Vychovajte šťastné deti v digitálnej ére

  Kategórie: Výchova,
4 min
27. jún'18

Detí sa pýtame, ako sa vyspali, ako bolo v škole, či sú hladné a koľko dostali domácich úloh. Skúste sa však zamyslieť nad tým, kedy ste sa naposledy svojej dcéry či syna opýtali, či je šťastná/šťastný. V digitálnej ére sa totiž šťastie meria skôr počtom lajkov a videní, čo ani zďaleka nezodpovedá skutočnému pocitu šťastia.

Deti vyrastajúce v dobe sociálnych sietí môžu byť navonok šťastné, no ich svet pokračuje aj za žiarivými obrazovkami smartfónov, tabletov a notebookov. A tam už ich život nemusí ani zďaleka vyzerať tak ružovo. Nešťastie prameniace zo sociálnych sietí často vedie k závislosti a túžbe byť lepším a získať viac sledovateľov. Žiadne čísla však neprinesú skutočné, dlhotrvajúce šťastie, práve naopak. Ukážte deťom, že sociálne siete nie sú všetko a nefalšované šťastie čaká tam vonku.

Socialne siete selfie

Odvaha a odhodlanie

Nezáleží na tom, či sú deti v škole, doma, medzi kamarátmi alebo v online svete - všade sa od nich okamžite očakávajú perfektné výsledky a nie každý sa pod takým tlakom cíti práve šťastne. S neúspechom potom prichádza sklamanie nielen z vlastného zlyhania, ale aj z toho, že deti neuspokojili rodičov či učiteľov. Postavte sa k veci inak - veďte deti k tomu, aby sa poučili z vlastných chýb a opakujte im, že zlyhania patria k ceste za úspechom.

Pocit vlastnej hodnoty

Lajky, komentáre, videnia, sledovatelia… niet pochýb o tom, že všetky tieto čísla znamenajú vo svete sociálnych sietí veľa, avšak nie všetko. Radosť zo sociálnych sietí, z pridávania fotiek, videí a statusov sa môže veľmi ľahko zmeniť na zúfalé kontrolovanie vlastného profilu a odtiaľ je už len krôčik k depresii. Vštepujte deťom pocit sebaúcty a sebahodnoty, dajte im najavo, že čísla nie sú všetko a pokúste sa ich naučiť, aby využívali sociálne siete pre radosť, a nie kvôli obdivu ľudí, ktorých ani nepoznajú.

Digitalna era deti

Zmysel pre dobrú vec

Túžba po internetovej popularite deti len ťažko naučí vďačnosti v pravom slova zmysle. Tam prichádza s každým novým sledovateľom akurát tak neuhasiteľná túžba po ďalšom. Ukážte deťom, že majú byť za čo vďačné a postarajte sa o to, aby na to ani pri používaní instagramu nezabudli. Ak už presedia s telefónom v ruke dlhé hodiny, nájdite im na facebooku či instagrame ľudí, ktorých sa oplatí sledovať. Pokojne to môžu byť aj celebrity, ktoré sa venujú charitatívnym činnostiam alebo profily s každodennou dávkou užitočných informácií. Nájdite aplikácie, ktoré deti niečo naučia - od vedomostných kvízov až po pravidelné zaujímavosti z celého sveta. Internet sa dá využiť aj na dobrú vec, len tomu treba venovať trochu času.

Nájdite rovnováhu

V ére sociálnych sietí a moderných technológií deti preferujú online priateľstvá, často preto, lebo inak to ani nevedia. Kamarátky, ktoré bývajú pár metrov od seba, si radšej dlhé hodiny píšu namiesto toho, aby sa stretli a porozprávali sa tvárou v tvár. Rodičia radšej dieťaťu napíšu na facebooku, aby sa prišlo naobedovať, pričom stačí spraviť pár krokov a oznámiť to osobne. Aj takto sa nezámerne prehlbuje závislosť na sociálnych sieťach, ktorej sa potom zbavuje veľmi ťažko.

Buďte ako rodičia medzi prvými, ktorí deťom ukážu aj iný spôsob komunikácie. Namiesto hier v telefóne radšej vytiahnite spoločenskú hru pre celú rodinu, nezatvárajte sa večer v samostatných izbách, ale stretnite sa v obývačke a pozrite si spolu film. Namiesto sledovania rozprávky na tablete deťom pred spaním prečítajte príbeh z knihy. Možností na odtrhnutie detí od sociálnych sietí je množstvo, najpodstatnejšie je ale chcieť.

Socialne siete zavislost

Choďte von

Máte pocit, že toto pravidlo je príliš jednoduché na to, aby zafungovalo? Vyberte sa s rodinou do prírody a uvidíte, že čerstvý vzduch a krajina navôkol dokážu zázraky. Ak sa deťom príliš nechce, motivujte ich filmom, ktorý sa odohráva v prírode, pustite im krásny dokument alebo skúste geocaching - hľadanie “pokladov” v prírode, ktoré sa nezaobíde bez pripojenia na internet. Ukážte deťom, že krásy sveta sa skrývajú aj v jeho offline verzii a práve tá ich nabije radosťou a šťastím.

Sociálne siete sú postrachom mnohých rodičov, a to oprávnene. Nikdy presne neviete, čo sa za obrazovkami telefónov deje a, úprimne, deti vedia klamať celkom presvedčivo. Trávte s tými vašimi čo najviac času a ukážte im, že aj život v realite má svoje čaro.