Ako vybrať vhodnú školskú tašku pre vaše dieťa?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
13. aug'21

Školská taška je na nákupnom zozname školských pomôcok jedna z najdôležitejších položiek, ktorá si určite zaslúži maximálnu pozornosť rodičov. Školský batoh alebo aktovku bude vaše dieťa využívať každý deň, preto musí spĺňať isté požiadavky. Podľa čoho vybrať správnu školskú tašku pre vášho školáka či školáčku?

Na čo sa pri výbere zamerať?

Kupujete školskú tašku po prvýkrát? Možno budete v pokušení kúpiť deťom aktovku či batoh, ktorý je síce trendový, ale lacný. Majte však na pamäti, že lacné školské tašky vydržia niekoľko týždňov, nanajvýš mesiacov a zháňať novú školskú tašku počas rozbehnutého školského roka môže byť poriadna výzva. Investícia do kvalitnej školskej tašky sa naozaj oplatí, predsa len je to niečo, čo vaše dieťa nosí na chrbte od pondelka do piatka.

Dôležitejšie ako cena je však to, aby taška deťom perfektne sadla. Batohy a aktovky, ktoré deti tlačia, ťahajú, sú príliš veľké alebo malé radšej nechajte v obchode a hľadajte ďalej. Dbajte na anatomické spracovanie tašky, nastaviteľné popruhy a vhodnú veľkosť a všímajte si, či je chrbát tašky vzdušný. Nájsť školskú tašku, ktorá spĺňa požiadavky rodiča a predstavy dieťaťa, je náročná úloha, ale určite nie nemožná.

Skolska taska jack piers deti

Hľadanie perfektnej školskej tašky

Školská taška je nielen nevyhnutná pomôcka do školy, ale aj módny doplnok, ktorým deti vyjadrujú svoj individuálny štýl a osobnosť. V prípade výberu školskej tašky sa však treba sústrediť na dôležitejšie faktory:

  1. Správna veľkosť: Určite aj vy vídate pred školou deti, ktoré na pleciach nosia obrovské tašky a premýšľate nad tým, či je tá taška pre ne vhodná. Šírka školskej tašky by mala byť relatívne úmerná šírke školáka/školáčky a pozor si treba dať aj na výšku tašky. Ani aktovka, ani batoh by nemali siahať nižšie ako po pás dieťaťa, končiť by sa mali ideálne nad úrovňou pásu alebo v jeho úrovni. Školská taška nemá siahať až k stehnám a nemá byť na dieťati zvesená.
  2. Široké, polstrované popruhy: Široké popruhy s polstrovaním na ramenách poskytujú deťom väčší komfort a chránia ramená pred nadmernou záťažou tašky. Je dôležité, aby deti nosili tašku na obidvoch ramenách, čím sa znižuje napätie a chrbtica sa zbytočne neohýba do jednej strany. Každá kvalitná školská taška má takisto možnosť nastaviť popruhy a prispôsobiť ich výške dieťaťa. Opäť platí, že batoh by mal sedieť mierne nad pásom a oba popruhy majú byť nastavené rovnomerne.
  3. Hrudné a bedrové popruhy: Ak má taška dodatočné popruhy na hrudníku a bedrách, uistite sa, vášmu dieťaťu sedia na správnom mieste. V opačnom prípade by nemuseli rovnomerne rozložiť váhu tašky a môžu dokonca viesť k nepohodliu. Ruky dieťaťa sa musia pri zapnutých hrudných popruhoch voľne pohybovať a, prirodzene, nesmú školáka na hrudníku tlačiť a obmedzovať ho v dýchaní. Bedrový pás by mal byť na úrovni bokov.
  4. Vrecká a priehradky: Uistite sa, že váš kandidát na školskú tašku má viac ako jednu priehradku a disponuje aj bočnými a prednými vreckami. Pri rozložení váhy platí, že ťažšie veci, teda učebnice a zošity by mali byť umiestnené bližšie k chrbtu a ľahšie položky môžu byť v predných priehradkach a vreckách.
  5. Hmotnosť tašky: Hmotnosť plnej tašky by nemala presiahnuť 15% celkovej váhy dieťaťa. Detská chrbtica sa v školskom veku ešte stále vyvíja, preto by školská aktovka či batoh nemal byť príliš ťažký a preplnený. Platí teda, že dieťa s váhou 45 kg by nemalo na pleciach nosiť batoh ťažší ako 7 kg a 27-kilový školák by mal nosiť tašku s maximálnou váhou 4 kg.

Neprehliadajte detaily

Pri výbere vhodnej školskej tašky je potrebné pozrieť sa nielen na dizajn tašky, ale aj na jej spracovanie, a to ako zvonku, tak aj zvnútra. Všímajte si aj také detaily ako prešívanie. Vyhýbajte sa taškám, ktoré majú nerovnomerné, nekvalitné a príliš voľné prešívanie, ktoré sa môže každú chvíľu rozpárať.

Pozornosť treba venovať aj spracovaniu samotnej tkaniny. Okraje materiálu musia byť kvalitne zakončené, je neprípustné aby školský batoh alebo aktovka mala ošúchané a surové okraje tkanín, ktoré by sa mohli veľmi rýchlo opotrebovať a takýto kaz by sa začal šíriť ďalej.

Skolska taska vyber jeune premier

Názor dieťaťa je dôležitý

Školská taška by mala spĺňať niekoľko kritérií a jedným z nich je aj osobný štýl dieťaťa. Uvedomte si, že váš školák či školáčka sa na svoju tašku bude pozerať takmer neustále, preto dajte aj na jeho/jej názor. Túži vaše dieťa po taške s Batmanom alebo princeznou Elsou, no taška s týmto motívom nespĺňa vaše požiadavky? Dohodnite sa s dieťaťom na kompromise - kvalitnú školskú tašku s inou potlačou môžete ozdobiť príveskami alebo nášivkami s obľúbeným rozprávkovým motívom, poprípade sa môžete dohodnúť na iných školských pomôckach, ktoré budú v súlade s detskou predstavou.

V súčasnosti však už nie je núdza o dizajnové školské tašky, ktoré sú najlepším kompromisom medzi požiadavkami rodiča a detskou predstavou o vysnívanej školskej taške. Vďaka hravému dizajnu a originálnym detailom školských doplnkov Jeune Premier a Jack Piers vaše deti zažijú originálny štart do nového školského roka. Školské aktovky a batohy v našej ponuke spĺňajú tie najprísnejšie požiadavky rodičov a každé dieťa si medzi nimi nájde svojho favorita, s ktorým sa ponorí nielen do sveta nových vedomostí, ale aj do sveta nekonečnej fantázie a kreativity.

Školské tašky na jednom mieste