Príliš starostliví starí rodičia: Ako určiť hranice vo výchove vlastných detí

  Kategórie: Výchova,
5 min
07. feb'23

To, že starí rodičia majú v živote vnúčat nezastupiteľné miesto, sa nedá poprieť. Sú však starí rodičia, a najmä babičky, ktoré sa snažia byť čo najviac súčasťou života svojich vnúčat a zasahujú do výchovy detí viac, ako by sa samotným rodičom páčilo. Majú aj vaše deti takýchto starých rodičov? Čítajte ďalej a poradíme vám, ako nenápadne a s citom starým rodičom ukázať, kde je ich miesto.

Starí rodičia už raz boli rodičmi malých detí, vychovávali, karhali, chválili. S radosťou sa preto púšťajú aj do výchovy vnúčat a rodičom radia, čo by mohli urobiť lepšie, čo by nemali robiť vôbec a že oni keď vychovávali, tak to robili úplne inak. Nech dvihne ruku ten rodič, ktorý so starými rodičmi vlastných detí aspoň raz neviedol rozhovor na túto tému. Samozrejme, babičky a dedkovia to myslia dobre, ale ako im vysvetliť, že svoje deti chcete vychovávať v prvom rade vy sami?

Chcú iba pomôcť

Sledujú starí rodičia každý váš krok, chcú byť pri každom prebaľovaní či kŕmení bábätka a namiesto pochvaly počúvate iba vety typu “Och, ja by som to takto nerobila” alebo “Veď to robíš úplne zle”? Ešte predtým, ako sa s nimi pustíte do hádky, si uvedomte, že sa iba snažia pomôcť a takto nejako to dávajú najavo. Starí rodičia potrebujú mať pocit, že ešte stále dokážu byť nápomocní a keď babička vidí, že váš drobec odmieta jesť zeleninu, prebudí sa v nej inštinkt, ktorý jej káže pomôcť. To, že dnes je už iná doba a aj výchova detí je v niektorých oblastiach pokročilá, je pre nich už druhá, neviditeľná vec. Vás predsa vychovali dobre, detstvo ste prežili a máte vlastné deti, tak prečo by nemohli rovnako dobre vychovať aj vnúčatká? Preto, lebo…

Stojte si za svojím

Vo výchove detí je dôležitých veľa vecí, no jedna z najdôležitejších je táto - stojte si s partnerom za svojím názorom a výchovným štýlom aj vtedy, keď vám do toho zasahujú starí rodičia, známi či učitelia a nepodvoľte sa iba preto, že nad vami stojí niekto skúsenejší. Najväčším problémom zvyknú byť svokrovci, ktorým sa nie hovorí oveľa ťažšie ako vlastným rodičom. Predsa len to nie sú vaši vlastní rodičia a môžu mať pocit, že kritizovaním ich rád im dávate najavo, že vášho partnera vychovali zle. Ak sa so svokrovcami kvôli výchove dostanete do konfliktu, nenechávajte jeho riešenie na partnerovi, ale postavte sa im spoločne. Tým dáte najavo, že proti nim nebojujete, ale jednoducho vychovávate deti vlastným spôsobom.

Starí rodičia a výchova detí

Zdroj foto: Freepik

Nádych, výdych, úsmev

Starí rodičia sa často pletú do banálnych záležitostí, akými sú napríklad farba stien detskej izby, knižka na dobrú noc, ale detailne ich zaujíma aj to, prečo ste už začali dieťatko prikrmovať a či naozaj nie je najvyšší čas dať mu na prechádzke na hlavu čiapku. Skúste sa tieto poznámky predýchať a nehádajte sa, len tým plytváte energiou, ktorú môžete radšej venovať deťom a sebe. Rady rodičov prijmite, poďakujte sa za ne a ak to nestačí, povedzte, že o tom popremýšľate. To, že vám niekto skúsenejší radí, ešte neznamená, že sa musíte týmito tipmi na výchovu aj riadiť. A nezáleží na tom, či vám káže vlastná matka alebo kamarátka s tromi deťmi na krku, ktorá si myslí, že je vďaka viacnásobnému materstvu majsterkou sveta vo výchove.

Keď prekročia hranice

Je iné, keď sa starí rodičia miešajú do výchovy iba radami a keď sami zakročia a nabúrajú vaše vlastné výchovné techniky. Máte pravidlo, že pred obedom či večerou nepatria do úst žiadne sladkosti, ale dedko s babkou v tom nevidia žiadny problém a deťom tú sladkosť pred hlavným jedlom dajú? Alebo sa stalo, že stará mama vybrala bábätko z postieľky práve v čase uspávania, lebo podľa nej ešte nie je na spánok čas? V takýchto, ale aj mnohých iných prípadoch už nejde iba o malé nedorozumenia, ale o prekročenie hraníc, čo by ste nemali tolerovať.

Jedna vec je, keď vaše rozhodnutia týkajúce sa výchovy starí rodičia spochybňujú slovom, no fakt, že do výchovy priamo zasahujú vediac o tom, že s tým nesúhlasíte, je už druhá vec. Ak sa aj vám stane niečo podobné, nestiahnite sa do kúta, ale komunikujte. Môže to byť nepríjemný rozhovor, no čím skôr dáte starým rodičom najavo svoj nesúhlas, tým lepšie. Vysvetlite im, že vami vytvorené pravidlá výchovy nie sú pravidlami len tak pre nič za nič a že deti potrebujú režim aj vtedy, keď sú u starých rodičov. Pohovorte si s nimi o tom, v čom vaše deti smú rozmaznávať a v čom nie a stojte si za tým.

Starí rodičia a dieťa

Zdroj foto: Freepik

Objavte ich silné stránky

Každý človek má svoje slabé aj silné stránky a inak to nie je ani v prípade starých rodičov. Ak ich nechcete z výchovy detí úplne vylúčiť, nájdite to, v čom sú dobrí a dovoľte im pomôcť. Je vaša mama expertkou v uspávaní bábätka a vám to zatiaľ veľmi nejde? Zavolajte si ju na pomoc a odkukajte od nej pár trikov. Varí vaša svokra tú najlepšiu slepačiu polievku a vy si na to akosi neviete nájsť čas? Prijmite pozvanie na nedeľné obedy a odbremeníte sa od varenia. Aj takéto maličkosti pomôžu starým rodičom v tom, že sa cítia zapojení do výchovy a najmä majú pocit, že ich aj ako samostatní rodičia stále potrebujete a ste ich deťmi.

Výchova detí môže byť náročná a príliš starostliví starí rodičia to nemusia ani zďaleka uľahčiť. Nájdite kompromisy, vďaka ktorým sa budú babičky a dedkovia cítiť ako súčasť rodiny a zároveň vám pomôžu s tým, s čím sami budete chcieť.