Zaveďte bábätku režim, aby vaše noci neboli bezsenné

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
6 min
26. feb'17

Je váš. Malý voňavý uzlík šťastia, ktorý bude od vás nasledujúce mesiace aj roky úplne závislý. Vrátili ste sa s bábätkom z nemocnice a pomaly začínate rozmýšľať, ako budú vyzerať vaše dni. Chcete sa dostať do pravidelného rytmu spánku, kŕmenia a ďalších činností?  Zaveďte bábätku režim hneď, ako to bude možné.

Nastavovanie režimu v prvých týždňoch je zbytočné, novorodenec si musí zvyknúť na svet naokolo. Sledujte ho preto, kedy spí, kedy sa vám zdá unavený, či sa jeho spánkový cyklus opakuje... Príručky radia zaviesť pravidelné rituály v podobe kúpania a ukladania na spánok, niektoré detičky sa však vymykajú tabuľkám. Možno všetky mamičky okolo vás kúpu bábätká večer, ale vám dvom to bude vyhovovať ráno. Prvé týždne sa musíte na rozvrh dieťatka naladiť vy.

Novorodenci a spánok

Novorodenci a ich vnútorné hodiny

Malé bábätká v sebe nemajú vnútorné hodiny, podľa ktorých by rozoznávali, kedy je deň a kedy noc. To dokážu až od 6 mesiacov. Novorodenci spia zvyčajne 16- 20 hodín denne, tento údaj sa samozrejme líši v závislosti od obdobia rastu či vonkajších vplyvov. Spánok je pre dieťatko najprirodzenejšou činnosťou, budí sa len vtedy, ak niečo potrebuje, alebo sa cíti nepohodlne.

Po treťom mesiaci vydržia niektoré detičky spať až 6 hodín vkuse, na veľkú radosť ich mamičiek aj v noci. Stále však potrebujú spať približne 14 hodín denne. Okolo 12 mesiaca už bábätko nepotrebuje jesť tak často, takže aj jeho spánkové cykly sú čoraz dlhšie a dokáže prespať celú noc.

Spánkový režim bábätiek

So zavádzaním režimu môžete začať okolo 3 mesiacov. Najdôležitejší je práve spánkový režim. Určite ste už počuli o spánkových cykloch, ktoré sa pravidelne opakujú. Spánok dospelého človeka má 5 fáz a začína zaspávaním a ľahkým spánkom. Cez fázu hlbokého spánku, v ktorom je človeka ťažko prebudiť a počas ktorej dochádza k fyzickej regenerácii, sa dostávame až do piatej fázy známej ako REM. Počas nej sa nám sníva a má výrazný vplyv na učenie sa a mentálne zdravie.

Bábätká však fungujú podľa opačného vzorca. Model spánku bábätiek začína REM fázou, počas ktorej môžu mykať rukami či chodidlami. Až potom nasledujú fázy ľahkého spánku, hlbokého a veľmi hlbokého spánku. Ak chcete bábätko, ktoré zaspalo mimo postieľky, uložiť na noc, vyskúšajte malý test – jemne chyťte ruku bábätka a nadvihnite ju do výšky 5 cm. Ak ju pustíte a ruka spadne bez toho, aby sa dieťatko pohlo, je v režime hlbokého spánku a prenos do postieľky ho nezobudí.

Bábätko a režim

Vytvorte deťom príjemné miesto na spanie

Miesto na spanie je najdôležitejšou časťou detskej izby. Do tej sa však dostane až neskôr. Prvé mesiace po narodení trávia bábätká väčšinou v spálni svojich rodičov v samostatných postieľkach. Novorodenca dávajte spať zásadne na chrbát. Bábätko začne spať prirodzene na boku alebo brušku približne od 4 mesiacov. Odstráňte z jeho dosahu vankúše, plyšové zvieratká či ťažké deky.

Zavinovačky pre bábätká boli štandardom už za čias našich babičiek. Pevne zavinuté bábätko vraj lepšie spí, pretože ho nebudia zášklby končatín. Aj keď sa dospelým môže zdať poloha zavinutého bábätka s rukami pri tele nepríjemná, deti sa v nej cítia v bezpečí a majú ju rady. Potvrdzujú to aj psychológovia.

