Mami, chcem súrodenca: Ako dieťaťu vysvetliť, že bude jedináčik?

  Kategórie: Výchova,
5 min
01. jún'21

Rozhodnutie mať jedno dieťa môže prameniť z viacerých dôvodov. Tie nemusíte okrem partnera nikomu vysvetľovať. Pre niekoho je otázka druhého potomka citlivou témou, no okolie je často veľmi neodbytné. Iné však je, keď za vami s touto otázkou príde vaše dieťa-jedináčik. Tomu by ste mali poskytnúť komplexnejšiu odpoveď, ako iba obyčajné lebo.

Nechceme mať druhé dieťa preto, lebo z finančnej stránky by sme to nezvládli, nemôžeme ho mať kvôli zdravotnému stavu, alebo jednoducho preto, lebo… Lebo pôrod toho prvého nebol ani zďaleka ten najkrajší zážitok. Lebo už to prvé nám dáva dosť zabrať. Lebo sme sa tak rozhodli.

Okolie, či už rodina alebo priatelia, sa po čase prestanú pýtať. Ako však toto rozhodnutie vysvetliť dieťaťu, ktoré sa dožaduje bračeka alebo sestričky? Deti sa raz dostanú do veku, kedy vás začnú neúnavne prosiť o súrodenca a v tom prípade už vysvetlenie nebude také jednoduché. Deti, ktoré túžia po mladšom súrodencovi, sa môžu k tejto téme dokonca vracať v rôznych fázach detstva.

Trojročné dieťa sa môže čudovať, prečo tiež nemá súrodenca, keď všetci kamaráti v škôlke ho majú. Šesťročný školák možno začína túžiť po parťákovi, s ktorým by sa kedykoľvek hral, a tak mu táto otázka neustále vŕta v hlave. Mnohých prekvapí, že súrodenca môže chcieť aj tínedžer. Tomu najčastejšie chýba bútľavá vŕba, blízky človek v podobnom veku, ktorému by sa mohol so všetkým zdôveriť. Otázka súrodenca je veľmi aktuálna aj teraz, v čase pandémie. Deťom-jedináčikom, chýba sociálny kontakt s rovesníkmi a oveľa častejšie premýšľajú nad tým, aké by to bolo mať mladšieho (alebo aj staršieho) brata či sestru.

Jedinacik surodenci blog

Berte do úvahy ich pocity

Deti potrebujú vedieť, že ich aj počúvate, nie iba počujete. Keď k vám prídu s dôležitými otázkami, akou otázka súrodenca určite je, neignorujte ich a dajte im priestor na vyjadrenie svojich pocitov. Vždy dajte dieťaťu najavo, že ho vnímate a opakujte jeho slová. Vety ako “Počul/a som, ako veľmi chceš súrodenca a viem, že musí byť veľmi ťažké nemať niečo, po čom tak veľmi túžiš. Som však rada/rád, že mi hovoríš o svojich pocitoch a o veciach, ktoré sú pre teba dôležité” môžu pre dieťa znamenať veľmi veľa.

V určitom veku deti pripomínajú stroj na otázky typu “Prečo?”, a práve v tomto období to môže byť pre rodičov ešte náročnejšie. Dôležité je tieto otázky neignorovať a deťom s ohľadom na vek citlivo vysvetliť dôvody. Vždy sa svojho dieťaťa opýtajte, prečo chce súrodenca a od toho sa odrazte. Je to preto, že chcú kamaráta na hranie? Alebo im chýba blízka osoba? Túžia po mladšom súrodencovi, aby sa o neho mohli s láskou starať? Prvým krokom k vysvetleniu je často práve pochopenie detskej túžby po súrodencovi.

Zrejme vás bude lákať odpovedať synovi či dcére radšej slovkom možno ako nie, no dajte si pozor na falošnú nádej, ktorú tým do nich vložíte. Súcit je namieste, avšak musí byť podaný jasne a jednoznačne. O niečo jednoduchšie to budete mať vtedy, ak o vašej trojčlennej rodine rozhodli okolnosti (finančné a najmä zdravotné). V takom prípade môžete takisto vyjadriť túžbu po väčšej rodine a na záver nezabudnite vyzdvihnúť pozitíva vašej malej domácnosti, aby dieťa videlo, že aj bez súrodenca sa môže mať dobre.

Jedinacik matka blog

Pomôžte im vyrovnať sa so sklamaním a smútkom

Na každé dieťa “zaberie” niečo iné, no jedno je isté - budú potrebovať vašu pomoc a čas na to, aby sa vyrovnali so svojou situáciou. Povzbuďte svoje deti k tomu, aby si našli novú záľubu, ktorá im pomôže vyrovnať sa s touto skutočnosťou. Nech vyskúšajú čítanie, maľovanie, kreslenie, písanie denníka, cvičenie, hru na hudobný nástroj… Niektorým deťom pomôže rozhovor s kamarátmi alebo členmi rodiny. Dovoľte deťom, aby našli vlastný spôsob, akým sa s trojčlennou rodinou vyrovnajú a vždy, keď ich bude prepadať smútok a sklamanie, pripomeňte im, čo im naposledy pomohlo.

Niekedy si zvládnutie pretrvávajúcej túžby dieťaťa po súrodencovi vyžiada emocionálnu daň aj na rodičoch, a to bez ohľadu na to, či po ďalšom členovi rodiny túžia aj oni alebo sú s počtom členov domácnosti spokojní. Namiesto neustáleho vysvetľovania a odpovedania na jednu a tú istú otázku deťom pripomeňte, že už viackrát ste im odpovedali a váš názor sa nezmenil. Požiadajte svoje dieťa o zreprodukovanie vašej odpovede, a to vždy, keď túto tému opäť otvorí.

Jedináčikovia musia cítiť rodičovskú lásku a úprimný záujem o svoju osobu. Trávte so svojim dieťaťom čo najviac času, venujte sa mu, vymýšľajte rôzne aktivity, choďte na výlety, stretávajte sa s inými rodinami, ktoré majú deti, ideálne vo veku toho vášho. Dajte však pozor na to, aby sa z vašej pozornosti nestalo rozmaznávanie. Deti totiž môžu rodičov vydierať a namiesto súrodenca, ktorého im nedoprajete, si môžu začať vynucovať materiálne dary. Stanovte si hranice a ak budete cítiť, že situácia sa vymyká spod kontroly, opäť sa so svojim jedináčikom porozprávajte.