Ako bojovať proti striám v tehotenstve?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
26. okt'16

Starostlivosť o pokožku by mala byť samozrejmosťou pre každú z nás. Ak ste to pred tehotenstvom flákali, je načase si vstúpiť do svedomia. Tehotenstvo a s ním spojené priberanie je pre pokožku  veľkou záťažou. Výsledkom býva vznik nepríjemných strií. Aj tu však platí, že najúčinnejším bojom je prevencia.

Starostlivosť o pokožku je kľúčová v boji proti striám. Na trhu je množstvo dostupných produktov.

Prečo vznikajú?

Strie sú tenké spočiatku ružové alebo purpurové prasklinky kože. Vznikajú nadmerným alebo neprimerane rýchlym natiahnutím či stiahnutím kože - napr. počas puberty, po náhlom schudnutí alebo pribratí na váhe. Takéto zmeny spôsobujú, že sa stredná vrstva kože natiahne a na niektorých miestach popraská.

V tehotenstve sa za najrizikovejšie partie považuje bruško, prsia, stehná a boky. Spozornite, ak vás tieto partie začnú svrbieť a zčervenajú. Sú to znaky ztenšenia a natiahnutia pokožky, na ktorej sa začínajú tvoriť strie. Dobrou správou je, že nie sú nebezpečné a pre ženu nepredstavujú žiadne zdravotné riziko. Sú však výrazným kozmetickým problémom.

Strie po čase zblednú a na koži zostávajú v podobe bielych jaziev. Používaním špeciálnych kozmetických prípravkov a procedúr môžete ich intenzitu zmenšiť, nikdy sa ich však nezbavíte úplne.

Strie vznikajú neprimeraným natiahnutím strednej vrstvy kože.

Najúčinnejší boj je prevencia

Možno patríte medzi ženy s pružnejšou pokožkou, v tom prípade by vás výskyt strií mohol obísť. Na druhej strane, ich vznik je aj otázkou genetiky. Najlepšie urobíte ak boj proti striám začnete v úvode tehotenstva vhodnou starostlivosťou. 

Lektorka holistickej medicíny a autorka e-knihy Bump To Birth, Citrine Joyous, radí dodržiavať týchto 7 tipov pre krásnu pokožku:

Jedzte želatínu

Želatína obsahuje kolagén, ktorý je nevyhnutný pre zlepšovanie elasticity našej pokožky. Zaraďte do svojho jedálnička jedlá bohaté na želatínu, napr. silný vývar z kostí, huspeninu alebo želatínové sladkosti. Vývar môžete konzumovať samotný, alebo použiť do varenia polievok a omáčok. Kolagén okrem zlepšovania elasticity pokožky prispieva k lepšiemu hojeniu rán, eliminuje črevné zápaly a uľavuje od bolesti kĺbov.

Hydratujte

Márne budete hydratovať vašu pokožku zvonka, keď nedodržiavate pitný režim. Počas tehotenstva sa krvný tlak znižuje a telo zavodňuje. Je veľmi dôležité piť dostatok vody, a to 8 - 12 pohárov vody denne. Možno smäd necítite, no suché pery, bolesti hlavy a znížená koncentrácia môže vypovedať o dehydratácii.

Kokosový olej nielen na pečenie

Doprajte si po kúpeli masáž kokosovým olejom, ktorý je plný nasýtených mastných kyselín. Jeho schopnosť vyživovať pokožku je známa po celé stáročia a najmä ženy v trópoch naň nedajú dopustiť.  

Zvýšte príjem vitamínu C

Nehovoríme však o vitamínoch v tabletkách. Namiesto nich konzumujete viac ovocia a zeleniny. Predovšetkým červenú a zelenú papriku, kel, petržlen a brokolicu. Naše telo prospešný vitamín C využíva na formovanie kolagénu.

Nahraďte telové mlieko olejom

Možno sa vám to bude zdať prehnané, no odborníci radia hydratovať pokožku dvakrát denne. Okrem kokosového oleja po kúpeli siahnite po olivovom, ricínovom alebo esenciálnom oleji. Ich antioxidačné vlastnosti znižujú poškodenie pleti voľnými radikálmi.

Jedzte zinok

Zinok je prírodný stopový prvok s antioxidačnými vlastnosťami, ktorý naše telo využíva na produkciu kolagénu. Nájdeme ho najmä v kuracom, jahňacom či hovädzom mäse, vo vajciach, orechoch, strukovinách a v celozrnných výrobkoch.

Bambucké a kakaové maslo

Niektorým ženám natieranie prírodnými olejmi nevyhovuje. Sú ťažké, dlhšie sa vstrebávajú a na pokožke zanechávajú mastný film. Možnosťou je zakúpiť si špeciálne oleje na strie alebo namiesto oleja vyskúšať maslo. Bambucké a kakaové pôsobia na pokožku ako zmäkčovadlá a udržujú ju dlho jemnú a hydratovanú.

Hydratovanie pokožky by malo byť samozrejmosťou každej ženy. Vyskúšajte oleje alebo bambucké či kakaové maslo.

Tehotenstvom strie nekončia

Ak patríte medzi tie šťastné, ktorým pokožka počas celého tehotenstva nepopraskala, nepoľavte ani po pôrode. Domnievať sa, že ste nad striami vyhrali, je mylné. Tie môžu vzniknúť aj počas šestonedelia kedy sa veľkosť vášho bruška dostáva do normálnu a aj vďaka dojčeniu dochádza k chudnutiu.