Teplo, horúco, páli: Ako deti spoľahlivo ochrániť pred slnkom?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
01. júl'22

Teplota na Slnku je taká vysoká, že si to ani nevieme predstaviť. K nám na Zem sa dostane iba zlomok z nej, ale aj ten môže narobiť v detskom organizme poriadnu neplechu. Ako deti spoľahlivo ochrániť pred nebezpečným slnečným žiarením, čím ich natierať a či vôbec a kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Leto oficiálne začalo už 21. júna a Slnko veselo pripeká aj na začiatku letných prázdnin. Všetci rodičia teoreticky vedia, ako ochrániť svoje deti pred slnkom, ale v každodennom zhone na to mnohí zabúdajú. Pripomeňte si s nami odporúčania, vďaka ktorým sa vyhnete úpalom, spáleninám a v najhoršom prípade návšteve lekára.

Správna ochrana

V letných mesiacoch je naozaj ťažké udržať mnohé deti medzi štyrmi stenami. Deťom iba ťažko vysvetlíte, že v čase najväčšej horúčavy medzi jedenástou až treťou hodinou by sa mali slnečnému žiareniu zo zdravotných dôvodov vyhýbať. Používanie vhodného opaľovacieho krému je možné už pri bábätkách od 6 mesiacov. Krém aplikujte na pokožku, ktorá je vystavená slnku a nevynechávajte ani také miesta ako uši, krk, pery a zadnú časť nôh, ktoré sa môžu spáliť veľmi rýchlo.

Výber vhodného krému na opaľovanie nepodceňujte, deti si zaslúžia naozaj stopercentnú ochranu. Stavte na kvalitné a overené opaľovacie krémy s SPF vyšším ako 15, ktoré chráni pokožku pred UVA aj UVB žiarením. Medzi zložením nesmie chýbať avobenzón, ktorý blokuje UVA lúče alebo oxid titaničitý a oxid zinočnatý, ktorý neprepúšťa žiarenie ako UVA, tak aj UVB lúčov.

Nevyhnutnou súčasťou detského šatníka je v lete správne oblečenie. Vzdušné, z prírodných materiálov a svetlé. Na rozdiel od tmavých farieb, svetlé oblečenie slnečné lúče odráža. Postarajte sa o to, aby hlávku vášho dieťaťa chránil klobúk a na oči mu nasaďte slnečné okuliare. Či už na pieskovisku alebo na pláži, nenechávajte deti behať po horúcom piesku a kamienkoch bosé.

Ochrana pred slnkom dievča

Hydratácia aj zvnútra

Opaľovacím krémom sa postaráte o ochranu pokožky pred slnečnými lúčmi a zároveň ju hydratujete. O dostatočnú hydratáciu organizmu sa však musíte postarať aj zvnútra. Pitný režim detí (ale aj dospelých) je v letných horúčavách na prvom mieste. Je dôležité, aby deti počas dňa prijímali pravidelne dostatočné množstvo tekutín v podobe čistej vody, bylinných čajov, zeleninových vývarov a v prípade dojčenia aj materského mlieka.

A koľko tekutín by mali vlastne deti počas dňa prijať? V prípade novorodencov hovoríme o 50-75 ml/kg hmotnosti, u dojčiat ide o 100-140 ml/kg a deti od 1 do 3 rokov majú denne vypiť 80-120 ml/kg. Tieto čísla môžete počas letných horúčav bez obáv až strojnásobiť. Vyhnite sa sladeným, sýteným nápojom, ktoré nie sú súčasťou odporúčaného pitného režimu. Práve naopak, organizmus môžu dehydrovať, nehovoriac o tom, že ide o prázdne kalórie a zbytočné cukry.

Pozor na príznaky

Môžete robiť všetko správne, držať sa všetkých rád a odporúčaní, a aj napriek tomu vaše dieťatko dostalo úpal alebo naň máte podozrenie? Deti si často neuvedomujú, že im je horúco, sú smädné a unavené. Dýchavičnosť, zvýšený tep či suchá pokožka nemusia byť iba znakom vyčerpania z hry, ale aj úpalu. Okrem týchto príznakov sledujte aj zvýšenú teplotu, ktorá môže vyskočiť až na 41 °C, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, pocit dezorientácie a absenciu potenia.

