Školské tašky na kolieskach: Áno alebo nie?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
11. aug'23

Školské tašky na kolieskach sa v posledných rokoch tešia veľkej popularite v radoch školákov. Podľa detí sú štýlové, praktické a čo je najdôležitejšie, nemusia ťažké knihy a školské pomôcky nosiť na chrbte. Odborníci však upozorňujú, že negatíva týchto tašiek vysoko prevyšujú pozitíva. Tak kúpiť dieťaťu tašku na kolieskach alebo nie?

Školské tašky na kolieskach, ktoré si mnohí často mýlia s kuframi, sú medzi žiakmi základných aj stredných škôl veľkým hitom. Majú ešte aj motív obľúbenej rozprávkovej či komiksovej postavičky? Tak tomu sa hovorí poriadna výhra. Medzi deťmi sú tašky na kolieskach čoraz populárnejšie, ale pred ich kúpou by sa mali rodičia zamyslieť nad tým, či sú naozaj tou správnou voľbou.

Školská taška nie je kufor

Nie nadarmo existujú na trhu školské batohy na plecia a cestovné kufre na kolieskach. Každá z týchto tašiek má svoju funkciu a využíva sa na rôzne účely. Z pohľadu detí dáva zmysel, že sa im nechce počas celého dňa vláčiť tašku na chrbte a je pre ne jednoduchšie ťahať tento “náklad” za sebou ako kufor. Odhliadnuc od aspektu módneho trendu sa tu pozitíva školskej tašky na kolieskach začínajú, ale aj končia.

Takýto typ tašiek mala kedysi vo svojej ponuke aj belgická značka Jeune Premier. Odpoveď na otázku, prečo už tašku na kolieskach s logom ich firmy nekúpite, bola jednoduchá:

„Kedysi sme mali v ponuke tašky na kolieskach, ale už ich nevyrábame. V Jeune Premier nám nezáleží len na vzhľade a kráse (je to však, samozrejme, veľmi dôležité), ale aj na ergonómii. Pre detskú chrbticu je lepšie kúpiť batoh, ktorý je prispôsobený výške dieťaťa ako kufor, ktorý deti ťahajú za sebou, a potom ho musia dvíhať po schodoch. Z tohto dôvodu už tašky na kolieskach nezaraďujeme do našej kolekcie,”

ozrejmila nám produktová manažérka Jeune Premier Lore Luyens.

Školská aktovka Jeune Premier

Chrbtica je ako miska váh

Školské tašky na kolieskach sú praktické iba vtedy, keď ich deti ťahajú za sebou alebo tlačia pred sebou. Ak je však dieťa zvyknuté ťahať školskú tašku jednou rukou, časom takáto manipulácia spôsobí nerovnomerné rozloženie síl na oboch stranách chrbtice. V praxi to znamená vykrivenie chrbtice, skoliózu a iné ťažkosti, ktoré si so sebou deti ponesú po zvyšok života.

Obe strany chrbtice sú ako váhy. Ak sa používa iba jedna strana, chrbtica sa bude dlhodobo ohýbať iba na jednu stranu. V detstve, teda aj v školskom veku, sa oporný systém a kostra ešte vyvíja, chrbtica je z tohto pohľadu “mäkká”, preto treba dbať na jej rovnomerné zaťaženie. Batoh je v tomto prípade najlepšou voľbou, ale musí sa nosiť na dvoch pleciach.

Ani ten by však nemal byť príliš ťažký, na čo nielen rodičia, ale aj učitelia často zabúdajú. Bez ohľadu na kvalitu školského batohu alebo aktovky platí, že nesmie presiahnuť odporúčanú váhu, ktorá sa odvíja od hmotnosti žiaka či žiačky. Školské tašky na kolieskach si síce deti môžu zavesiť na plecia, ale pridávajú si tým zbytočnú váhu. Konštrukcia takého školského “kufra” predsa niečo váži, nehovoriac o tom, že rozmerné kolieska deti často udierajú do chrbtice a spôsobujú im zranenia.

Školská taška na kolieskach je veľmi praktická a pohodlná počas cestovania, no nemala by plnohodnotne nahrádzať klasické školské tašky, batohy a aktovky. Je ťažká, často kvôli rozmerom a konštrukcii nepohodlná a manipulácia s ňou je náročná. Deti počas jedného školského dňa musia zdolať viacero schodísk, a to nielen tie v škole, ale aj v autobuse, kde je takáto taška prekážkou. Problémy spôsobuje aj na školských chodbách, kde o ňu ostatní žiaci zakopávajú, pretože ju v zhone jednoducho nevidia.

Školské batohy Jeune Premier

Podľa čoho vybrať vhodnú školskú tašku?

Výber správnej školskej tašky je tak trochu veda. Síce nie raketová, ale predsa. Školská taška by mala spĺňať niekoľko kritérií a zhodnúť by sa na nej mali obe strany - dieťa aj rodičia. Školská taška, či už chcete alebo nie, je totiž okrem nevyhnutnej školskej pomôcky aj módny doplnok a deti ňou prezentujú svoju osobnosť a štýl. Tu sú zlaté pravidlá, ktoré treba pri kúpe školskej tašky dodržiavať:

  1. Správna veľkosť: Hneď prvé pravidlo by v drvivej väčšine prípadov školské tašky na kolieskach nedokázali splniť. Platí, že školská taška, batoh či aktovka nemá siahať nižšie ako po pás dieťaťa. Končiť by mala ideálne nad úrovňou pásu, poprípade v jeho úrovni. Taška sa nemá dotýkať zadku a už vôbec nesmie siahať k stehnám žiaka.
  2. Hmotnosť tašky: S veľkosťou ide ruka v ruke hmotnosť tašky. Čím je taška väčšia, tým je ťažšia. Zlaté pravidlo hovorí, že školská taška nemá presiahnuť 15% celkovej váhy dieťaťa. V praxi to znamená, že školák vážiaci 27 kilogramov by nemal mať na pleciach zavesenú tašku ťažšiu ako 4 kg a dieťa s hmotnosťou 45 kg by nemalo nosiť batoh presahujúci váhu 7 kg.
  3. Polstrované, široké popruhy: Široké a mäkké popruhy sa starajú o komfort počas nosenia tašky a chránia plecia pred nadmernou záťažou. Je však dôležité, aby deti nosili tašku správne, teda na oboch ramenách a aby boli popruhy prispôsobené výške dieťaťa. Vďaka tomu sa znižuje napätie, váha je vhodne rozložená na celej chrbtici a taška pri chôdzi či behu nelieta zo strany na stranu.
  4. Hrudné a bedrové popruhy: Niektoré batohy a aktovky majú dodatočné hrudné a bedrové popruhy. Uistite sa, že aj tie sú nastavené správne a pri zapnutí deti nikde nerežú a neobmedzujú ich. Zapnutné hrudné popruhy nesmú deti obmedzovať pri pohybe a už vôbec nie pri dýchaní a bedrový pás by mal byť na úrovni bokov.
  5. Vrecká a priehradky: Aj interiér tašky je veľmi dôležitý a netreba naň pri kúpe zabúdať. Školská taška by mala mať viac ako jednu priehradku a vhodné sú určite aj bočné a predné kapsičky na drobnosti. Pozrite sa dovnútra tašky a zhodnoťte, či je pre vaše dieťa vhodná. Platí, že ťažké veci, teda učebnice a zošity, by mali byť umiestnené bližšie k chrbtu, tie ľahšie si môžu deti uložiť do predných a bočných vreciek.