejme, nie je správne takto očividne poukazovať na chyby iných, ale práve to vás ako rodiča možno nakopne a uvedomíte si, že vaše dieťa má problém, z ktorého nemusí vyrásť.

Nový životný štýl

Nie nadarmo sa hovorí, že ste to, čo jete. Keď tvorí základ vášho rodinného jedálnička zlá strava, skôr či neskôr sa to odrazí aj na zdravotnom stave. Mnohé rodiny si pritom ani nemusia uvedomovať, že ich jedálniček nie je práve ukážkový. Za nadváhou a obezitou nemusia stáť iba hory čokolády a sladené nápoje neprirodzenej farby. Poriadnu šarapatu narodia aj jedlá, ktorými to vôbec nemyslíte zle. Uškodiť môže aj segedín, rezne či klobáska, ak sú na tanieri príliš často.

Niektoré deti majú jednoducho väčší apetít a zjedia väčšie porcie obeda, ako ich rovesníci. Dôležitý je však prísun vitamínov z ovocia a zeleniny a pravidelný pohyb. Neznamená to, že musí váš drobec navštevovať štyri krúžky týždenne. Začnite víkendovými prechádzkami či výletmi na bicykli a nebojte sa navštíviť dietológa. Ten vytvorí nový stravovací režim presne na mieru.

Zdravie a pohyb

Jednoduché zásady stravovania

  • Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, no netreba vynechávať ani obed a ľahkú večeru.
  • Aspoň jedno jedlo denne by malo byť teplé. Bez varených jedál sa hmotnosť redukuje veľmi ťažko.
  • Obmedzte a postupne úplne vynechajte fastfoody. Jedlo pripravujte aj na výlety a cesty autom.
  • Dodržiavajte pitný režim, ktorý však netvoria sladené nápoje, ale čistá voda, minerálky a bylinkové čaje.
  • Zabudnite na kupované sladkosti a pokúste sa obmedziť aj koláče a zákusky upečené doma, najmä ak je v nich množstvo cukru a múky.
  • Postarajte sa o dostatočný pohyb detí a počas cesty za lepšou postavou ho povzbudzujte.

Obezita postihuje čoraz viac mladých ľudí a takisto aj deti, ktoré ešte nekontrolujú svoj jedálniček. Nadváha je v dnešnej spoločnosti stále tak trochu tabu, no pritom sa zaraďuje medzi moderné civilizačné ochorenia. Neignorujte ju a pridajte sa k tým, ktorí budú v sobotu, 7. apríla, šíriť osvetu v prevencii nadváhy a obezity.