Aj pri tom najmenšom podozrení na úpal sa s drobcom presuňte do tieňa, na chladné a tiché miesto a dieťatko schlaďte, či už studeným nápojom (čistou vodou) alebo studenými obkladmi. Pomôcť môže aj jemný vánok, ale nie prievan. Na slabiny, krk, zápästia a členky prikladajte studené obklady (účinný je aj ľad zabalený v utierke). Dieťa môžete prikryť vlhkou osuškou a sledujte, či sa jeho stav zlepšuje. Ak nie, zbytočne nečakajte a okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Ochrana pred slnkom pláž

Najčastejšie otázky a odpovede

Aký je rozdiel medzi UVA a UVB?

Ultrafialové UVA lúče spôsobujú zhnednutie pokožky, ultrafialové UVB lúče spôsobujú jej spálenie. Nedajte sa však oklamať - aj krásne bronzové opálenie spôsobené UVA lúčmi znamená, že kožné bunky boli poškodené slnečným žiarením. Doteraz sa verilo tomu, že kožné ochorenia (medzi nimi aj rakovina kože) spôsobuje iba UVB žiarenie, ale najnovšie výskumy potvrdili, že UVB lúče sú rovnako škodlivé.

Čo znamená SPF? Je vyššie číslo automaticky efektívnejšie?

Skratka SPF v preklade znamená slnečný ochranný faktor (z angl. sun protection factor) a označuje účinnosť opaľovacieho krému pri prevencii spálenia. Ak pokožka vášho dieťaťa sčervenie na slnku za 10 minút, SPF 15 vynásobí tento čas číslom 15, čo znamená, že váš drobec bude pre slnečným žiarením chránený 150 minút. Krémy s ochranným faktorom SPF 15 blokujú 93 % UVB lúčov a s vyšším číslom faktora sa zvyšuje aj počet percent. SPF 30 blokuje 97 % UVB žiarenia a SPF 50+ ochráni pokožku na 98 %.

Od akého veku môžem na detskú pokožku aplikovať opaľovací krém?

Pokožka detí je veľmi citlivá a môže ľahko absorbovať rôzne chemické látky, ktoré sú súčasťou opaľovacích krémov, preto sa vyhnite ich nanášaniu pred dovŕšením šiestich mesiacov. Krém na opaľovanie používajte na nevyhnutných častiach tela a deti radšej chráňte inak - oblečením, strieškou na kočíku pobytom v tieni.

Naša rodina má tmavšiu pokožku. Musím aj v tomto prípade používať ochranný krém?

Áno. Tmavšia farba pokožky vás ani vaše deti neochráni pred spálením, docieli jedine to, že si zmeny na pokožke nevšimnete v dostatočnom čase a môžete skončiť v nemocnici s úpalom alebo popáleninami. Nezáleží na tom, či majú vaše deti alabastrovú, krásnu olivovú alebo karamelovú pokožku, chrániť ich treba za každých okolností.

Musia moje deti nosiť slnečné okuliare? Nie je to iba módny výstrelok?

Slnečné okuliare chránia veľmi citlivú pokožku očného okolia, ktorá je takisto náchylná na UV žiarenie. Oblečením dokážete zakryť takmer celé telo dieťatka, ale tvár ostane nechránená. Práve na to sú vhodné slnečné okuliare, ktoré sú na trhu špeciálne v detských veľkostiach a môžete nimi chrániť nielen pokožku v okolí očí, ale aj zrak bábätiek, ktorý je citlivý na intenzívne slnečné svetlo.

Čo mám robiť, ak sa moje dieťa spáli?

S dieťaťom sa okamžite presuňte do chladnej, tmavej miestnosti, zabezpečte mu príjem tekutín a podávajte studené obklady, ktoré pomôžu zmierniť bolesť, opuch a svrbenie. Kontaktuje pediatra v prípade, že má dieťatko menej ako rok. Obráťte sa na neho, ak má viac ako jeden rok a po pobyte na slnku má pľuzgieriky, silné bolesti hlavy, je letargické a má horúčku.