Prísun vitamínov aj v zime: Aké výhody má sušička ovocia a zeleniny?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
23. jan'24

3Vychutnávali ste si s rodinou sezónu čerstvého ovocia a zeleniny priamo zo záhrady naplno? Deti mali počas leta dostatočný prísun vitamínov a minerálov, ktorý sa však bude s nadchádzajúcim jesenným a zimným počasím znižovať. Vedeli ste však, že aj sušené potraviny obsahujú množstvo výživných látok a sú rovnako chutné? Nasledujúce riadky vás o tom presvedčia.

Sušenie potravín predstavuje jednu z najpopulárnejších metód, ktorá predlžuje trvanlivosť ovocia a zeleniny. Mať vlastnú sušičku je obrovskou výhodou, najmä ak máte doma množstvo ovocia a zeleniny, ktoré nestíhate spotrebovať čerstvé. Poradíme vám, ktoré potraviny sú na sušenie vhodné a ktoré už nie, ako sušené potraviny uskladňovať a pridáme zopár tipov na zdravé snacky pre deti, ale aj pre dospelých.

Aké potraviny sú vhodné do sušičky?

Ako sme už spomínali, sušené potraviny sú rýchlou, ale zároveň zdravou voľbou občerstvenia. Môžete ich pridávať do šalátov, ovsených kaší, cereálií, pečiva, smoothies alebo si ich vychutnávať samostatne. Zrejme vás neprekvapí, že sušiť v sušičke dokážete takmer všetko, nielen ovocie.

Do sušičky potravín a ovocia Dry'n'Snack od Beaba môžete vložiť bylinky, ako napríklad bazalku, levanduľu, mätu, rozmarín, ale aj ovocie - jablká, jahody, marhule, banány. Zdravým snackom je nepochybne aj sušená mrkva či kelové listy a sušiť môžete dokonca aj huby, jogurty a dojčenské pyré. Sú však niektoré potraviny, ktoré je lepšie nesušiť. Medzi ne patrí napríklad avokádo, maslo, mlieko, vajcia a orechy.

Sušené ovocie pre deti

O vitamíny nebude núdza

Sušené potraviny si zachovávajú takmer všetky nutričné hodnoty, ktoré by z nich organizmus získal aj v čerstvom stave. Sušené jabĺčko deti nabije rovnakou energiou ako čerstvé, keďže počas procesu sušenia neprišlo o žiadne bielkoviny, tuky, vlákninu ani prírodné cukry. Benefit spočíva aj v tom, že v menšom množstve ovocia je koncentrovaný vyšší podiel vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviacej sústavy, podporuje zdravý pohyb čriev a jej prítomnosť v organizme pomáha účinne bojovať proti zápche.

Samozrejme, vyššia koncentrácia výživných látok znamená, že množstvo skonzumovaného sušeného ovocia a zeleniny musí byť menšie ako v prípade konzumácie čerstvých potravín. Deti vo veku 2-5 rokov potrebujú pre svoj zdravý vývin približne 15 g vlákniny denne, tie vo veku 5-11 rokov už môžu prijať 20 g vlákniny. Myslite na to, že sušené potraviny v žiadnom prípade nenahrádzajú plnohodnotné jedlá a na to, aby deti rástli a prospievali, potrebujú pestrú stravu.

Deti a sušené potraviny: čím začať?

Deti od šiestich mesiacov, ktoré už okrem materského mlieka prijímajú aj tuhú stravu, sú pripravené na drobné maškrty v podobe sušeného ovocia a zeleniny. Takto spracované potraviny však nie je vhodné podávať ako prvé príkrmy, keďže v tomto období sa rozvíjajú zdravé stravovacie návyky.

Drobcom v tomto veku môžete ponúknuť nadrobno nasekané plátky sušených jabĺk, vďaka čomu si deti zároveň precvičia jemnú motoriku, zdokonalia pinzetový úchop a takisto koordináciu oko-ruka. Vyhnite sa tvrdému sušenému ovociu, napríklad banánom, kde hrozí riziko udusenia. Vyskúšať však môžete sušené pyré, ktoré je skvelou voľbou na cesty. Takto pripravený príkrm v prípade potreby zalejete vodou a chutné sýte pyré je na svete.

