Vstúpte do sveta detí vďaka puzzle od Educa

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
23. jan'16

Puzzle je super. Dokonca aj vtedy, keď na konci zistíte, že vám jeden kúsok chýba. Seriózne, nič sa nestráca s takou presnosťou. Teda až na ponožky v pračke. Záhadu chýbajúceho puzzle kúska neovplyvníte, pretože vy si môžete dávať pozor koľko chcete, vaše dieťa ho zo sveta nejak aj tak znesie.

Puzzle stavebnice pre deti

Bez ohľadu na tento fakt, puzzle a iné domáce hry sú skvelým prostriedkom ako nahliadnuť do sveta vašich najmenších. Je dôležité si uvedomiť, že čas strávený hraním nie je časom, ktorý zdržiava deti od učenia. Naopak, hranie je to, vďaka čomu sa učia najlepšie.

Deti sú naprogramované, aby sa hrali. Neberte im toto privilégium. Vytvárajte v nich pozitívne hracie návyky, z ktorých budú čerpať aj v budúcnosti. Vďaka puzzle vám ukážeme ako na to.

A dokonca vieme aj čo s tým chýbajúcim kúskom...

Puzzle si vek ani povahu nevyberá

Jeho najväčšou výhodou je, že sa s ním dokážu zabaviť všetky vekové skupiny a všetci členovia rodiny. Žiadna hra na doma nie je taká univerzálna. Stačí si vybrať väčší počet kusov, náročnejší obrázok a z hry pre 4 ročné deti je razom zábavka aj pre starších súrodencov, či dospelých. Hranie a rodičovstvo idú ruka v ruke. Či sa vám to páči alebo nie, vaše deti ocenia, ak sa s nimi dokážete nerušene hrať.

Top tipy ako budovať pozitívne hracie návyky:

  • Hrajte sa so svojimi deťmi, keď sa vám chce. Deti vycítia ak niečo robíte z povinnosti.
  • Vyčleňte si čas na hranie. Neriešte počas neho nič iné. Pomôže to vašim deťom vytvoriť si návyk a vám usporiadať čas.
  • Pozvite do svojho “hracieho klubu” aj deti svojich kamarátov a rodiny. Takéto hranie pomáha budovať sociálne väzby, priateľstvá a rešpekt.
  • Nebojte sa k hraniu prizvať deti rôznych vekov. Staršie benefitujú z toho, že môžu veliť situácii, mladšie sa zas cítia dôležito, že sa môžu hrať so staršími. Čo znamená, že obe skupiny sa budú chovať slušnejšie.
  • Hry na doma sa nemusia hrať len doma na podlahe či koberci. Motivujte svoje deti k tomu, aby experimentovali a hrali sa s nimi aj vonku. Samozrejme, tu treba prihliadať na aktuálne počasie.

Ako puzzle pomáha deťom vo vývoji

Hry na doma sú veľmi vďačné na budovanie detských schopností. Čo presne však viete dosiahnuť vďaka puzzle? Puzzle predstavuje viac ako len žiarivé farby, pekné obrázky a rôzne tvary, ktoré do seba pasujú alebo nie.

Puzzle pomáha deťom naučiť sa, že celok sa skladá z častí, buduje koordináciu práce očí a rúk, aj jemnú motoriku. Puzzle pre deti trénuje pamäť a spoznávanie objektov. Buduje vizuálne vnímanie a predstavivosť. Asistuje pri vyjadrovaní sa, najmä ak necháte deti rozprávať o tom, čo sa práve chystajú urobiť. No a v neposlednom rade, puzzle pomáha pri budovaní koncentrácie a trpezlivosti.

Ako viem, ktoré je vhodné pre moje dieťa?

Vo všeobecnoti, najskôr sa pozerajte na počet kusov. Ak pre svoje dieťa kupujete prvé puzzle, voľte čo najmenší počet kusov a veľké tvary. Vďaka väčším rozmerom nebudú mať deti taký problém s prikladaním jednotlivých kúskov k sebe. Akonáhle začne byť skladanie pre vášho drobca jednoduché, je čas zadovážiť mu niečo komplikovanejšie.

Pozor, niekedy stačí zmeniť len motív za niečo nové. Nepredbiehajte a radšej skúšajte rovnaký typ puzzle s inými obrázkami. Deti si najskôr musia osvojiť techniku. V opačnom prípade by ste ich mohli len demotivovať, pretože by väčšie puzzle nedokázali zložiť.

Pri akomkoľvek novom puzzle sa snažte deťom asistovať. Malá pomoc, tu a tam, sa im určite zíde. Zoberte do rúk jednotlivé kúsky, hovorte o farbe, vzore, hranách, tvare, aby ste deťom ukázali čo musia hľadať. Nechajte deti, aby jednotlivé kusy otáčali a snažili sa ich spojiť. Ak sa im nedarí, nenápadne im posúvajte správne kusy puzzle tak, aby ich mali na očiach a použili.

V neposlednom rade, vyberajte puzzle aj podľa toho, čo sa vašim deťom páči. Autá, kone, filmové postavičky, mestá…. materiálov a motívov je na našom trhu toľko, že je ťažké sa rozhodnúť, ktoré skôr kúpiť.

Puzzle Educa Frozen od 11 rokov

Puzzle Educa

A ako na ten chýbajúci kúsok? Keďže výrobcovia puzzle ešte nezačali ponúkať dokupovanie chýbajúcich dielov (veľká škoda), musíte si poradiť inak.

Pod dokončené puzzle vsuňte výkres a ceruzkou obkreslite celý tvar. Následne zoberte pastelky alebo farby, a spolu s deťmi sa snažte chýbajúci kúsok vyfarbiť. Potom celý tvar z výkresu vystrihnite a nalepte na kartón tak, aby bola hrúbka zhruba rovnaká so zvyškom. Ta dá... máte celé puzzle a ešte aj víkendovú aktivitu naviac. Rozprestrite deku, pripravte niečo na zahryznutie a hor sa do skladania.

Puzzle pre deti