Rozvíjať tvorivosť detí je hračka

  Kategórie: Výchova,
4 min
11. mar'16

Kreatívne hračky sú fantastickým prostriedkom na rozvoj tvorivosti u detí. To neznamená, že vaša ratolesť musí byť rodený umelec. My veríme, že každé dieťa je kreatívne, pretože ich fantázia nepozná hraníc. Ak však chcete tento talent u svojich najmenších rozvíjať, zoznámte ich s hrami, ktoré si vyžadujú trpezlivosť, vizuálnu predstavivosť, skladanie, kreslenie, farbenie, čí vyšívanie. Môže sa zdať, že nájsť najefektívnejší spôsob je komplikované a náročné. A preto...tu sú možnosti ako na to hravo, jednoducho a zábavne. 

Rozvoj kreativita detí

Dieťa potrebuje dostatok priestoru a možností na realizáciu a rozvoj už v ranom detstve. Napokon, ako rodičia ste svedkami, že sa ho i samé dožaduje. Spolu s rastom mení i svoje potreby. To je treba zohľadniť i pri výbere vhodnej aktivity.

Tvorivé deti aj vďaka hračkám

Na trhu nie je problém nájsť množstvo hračiek, ktoré problém fantázie vyriešia. Otázne je len čo uprednostniť a prečo by ste pri tom mali myslieť aj na vek svojich detí. Čo by mohlo zaujímať tie, ktoré začínajú chodiť?

Pohľad na svet zhora je pre deti úplne novým zážitkom. A spolu s ním sa budú snažiť zistiť, kam vedie koniec chodby alebo prečo mama zmizne, keď sa za ňou zatvoria dvere. Akonáhle dieťa získa väčšiu stabilitu na nohách, aj jeho objavovanie naberie na obrátkach. To všetko je pre deti prirodzené. Avšak, nie vždy sú k tomu vedené alebo sa nestretávajú s dostatočnou podporou. Chodenie je jedna vec. To, čo sa odohráva v ich hlavách je druhá. Obe spolu veľmi súvisia, preto ich netreba podceňovať. 

Aj obyčajné chodítka pre deti, piano so zvieracími zvukmi, kocky s písmenkami alebo rôzne skladačky vyburcujú vášho drobca k aktivite. To, že sa učí chodiť ešte neznamená, že by to malo byť vašou jedinou prioritou. Aj nohy sa raz unavia a bude treba zapojiť mozog. Tu sa na rad dostávajú rozprávky, tancujúce postavičky a hudba. Prečo nezaložiť baby kapelu? Teraz to síce bude vaše uši bolieť, ale o pár rokov...kto vie? 

Rozvíjanie tvorivosti detí predškolského veku

Ani na deti vo veku od 2 a viac rokov nezabúdame. I u nich je potrebné klásť dôraz na rozvoj tvorivosti a kreativity.  S klasickými stavebnicami, či kockami sa deti vyšantia do sýtosti. A navyše, takáto hra rozvíja ich logické a priestorové myslenie. Postavte spoločne domčeky, hrady, veže a čokoľvek, čo si len viete predstaviť. Skúškou trpezlivosti môže byť skladanie puzzle alebo rôzne omaľovánky, origami, nástenné mapy a dekorácie. Ktoré sú top?

Kreatívne omaľovánky 

Omaľovánky sú už celé desaťročia obľúbenými detskými hračkami, ktoré cibria presnosť a cit pre farby. Prečo však omaľovánky nepovýšiť na nový level? Čo sa stane, keď k nim pridáte rôzne efekty, mozaiky, vystrihovačky a neobvyklé skladačky? Nuž, tu sa otvára nekonečné množstvo možností. Neveríte? Garantujeme, že budete mať problém odolať a ľahko sa môže stať, že okrem vašich detí sa budete hrať aj vy.

Ak vás ani toto nepresvedčilo, čo poviete na  pieskové omaľovánky? Pri tých môžete zabudnúť na tradičné pastelky, pretože miesto nich používate farebný piesok a špeciálne navrhnutý štetec. Omaľovánky už nie sú len kus predkresleného papiera, ale hotové umelecké skvosty. Presvedčte sa samy. 

Kreatívne omaľovánky Janod od 4 rokov

Omaľovánky Janod

Dekorácie na hranie

Jedny z najlepších hračiek na rozvoj tvorivosti sú tie, s ktorými sa deti nielen zahrajú, ale zároveň sa nenápadne učia novým poznatkom. Znalosť geografie patrí medzi základné vedomosti, ktoré by mal ovládať každý človek. Ak začnete deti učiť, kde sa čo vo svete nachádza, darujete im dôležité základy do neskoršieho života.

Minimálne školáci sa vám určite poďakujú, keďže geografia bude odrazu o kúsok ľahšia. Môžete sa zahrať na cestovateľov a každý deň sa vybrať do nových končín. Či už to bude po súši, po mori alebo vo vzduchu. Slepá mapa vám poskytne nesmierne množstvo fantázie. Ak sa rozhodnete cestovať aj naozaj, opäť sa môžete vrátiť k mape a deťom ukázať kam vlastne idete. A aká je to ideálna mapa? Predsa tá čo je magnetická a na celú stenu.

Veľkoplošná mapa Zeme Janod

Mapa Zeme Janod

Hračiek a možností ich využitia je veľa. Základom je nielen ich náučná či tvorivá funkcia, ale najmä radosť z ich používania. Stačí si len vybrať a nechať rozvinúť fantáziu svojich detí naplno. Prípadne sa nechať vtiahnuť do hry a užiť si to čaro spolu. Veľa zábavy!

Kreatívne hračky pre deti