Detské stoličkové hry: poznáte ich všetky?

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
25. nov'19

Čaká vás detská oslava narodenín alebo ste sa “iba” podujali na stráženie viacerých detí? V oboch prípadoch sa treba postarať o zábavu a o to, aby sa detičky nenudili. Veselý program im pripravíte aj bez dlhej prípravy a množstva rekvizít. Úplne vám postačí pár stoličiek a, samozrejme, deti, ktoré sa chcú dosýtosti nasmiať a zahrať sa s kamarátmi.

Spomínate si na stoličkový tanec, ktorý nesmel chýbať na žiadnej oslave, karnevale alebo detskej diskotéke? Táto pohybová aktivita, ktorá deti učí prehrávať aj vyhrávať, trénuje postreh a prináša so sebou kopec smiechu, nepatrí k jediným hrám so stoličkami. Spoznajte ďalšie hry so stoličkami, vďaka ktorým bude každá detská oslava nezabudnuteľná a z vás sa stane ten najlepší animátor pod slnkom.

Rýchle čísla

Tak ako pri každej stoličkovej hre, aj pri tejto je dôležitá rýchlosť a postreh. Hráči sedia na stoličkách, ktoré sú rozložené vo väčšom kruhu, pričom jeden stojí uprostred so zaviazanými očami. Sediaci hráči si dohodnú čísla, napr. 1-6, ak na stoličkách sedí 6 detí a dieťa, ktoré stojí uprostred kruhu, vždy zvolá dvojicu čísel, napr. 2 a 5. Hráči s týmito číslami si musia čo najrýchlejšie, ale zároveň čo najopatrnejšie vymeniť miesta a stojaci hráč sa snaží aspoň jedného z nich zachytiť. Ak sa mu to podarí, sadne si a vystrieda ho hráč, ktorého sa dotkol. Dôležité je počas tejto hry ticho, aby mohol hráč so zaviazanými očami počuť kroky “čísel”.

Stolickove hry ruky

Farby, farby, farbičky

Nie, na túto hru nebudete potrebovať farbičky, iba farebné stoličky! Ako stvorené sú na to stoličky a taburetky Smoby z kolekcie Kid, ktoré žiaria pestrými farbami. Výhodou tejto hry je, že ju môže hrať aj menej detí, nepotrebujete teda veľkú skupinu. Rozložte farebné stoličky do kruhu (o jednu menej, ako je hráčov) a počas toho, ako budú deti chodiť okolo stoličiek, rýchlo povedzte jednu farbu stoličky. Vyhráva ten, ktorý sa na správnu farbu posadí ako prvý. V prípade, že máte väčšiu skupinu a farby sa opakujú, môžu vyhrať aj viaceré deti.

Tichí chodci

Na túto hru vám postačí jedna stolička uprostred miestnosti a dieťa, ktoré na nej bude sedieť so zaviazanými očami. Ostatní hráči stoja čelom k nemu. Ich úlohou je prejsť popri sediacom hráčovi, ktorý musí uhádnuť, koľko detí okolo neho prešlo. Hráči môžu ísť čo najtichšie alebo, naopak, čo najhlučnejšie, môžu ísť všetci naraz alebo môžu niekoľkí ostať stáť na svojom mieste. Dospelácky dozor potom priraďuje sediacemu hráčovi trestné body - ak prešli okolo 3 deti a on hádal 4, má trestný bod. Ten získava aj v prípade, že tipoval iba 2 deti, pričom okolo neho prešli 3.

Výmena miest

Podobne ako pri prvej hre, aj pri tejto bude dôležitá pozornosť hráčov a ich rýchle, no správne uvažovanie. Stoličky, ktorých je o jednu menej ako hráčov, sa opäť rozložia do kruhu a jeden hráč, ktorý sa bude snažiť zaujať uvoľnené miesto, sa postaví do stredu. Úlohou stojaceho hráča je vymyslieť vetu typu “Nech sa postaví ten, kto má blond vlasy” alebo “Nech sa postaví ten, kto má oblečené krátke tričko”.

Hráči, ktorí spĺňajú podmienku, sa musia postaviť a čo najrýchlejšie sa posadiť na iné voľné miesto, pričom sa snaží sadnúť si aj hráč stojaci v strede (ten musí, samozrejme, vymyslieť vetu, ktorá “sedí” aj na neho). Aby bola hra ešte viac chaotická a zábavná zároveň, môžu deti z času na čas vysloviť vetu, ktorá platí pre všetkých hráčov, napr. “Nech sa postavia tí, ktorí hrajú túto hru".

