Novodobý trend v rodičovstve: Ste aj vy helikoptéra?

  Kategórie: Výchova,
7 min
08. jún'20

Helikoptéry nelietajú iba vysoko v oblakoch, ale aj v mnohých domácnostiach. Možno o tom ani neviete a tiež ste rodič-helikoptéra. Ako sa takéto správanie prejavuje vo vzťahu rodič-dieťa, aký vplyv má na vývoj detí a čo robiť, aby ste nad svojimi potomkami neustále nelietali ako helikoptéra?

Niekedy si to ani neuvedomíte a odrazu zistíte, že sú z vás presne takí rodičia, akými ste nechceli byť. Neustále striehnete na to, čo vaše deti urobia, žehlíte za nich všetky problémy, vybavujete všetky dôležité i menej dôležité veci a ste im neustále v pätách. Jednoducho povedané - nedovolíte im poriadne ani dýchať. Ak sa v týchto bodoch spoznávate, je veľmi pravdepodobné, že aj vy ste rodič-helikoptéra.

Kde sa vzali helikoptéroví rodičia?

Rodičia-helikoptéry nie sú sú ani zďaleka “hitom” 21. storočia. Nad svojimi deťmi krúžia už od roku 1969, kedy sa prvýkrát objavili v publikácii psychológa, terapeuta a učiteľa Haima Ginotta. Ten vo svojej knihe Between Parent & Teenager opisoval problém tínedžera, ktorého matka sa nad ním vznáša ako helikoptéra.

Samotný termín helikoptérový rodič, resp. rodič-helikoptéra, použili až o niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 1990. Foster Cline a Jim Fay, výskumní pracovníci zaoberajúci pracujúci v oblasti rozvoja detí, v knihe Rodičovstvo s rozumom a láskou popisujú rodičov, ktorí deti zachraňujú v každej situácii, nosia im do školy obedy, robia za nich školské projekty a snažia sa vytvoriť im rozprávkový život bez problémov a starostí. Avšak ako vieme, všetkého veľa škodí.

Rodic helikoptera blog

Robia to s dobrým úmyslom, ale…

Ako sme už načrtli, helikoptéroví rodičia to so svojimi deťmi nemyslia zle, práve naopak - chcú pre nich to najlepšie, no neuvedomujú si, akú cenu za to obe strany neskôr zaplatia. Prítomnosť rodičov a ich zapojenie sa do života detí môže byť prospešné, ale len do určitého momentu. Napriek snahe rodičov pomôcť svojim deťom za každú cenu sa ukázalo, že helikoptérové rodičovstvo má na vývoj detí škodlivé účinky, a to najmä v neskoršom, tínedžerskom veku, kedy rodičia začínajú obmedzovať slobodu svojich detí a strápňujú ich bez toho, aby o tom vedeli.

Rodičia-helikoptéry sú prítomní v životoch svojich detí až nadmieru. Ak sa nájdete vo viacerých z nasledujúcich bodov, mali by ste pouvažovať nad tým, ako čo najbezpečnejšie s helikoptérou pristáť a deťom pomáhať len vtedy, keď to naozaj potrebujú.

  • Na ihrisku ste im v pätách. Alebo ich za päty rovno držíte. Deti majú zakázané loziť po preliezačkach, behať za loptou, piecť bábovky v pieskovisku… Najlepšie by bolo, keby ste ich mohli navliecť do postroja a určovať každý ich krok.
  • Už od základnej školy im vyberáte nielen krúžky, ale trváte aj na konkrétnych učiteľoch a vy rozhodnete, s kým sa bude vaše dieťa kamarátiť.
  • V prípade, že príde dieťa domov zo školy/škôlky s plačom kvôli tomu, že Peťko alebo Sofinka niečo povedali či urobili, okamžite voláte ich rodičom a vybavujete si to priamo s nimi.
  • Učiteľov v škôlke aj v škole sa neustále pýtate na pokroky detí a v prípade horšej známky okamžite klopete na dvere kabinetu a žiadate vysvetlenie. To, že vaše dieťa pochybilo, u vás len tak ľahko neprejde. Určite musí byť chyba na strane učiteľa.
  • Robíte za nich úlohy. A tým nemyslíme s nimi, ale doslova za nich. Jedna vec je, že deťom pomôžete s náročnou úlohou z matematiky alebo ich preskúšate naučené učivo. Ale prerábať školský projekt na angličtinu dlho do noci len preto, lebo viete, že deti by to za iných okolností zvládli lepšie, je už naozaj cez čiaru.
  • Staršie deti nemajú v domácnosti žiadne povinnosti, pravda, okrem osobnej hygieny, pri ktorej by ste tiež boli najradšej stále prítomní. Nemusia si ustlať posteľ, umyť za sebou riad a už vôbec nehovoríme o domácich prácach.
  • Deťom nedovolíte vykonávať činnosti zodpovedajúce veku osamote. Tínedžeri nemôžu ísť k lekárovi bez vášho doprovodu, nepustíte ich na nákup a ani venčenie psa osamote neprichádza do úvahy.