Detský spací vak pre najmenších Perle-Large Sleeping Bag Kaloo

Spací vak Kaloo

Kaloo detský spací vak je vhodný pre najmenšie deti. Tým, že je dieťatko zabalené v spacom vaku, cíti sa bezpečne, ako keby spalo v objatí svojich najbližších. Vrchná časť sa dá rozopnúť, zvyšok spacieho vaku je zošitý v celku. 

Detské zavinovačky

Bábätká nezaspávajú len v tichu

Cumlík dávajte dieťatku na noc, len ak ste úspešne zvládli kojenie. Inak by si ho mohlo mýliť s bradavkou. Sanie z prsníka a cumlíka vyžaduje rozličnú techniku. Ak ho dieťatko nechce, nevnucujte mu ho. Bábätko nemusí zaspávať len v tichu, z maternice bolo doteraz navyknuté počúvať zvuky naokolo. Skúste na utíšenie bábätka použiť tvz. biely šum. Na internete nájdete stránky so zvukmi z domácnosti (fén, vysávač), z prírody (dážď, vodopád, vietor) špeciálne pre bábätká. Tieto hlboké zvuky sa nazývajú biely šum.

Rady odborníkov

Psychologička Anette Kast-Zahn a pediater Hartmut Morgenroth pripravili knihu Každé dieťa môže dobre spať, ktorá vychádza z metód Dr. Richarda Ferbera. Pomohla už mnohým rodičom. Jej podstatou je postupné predlžovanie intervalov medzi nočným dojčením. Bábätko nakŕmte najneskôr pol hodinu pred uložením do postieľky. Uložte ho vždy bdelé, približne v rovnaký čas, aby si zvyklo na zaspávanie. Nočné odlúčenie uľahčia aj hračky na maznanie.

A teraz prichádza tá zložitejšia časť – nechať bábätko vyplakať v rámci stanovených hraníc. Do izby sa vráťte po 3 minútach plaču (nie mrnčania), neskôr po 5 a 7 minútach, maximum je 10. Zostaňte pri bábätku minútku-dve, hladkajte ho a hovorte na neho pokojným hlasom. Ak je zlostné, ostaňte pri ňom ešte kratšie.V žiadnom prípade mu však nedávajte cumeľ alebo fľašu. Táto metóda naučí zaspávať dieťa do 3 dní, aj keď prvé dva budú ťažké. Vhodná je pre bábätká od 6 mesiacov a môžete ju používať aj pri dennom spánku.

Bábätko spánkový režim

Keď režim nastavujú rodičia

Niektoré mamičky sa možno stretli aj s metódou „babywise“. Knižka Garyho Ezza a Roberta Bucknama sa stala populárnou hlavne medzi americkými mamičkami, hoci pediatri z nej až takí nadšení nie sú. Podľa autorov už 7-týždňové deti sú schopné prespať celú noc, rodičia však musia dodržiavať harmonogram. Metóda spočíva v tom, že o režime bábätka nerozhoduje ono samo, ale vy. Kŕmite ho každé 3 hodiny, len po zobudení, hráte sa s ním a nakoniec ho uložíte spať. Nikdy ho však neuspávate hojdaním.

V takomto kolobehu fungujete celý deň. Po 8 až 12 týždňoch by vám mal byť odmenou spánok po celú noc. Na plač bábätka majú autori knihy jednoduchú radu – nechať ho vyplakať v 20-minútových intervaloch. Pediatri však namietajú, že bábätkám pri takomto spôsobe kŕmenia môže hroziť dehydratácia a trojhodinové intervaly sú pre maličké deti príliš dlhé. Aj psychológovia odporúčajú držať sa skôr rodičovských inštinktov, ako takýchto striktných rád.

Set do postieľky Cotoons Smoby nočné svetlo a hudobná skrinka

Smoby nočné svetlo

Súprava do postieľky Cotoons obsahuje nočné svetielko a hudobnú skrinku, aby sa dieťatko v detskej postieľke cítilo vždy bezpečne a príjemne. Automaticky vypínajú po 20 minútach, keď vaše bábätko už sladko spinká. 

Hračky do postieľky