Tehotenstvo týždeň po týždni: 17. týždeň

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
23. mar'20

Čas letí ako voda a tieto týždne tehotenstva sú toho skvelým príkladom. V sedemnástom týždni na vás čakajú viaceré rozhodnutia, medzi nimi aj to, či chcete vedieť pohlavie bábätka ešte pred narodením. Začína sa aj príprava na pôrod a môžete sa pustiť tiež do prvých nákupov pre malého drobčeka.

Ste takmer v polovici tehotenstva, konkrétnejšie na konci štvrtého mesiaca. Bábätko, ktoré nosíte pod srdcom, je v tomto štádiu dlhé asi 13 cm a vážiť môže už vyše 160 gramov. Oproti minulému týždňu opäť o čosi podrástlo a teraz je veľké asi ako granátové jabĺčko.

Príznaky sedemnásteho týždňa

Sedemnásty týždeň so sebou prináša príznaky typické pre rast bábätka:

  • Viac telesných tekutín. Zvýšený prietok krvi spôsobuje v tomto období silnejší vaginálny výtok, nadmerné potenie a potrápiť vás môžu aj hlieny v nosnej a ústnej dutine.
  • Svrbenie v oblasti prsníkov a brucha. Bábätko rastie a spôsobuje rozťahovanie pokožky, ktorá je v dôsledku toho tenšia a citlivejšia. Odolajte nutkaniu neustále sa škrabkať a vložte dôveru radšej do upokojujúcich krémov, ktoré zmierňujú svrbenie.
  • Nárast váhy. Priberanie je počas tehotenstva úplne prirodzené, veď len doteraz (ste v polovici tehotenstva) ste pribrali približne 2-5 kg. Odporúčaný nárast hmotnosti v tomto období sa pohybuje okolo pol kila za týždeň, no priberanie v tehotenstve je veľmi individuálne. Ak máte pocit, že niečo nie je v poriadku, poraďte sa so svojím lekárom.
  • Strie. Striám sa v tehotenstve nevyhne zrejme žiadna žena. Ak už aj vás začali trápiť tieto biele pásiky, začnite s pravidelným krémovaním pokožky a nezabúdajte piť dostatočné množstvo vody.
  • Zvláštne sny. Áno, aj takýto príznak so sebou tehotenstvo prináša. Nečudujte sa preto, že sa uprostred noci prebudíte zo sna, v ktorom ste porodili šteniatko alebo ste absolvovali svadobnú cestu na Mars.Tehotenstvo sedemnasty tyzden blog

zdroj foto: freepik

Tehotenské bruško počas sedemnásteho týždňa

Vo vašom brušku sa počas tohto týždňa dejú veľké veci. Telíčko bábätka už okrem chĺpkov zvaných lanugo pokrýva aj látka podobná vosku (hovorí sa jej vernix), ktorá tvorí ochranu pred plodovou vodou. Chrupavky sa pretvárajú na kosti a pod kožou sa bábätku začínajú tvoriť tukové zásoby.

Jeho srdiečko bije ešte stále dvakrát rýchlejšie ako to vaše, avšak jeho činnosť je už v tomto štádiu riadená mozgom. Ak by ste teraz skúmali tváričku bábätka pod ultrazvukom, mohli by ste si všimnúť grimasy, pretože sa okrem pohybu rúk a nôh zdokonaľujú aj tvárové pohyby.

Čo vás v 17. týždni čaká?

Sedemnásty týždeň, ako sme už v úvode naznačili, so sebou prináša viaceré rozhodnutia. Čoskoro vás čaká veľký ultrazvuk, na ktorom sa môžete dozvedieť pohlavie bábätka (ak ho už náhodou neviete). Rozhodnite sa, či chcete vopred vedieť, aké pohlavie nosíte pod srdcom. Naštudujte si aj pôrodné techniky a vyberte tú, ktorá sa vám pozdáva najviac a s ktorou má skúsenosti aj váš gynekológ, resp. lekár, ktorý bude pri pôrode.

Začnite sa pomaly pripravovať aj na materskú dovolenku, lepšie povedané na to, čo všetko pred nástupom na ňu musíte vybaviť. A naša rada na záver: nesnažte sa všetko zvládnuť svojpomocne. Tehotenstvo síce nie je choroba, ale keď vám v tomto období niekto ponúkne pomoc (hoci pôjde iba o zloženie krabice cereálií z vyššieho pultu v obchode), prijmite ju.