Toto je len zlomok najčastejších znakov v správaní helikoptérového rodiča. Samozrejme, vekom detí pribúdajú ďalšie - maturujú vo vašej prítomnosti, vybavujete za nich brigádu, všetky dôležité potvrdenia do školy a neskôr ste viac než ochotní ísť za ich šéfom a vydiskutovať im vyšší plat. Pretože v mladosti ste im nedali šancu popasovať sa s takýmito problémami bez vašej pomoci.

Helikopterovi rodic matka

Pozor na dôsledky

Každý výchovný štýl, ktorý je prehnaný, sa nezaobíde bez dôsledkov. Hoci majú helikoptéroví rodičia dobré úmysly a nič nerobia s cieľom deťom uškodiť, ich výchovné praktiky sa nezaobídu bez následkov. Tu je zoznam 5N - najčastejších "vedľajších účinkov" helikoptérového rodičovstva:

  • Nedostatočný vývoj a dozrievanie mozgu. Kvôli tomu, že helikoptéroví rodičia neustále rozhodujú za deti, sa znižuje potreba riešiť konflikty a robiť vlastné rozhodnutia. Oblasť mozgu, ktorá sa týmto zaoberá, je umiestnená v prefrontálnej kôre mozgu. Ak deťom v mladom veku nedáte možnosť padnúť a znovu vstať, ich mozog sa v tejto oblasti nebude dostatočne vyvíjať a deti po odchode z domu nebudú schopné urobiť žiadne rozhodnutie.
  • Neschopnosť zvládania emócií. Deti, ktoré sú už odmalička vystavené helikoptérovému rodičovstvu, majú veľmi skoro problém zvládať emócie a regulovať ich. Je vedecky dokázané, že už 5-ročné deti vychovávané “helikoptérou” nedokážu prijať nie ako odpoveď, mávajú častejšie záchvaty hnevu, sú netrpezlivé, nevedia sa hrať s inými deťmi a už vôbec sa nedokážu podeliť o hračky. Vo vyššom veku sa takáto výchova môže odraziť aj na neschopnosti prejaviť emócie. Deti s rodičmi-helikoptérami nevedia prehrávať a sú zvyknuté byť vo všetkom najlepší, pretože rodičia im prvé miesto v čomkoľvek vždy vybojovali.
  • Nízke sebavedomie a sebaúcta. Nadmerná prítomnosť rodičov v živote detí spôsobuje, že deti si neveria. Sú presvedčené, že nič nedokážu urobiť dobre, a to preto, lebo rodičia po deťoch všetko kontrolujú a opravujú. Takéto správanie môže vyvolať pocit neschopnosti a neužitočnosti a u deti vzbudí dojem, že bez rodiča nedokážu urobiť vôbec nič. Reč je nielen o oblasti kreativity, ale aj o takých bežných činnostiach, ako napríklad utieranie prachu.
  • Nevyvinutá schopnosť zvládať situácie. Keď sú rodičia vždy poruke, dieťa nemusí ani pohnúť prstom. Preto sa nedokáže vyrovnať so stratou, zlyhaním, sklamaním, prehrou, akoukoľvek zmenou, ale ani s obrovským úspechom. Nadmerná ochrana znemožňuje rozvíjať zručnosti pri riešení problémov a frustračnú toleranciu. A bez týchto dôležitých psychologických atribútov vstupujú mladí ľudia do pracovného procesu s veľkou nevýhodou.
  • Nestále duševné zdravie. Neustála prítomnosť rodiča si vyžiada svoju daň aj v oblasti duševného zdravia. Helikoptérové rodičovstvo zvyšuje riziko vzniku depresií a úzkostí. Deti helikoptérových rodičov sú menej otvorené novým myšlienkam a činnostiam, sú zraniteľnejšie, bojazlivejšie a nervóznejšie.

V každom rodičovi drieme kúsok helikoptéry, ktorá je pripravená kedykoľvek naštartovať a uľahčiť deťom život. Pri akomkoľvek štýle rodičovstva je však dôležité zvážiť, ako to ovplyvní deti nielen teraz, ale aj v budúcnosti.