Kedy je ideálny čas na prvú kolobežku či odrážadlo?

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
5 min
02. okt'16

Vozidlá či prostriedky na kolesách fascinujú naše ratolesti odmalička. Umožňujú im hýbať sa rýchlejšie a bezstarostne si užívať vietor vo vlasoch. Viete však, kedy je správny čas na prvé odrážadlo, trojkolku, štvorkolku, bicykel, kolobežku či skateboard?

Prvé detské vozidlo

Výber prvého vozidla pre dieťatko závisí predovšetkým od toho, do akej miery vie drobec udržať rovnováhu. Detičky, ktoré síce vedia chodiť, ale majú menej istý krok, potrebujú stabilnejšie vozidlá s viac než dvoma kolieskami. Väčším huncútom už na zábavu vonku poslúžia aj na bicykel, kolobežka či skateboard.

Dôležitým faktorom je rotačná rýchlosť kolies. Platí, že čím väčšia je rýchlosť, tým rastie náročnosť ovládania vozidla. Posledným aspektom je forma pohonu. Pre najmenšie detičky sú ideálne prostriedky poháňané výlučne nohami, neskôr sa pripájajú aj pedále či dokonca ovládanie na elektrický pohon.

Vozidlá pre najmenších

Ideálnym vozidlom pre najmenšie detičky sú odrážadlá. Výhodou modelov od popredných európskych výrobcov, ako sú Smoby, BIG či smarTrike, je možnosť prispôsobiť dopravný prostriedok veku a zručnostiam vašej ratolesti. Existujú detské odrážadlá, ktoré rastú spolu s vašimi deťmi, a tak ich možno používať pomerne dlho, od 6 mesiacov až do 3 rokov. Majú odnímateľné prvky, ako sú teleskopická rodičovská rúčka, bezpečnostná ohrádka či bezpečnostné pásy.

Odrážadlo s hojdačkou Maestro III Balade Smoby s elektronickým volantom od 6 do 36 mesiacov

Detské odrážadlo Smoby

Nádherné odrážadlo s hojdačkou a vodiacou tyčou pre rodiča obsahuje volant, ktorý funguje na batérie a vydáva tri rôzne melódie.

Detské odrážadlá

Keď pribudnú pedále

Vyšší stupeň náročnosti pri riadení vozidlá predstavujú detské trojkolky. Hoci podobne ako odrážadlá sú v ponuke v rastúcej verzii s teleskopickou vodiacou tyčou a bezpečnostnými prvkami, samostatné ovládanie vozidla s pedálmi sú detičky schopné zvládnuť vo veku 2 až 3 rokov. Trojkolky sú tak vlastne ideálnym medzistupňom medzi odrážadlom a prvým detským bicyklom.

Trojkolka Recliner 4v1 smarTrike polohovateľnou opierkou a pláštom od 6 do 36 mesiacov

Detská trojkolka smarTrike Recliner

Prvá trojkolka pre deti, ktorá je kombináciou detského kočíka a detskej trojkolky v jednom, sa dá vďaka premyslenému systému odnímateľných častí ľahko modifikovať podľa veku vašej ratolesti.

Detské trojkolky

Malý cyklista

Ak nechcete dieťatko hneď posadiť na „veľký“ bicykel s pedálmi, zaobstarajte mu balančný bicykel, resp. takzvané balančné odrážadlo, ktoré je ideálne pre detičky vo veku 2 až 3 rokov. Jazdou si jednak posilňujú nohy a spevňujú chrbtové i krížové svalstvo, jednak si bez problémov privyknú držať rovnováhu na dvoch kolesách za stálej opory vo vlastných nohách. Prejsť na bicykel s pedálmi, čo zvyčajne býva okolo veku 5 rokov, potom bude hračka. Samozrejme, nezabudnite na ochranné prvky, ako sú detské prilby a chrániče, čo platí pri všetkých typoch vozidiel pre deti.

Drevený balančný bicykel Bikloon Janod Red&White od 3 do 6 rokov

Detský balančný bicykel Janod

Krásna hračka z dreva v retro dizajne má sedadlo, ktoré sa dá pohodlne nastaviť na potrebnú výšku. Nafukovacie kolesá zabezpečia hladkú a pohodlnú jazdu.

Voziť sa ako veľký

Nič tak deti nefascinuje ako skutočné autá, ktoré sa hýbu samé a vydávajú charakteristický zvuk. Takýto zážitok im dokážu sprostredkovať detské šliapacie vozidlá či vozidlá typu Go Kart, ideálne pre deti od 3 rokov. Zhotovením sa totiž podobajú na skutočné vozidlá, pritom ich ovládanie ide ľahko vďaka pedálom. Ešte lepším darčekom sú elektronické štvorkolky, ktoré fungujú na batériu, takže drobec sa pri vození vôbec nemusí namáhať šliapaním do pedálov.  Môžu ich používať deti vo veku od 2 až 3 rokov.

Elektronická štvorkolka pre deti Quad Ralley Smoby od 2 rokov

Detská elektronická štvorkolka Smoby

Štvorkolka, ktorá funguje na batérie, vzhľadom pripomína realistickú športovú štvorkolku. Dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 5 km/h, preto ju dokážu ovládať už dvojročné deti.

Rýchlo a hladko

Takto ide jazda, ktorú ponúkajú detské kolobežky, patriace k top hračkám pre najmenších od 2 až 3 rokov. Sú skladné, ľahké a dobre sedia na povrchu. Ak máte veľmi malé detičky, odporúčame vyskúšať najprv trojkolesovú kolobežku. Vďaka dvom zadným kolieskam totiž poskytuje oveľa lepšiu stabilitu. Neskôr ju môžu vaše ratolesti vymeniť za klasické dvojkolesové kolobežky či takzvané vlniace kolobežky s otočným ovládaním. Pri kúpe si nezabudnite overiť, či má kolobežka výškovo nastaviteľné riadidlá, prípadne vymeniteľné kolieska, ktoré po opotrebovaní ľahko nahradíte novými.

Detská kolobežka Hľadá sa Dory Smoby trojkolesová

Detská trojkolesová kolobežka Hľadá sa Dory

Očarujúca detská kolobežka s motívom obľúbenej rozprávky je ľahká a vďaka 3 kolesám poskytuje maximálne pohodlnú a hladkú jazdu.

Detské kolobežky

Jazda pre odvážnych

K adrenalínovejším zážitkom patrí jazda na skateboarde. V súčasnosti nie je také ťažké nájsť dokonca parky, upravené špeciálne pre potreby skejterov. Detské skateboardy, ktoré môžu používať najmenší od 3 rokov, majú menšie rozmery a sú určené skôr na učenie a zoznamovanie sa s povrchom klasickej „dosky“. Pri jazde vášho drobca na skateboarde buďte zvlášť ostražití a nezabudnite ho vystrojiť poriadnou prilbou a chráničmi.