V prípade, že hru hrajú menšie deti, sa dajú aplikovať jednoduchšie pravidlá. Vopred rozdeľte deti na viacero skupiniek, ktoré dostanú rovnaké pomenovanie (napr. podľa druhov ovocia alebo podľa farby). Dieťatko v strede tak bude mať jednoduchšiu úlohu a namiesto viet bude vyvolávať napr. hrušky, jabĺčka, modrú alebo žltú farbu. Ak bude chcieť stojaci hráč vyvolať všetkých, môže vyzvať košík plný ovocia alebo dúhu, v ktorej sa nachádzajú všetky farby.

Stolickove hry smoby

Žmurkaná

Hra Žmurkaná sa hrá opäť so stoličkami v kruhu, no tentokrát musia na každú stoličku (okrem jednej) pripadnúť dvaja hráči. Jedna skupina detí sa posadí na stoličky, druhá sa postaví za ne - to budú strážcovia, ktorí budú stáť s rukami za chrbtom. Jeden strážca, ktorý ostal bez zverenca, stojí za prázdnou stoličkou a prechádza pohľadom po tých, ktorí sedia. Na jedného vybraného hráča žmurkne a ak ten zachytí jeho pohľad, snaží sa čo najrýchlejšie sadnúť na prázdnu stoličku. Jeho strážca sa ho však snaží zachytiť. Ak sa mu to nepodarí, je na rade so žmurkaním on, pretože má zrazu prázdnu stoličku.

Táto hra sa môže ozvláštniť tak, že sediace deti budú dievčatá-princezné a stojaci hráči budú ich strážcovia. Po chvíli si môžu chlapci a dievčatá svoje úlohy vymeniť a pohrať sa môžete tiež s fantáziou. Dievčatá-strážkyne budú mačky a sediaci chlapci budú myšky, ktoré sa budú snažiť uniknúť.

Bonusová hra: stoličkový tanec

Pre všetkých, ktorí si chcú osviežiť pamäť a zopakovať pravidlá stoličkového tanca, tu máme túto bonusovú hru. Na ňu potrebujete o jednu stoličku menej, ako je počet detí a hudbu. Princíp hry je naozaj jednoduchý: stoličky uložíte do kruhu (ak hru hrá napr. 8 detí, stoličiek bude 7), zapnete hudbu a deti začnú chodiť dokola z vonkajšej strany kruhu. Vo chvíli, keď hudba prestane hrať a dospelák povie “sadnúť”, sa deti musia čo najrýchlejšie posadiť. To dieťa, ktoré ostane stáť, z hry vypadáva a rovnako sa odstráni aj jedna stolička. Víťazom sa stáva ten súťažiaci, ktorý si úspešne sadne na poslednú voľnú stoličku.

Aj do tejto najznámejšej stoličkovej hry môžete vniesť nové pravidlá, ktoré síce spôsobia viac chaosu, ale aj zábavy. Namiesto toho, aby ste vydali pokyn “sadnúť”, môžete skríknuť “cúvať”, “tlieskať” či “dupať”. Táto náhla zmena deti zmätie a vypadáva to, ktoré si v rýchlosti sadlo a neuposlúchlo iný príkaz.

Detské stoličky Kid Smoby

Stoličkové hry sa, prirodzene, nezaobídu bez stoličiek. Deťom sa bude najpohodlnejšie sedieť a vystrájať na ergonomických stoličkách Smoby z kolekcie Kid, ktoré využijete aj inak, ako len na stoličkové hry. Stabilné stoličky, ale aj taburetky a stoly Kid Smoby žiaria farbami, vďaka čomu deťom prinášajú ešte viac zábavy a podnetov na rozvoj. Detský nábytok vyrobený z pevného plastu má zaoblené hrany, takže počas akčných hier malým hráčom nehrozí žiadne nebezpečenstvo ani v prípade, že stolička sa počas rýchlej výmeny miest prevrhne. Výhodou stoličiek KidChair a KidStool je plastový materiál a farby s UV filtrom, takže hra so stoličkami sa nemusí obmedzovať iba na interiér.

Pripravte sa na stoličkové hry