Okolo desiateho mesiaca, kedy sú už deti v kŕmení väčší “profíci” im môžete naservírovať aj väčšie kúsky ovocia. Dôležité je, aby bolo toto ovocie stále mäkké. Tvrdé sušené ovocie si naozaj nechajte až na neskôr, ideálne od štvrtého roka vyššie.

Sušené potraviny, zeleninu nevynímajúc, by sa deťom mali podávať ako zdravý snack až od jedného roka. Dovtedy je každé jedlo pre dieťa plnohodnotné a väčšinu z toho tvorí materské mlieko. Sušené maškrty v tomto veku nenahradia plnohodnotnú stravu a až deťom starším ako 12 mesiacov môžete jedno jedlo zameniť za vhodnú porciu sušeného ovocia či zeleniny. Neprešvihnite však množstvo - odporúčaná denná dávka sušeného ovocia pre deti predstavuje maximálne malú hrsť takto upraveného ovocia.

Sušené ovocné kože

Tipy na zdravé maškrtenie

Používanie sušičky potravín a ovocia Dry'n'Snack Beaba je jednoduché, keďže samotná príprava a spočíva iba v umytí a nakrájaní potravín. Tie sa zvyčajne sušia pri teplote 35-80°C, a to po dobu niekoľkých hodín. Výsledkom sú zdravé maškrty, ktoré sú kedykoľvek po ruke nielen pre deti, ale aj dospelých. Tu sú overené tipy na tie najchutnejšie kombinácie:

  • Jablkové krúžky - jabĺčka nakrájajte na plátky a namočte do citrónovej šťavy, aby nezhnedli. Sušte pri teplote 60°C po dobu 8-12 hodín. Máte chuť na experimenty? Posypte jablká škoricou a dodajte im extra chuť.
  • Sladké jahôdky - jahody prekrojte na polovicu a takisto namočte do vody s citrónovou šťavou. Poukladajte na tácku a sušte pri 60°C 6-10 hodín. Sušené jahody sú vhodné do jogurtov, cereálií a ovsených kaší.
  • Banánové lupienky - banány ošúpte, nakrájajte na kolieska a rozložte na plech. Sušte rovnako ako jahody, teda pri 60°C približne 6-10 hodín. Doma sušené banány sú mierne žuvacie a chutia skvelo.
  • Uhorkové čipsy - uhorku umyte a nakrájajte na veľmi tenké kolieska. Osušte, pokvapkajte olejom, posypte troškou soli a sušte v sušičke pri 60°C 6-10 hodín.
  • Zemiakové čipsy - zemiaky ošúpte, opláchnite a nakrájajte na tenučké plátky. Varte ich v pare 5-6 minút a po naparení ich opäť opláchnite, aby ste sa zbavili prebytočného škrobu. Takto pripravené plátky sušte pri teplote 55°C po dobu 8-10 hodín. Pred sušením môžete zemiačiky podobne ako uhorky posypať soľou alebo iným obľúbeným korením.
  • Sušené bylinky - akékoľvek bylinky vhodné na sušenie sušte pri teplote 40°C a 70°C po dobu 3-8 hodín. Dôkladne usušené bylinky by mali byť pred uskladnením krehké, drobivé a úplne zbavené vody, inak hrozí, že splesnivejú.
  • Mrkvové krekry - mrkvu ošúpte, nastrúhajte najemno a zmiešajte s mletými ľanovými alebo chia semiačkami. Z tejto hmoty vytvarujte kolieska vo veľkosti krekrov, uložte na plech a sušte pri teplote 55°C po dobu 12 hodín. Po uplynutí tohto času krekry otočte na druhú stranu a rovnako usušte aj tú.
  • Ovocné kože - rozmixujte ľubovoľné ovocie, ktoré deťom chutí, kým nevznikne konzistencia hustejšieho smoothie. To nalejte na plech a rozotrite do hrúbky cca 0,5 cm. Sušte 10 hodín pri teplote 60°C. Po usušení ovocný plát odlúpnite z plechu, nakrájajte na pásiky a zrolujte.