Sú superpotraviny naozaj také super?

4 min
26. apr'18

Jesť či nejesť? To je dilema, ktorá by potrápila aj samotného Shakespeara. Už nejeden raz sme spomínali, že rodičia chcú pre svoje deti len to najlepšie. Práve zdravá strava im zabezpečuje zdravý vývin, ale aj radosť z objavovania sveta. Superpotraviny by teda mali byť superzdravé, ale sú?

Deti lákajú čokolády, čipsy a zmrzlina. Tieto veci však medzi superpotravinami nehľadajte. Patrí tam skôr quinoa, batáty, lesné plody, pohánka, ananás či zelený čaj, no aj mnohé ďalšie “chuťovky”. Aj vy sa pýtate, čo je na týchto potravinách také super? Pozreli sme sa im na zúbok.

Čo sú to superpotraviny?

Zjednodušene superpotravinami nazývame potraviny, ktoré majú aj v malom množstve vysoké nutričné hodnoty a obsahujú najmä vysoký podiel vlákniny, vitamínov a minerálov. Patria medzi ne hlavne rôzne semená, strukoviny, orechy, niektoré druhy ovocia a ryby. Väčšinou sú dovážané, pretože u nás nemajú vhodné podmienky, no nedajte sa oklamať, mnohé superpotraviny rastú aj u nás, no nie sú tak dobre propagované.

Superpotraviny čučoriedky

Marketingový boom

Hovorí sa, že superpotraviny nepotrebujú marketing. Pravdou však je, že takmer všetky potraviny s prívlastkom super majú takisto super aj cenu. Samozrejme, že tá stúpa aj kvôli dovozu. Všimli ste si však, že najčastejšie sa za superpotraviny považujú veci, ktoré sú dovážané? Nedajte sa však pomýliť biopotravinami. Označenie super neznamená automaticky aj to, že je to bio. Superpotraviny sú skôr módnym trendom, ktorý sa dá nahradiť aj domácimi potravinami, takisto s čarovným slovíčkom super na začiatku. Pri výbere superpotravín sa snažte dbať na to, aby boli vypestované u nás.

Náš jedálniček kedysi nepotreboval morské riasy, ananás, quinou, macu či bobuľky acai, pretože ich nepoznal. S moderným svetom však prichádzajú aj moderné potraviny, ktoré majú dokonalý marketing vybudovaný priamo u dodávateľa. S dovážaným ovocím však prichádzajú aj alergie, a to práve kvôli tomu, že náš organizmus ich nepozná. Skúste sa pri najbližšom nákupe riadiť heslom - čo nepoznám, to nekúpim. Tak schválne, čo je podľa vás maca?

Superpotraviny cícer

Domáce superpotraviny

Na mnohých ľudí pôsobí slovko superpotravina ako placebo. Na tom nie je nič zlé, pretože tieto potraviny naozaj obsahujú mnohé dôležité látky, avšak nájdete ich aj v potravinách vypestovaných u nás doma. Poobzerajte sa v obchodoch po šošovici, hrášku, cícere, špalde či pohánke. Medzi superpotraviny môžeme zaradiť aj akékoľvek ovocie a zeleninu z lokálnej farmy, takisto kvalitný kváskový chlieb, tučné mliečne výrobky, kvalitné mäso a domáce vajíčka. Takisto orechy a semiačka, napríklad slnečnicové, ľanové či tekvicové sa dajú zaradiť do zoznamu superpotravín.

V podstate sa medzi tieto superpotraviny môžu bez obáv zaradiť všetky potraviny, ktoré poznali už naše prastaré mamy a ktorými bez obáv kŕmili aj deti. Aj napriek neuveriteľnému množstvu potravín z rôznych kútov sveta stále platí jedno - najlepšie sú pre nás potraviny, ktoré pochádzajú z nášho podnebného pásma a ktoré sú pre náš organizmus aj z hľadiska genetiky prospešné. A práve tie sú pre nás super.

Superpotraviny orechy

Vyvážená strava

Základným pravidlom stravovania bez ohľadu na vek a pohlavie je vyváženosť. To znamená dostatok ovocia a zeleniny, sem-tam mäso a trochu častejšie ryby, ale aj mliečne výrobky, celozrnné pečivo a cestoviny, strukoviny, semená a orechy. V každej z týchto zložiek nájdete aj superpotraviny z domáceho chovu či hospodárstva. Myslite na to, že deti potrebujú naozaj pestrú stravu, no pri varení využívajte naozaj čo najviac domácich potravín. Pravdou však ostáva, že žiadna superpotravina vás neochráni pred zdravotnými problémami a nevylieči rakovinu. Na to je potrebný aj pohyb a najmä čo najmenej stresu.

Strava by mala byť zároveň aj liekom, to tvrdil už Hippokrates. Všetky potraviny s množstvom výživných látok zároveň aj liečia a pokojne ich môžeme nazývať superpotraviny. Nemusíte však cestovať príliš ďaleko, superpotraviny možno rastú aj vo vašej záhrade. Len im musíte dať priestor aj vo vašej kuchyni.