Teplo, teplejšie, horúco, páli: Aké sú riziká slnečného žiarenia?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
14. júl'23

Na leto sa tešíme celý rok. Horúce letné dni strávené v záhrade, na horách, pri bazéne alebo pri mori sú už tu. Slnečné lúče nás zafarbia krásne dohneda a ani o prísun vitamínu D sa nemusíme báť. Netreba však zabúdať na riziká spojené so slnkom. Spálenej pokožke našich najmenších, slzičkám a prebdeným nociam sa vieme vyhnúť. Poradíme vám ako.

Ozónová vrstva, ktorá nás chráni pred ultrafialovým žiarením, sa neustále zmenšuje. Čo v praxi znamená, že riziko melanómu, agresívnej formy rakoviny kože, sa naopak zväčšuje. Koža je najväčší orgán nášho tela, opatrnosti preto nie je naozaj nikdy dosť a s ochranou pokožky treba začať už od raného detstva. Ultrafialové lúče sa delia do troch skupín.

  • UVC s najkratšou vlnovou dĺžkou, ktoré nedosahujú povrch zeme;
  • UVB so strednou vlnovou dĺžkou. Toto žiarenie je zodpovedné za opaľovanie, pigmentáciu kože, ale aj za rakovinu;
  • UVA s najdlhšou vlnovou dĺžkou, ktoré je zodpovedné za spálenie a aj za rýchlejšie starnutie pokožky.

Intenzita UV žiarenia sa mení v závislosti od ročného obdobia, zemepisnej polohy či nadmorskej výšky. Veľkú rolu zohráva aj sneh a voda, od ktorej sa žiarenie odráža. V letných mesiacoch je intenzita UV žiarenia logicky najsilnejšia. Na slnku vtedy všetci trávime najviac času, preto by sme nemali zabúdať na ochranu.

V tričku aj do mora

Detská pokožka je jemnejšia, než koža dospelých. Najmä ak ide o malé bábätká do šiestich mesiacov. Tie by sme silnému slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec a ak, tak len v malých množstvách a určite nie medzi jedenástou hodinou predpoludním a treťou hodinou popoludní. Toto časové rozmedzie sa však líši podľa toho, kde na svete sa nachádzate. Pri súčasných extrémnych teplotách sa dokonca neodporúča pohybovať sa po slnku až do piatej hodiny poobede. Tento čas je rizikový pre nás všetkých, keďže slnko je vtedy najsilnejšie. Okrem toho deti do šiestich mesiacov ešte nevedia regulovať svoju teplotu tak ako my dospelí. Vo veľkých horúčavách sa môžu ľahko prehriať.

Malé detičky obliekajte do letného vzdušného oblečenia, ideálne ľanového alebo vyrobeného zo 100 % bavlny. Aj do vody by mali vstupovať aspoň v tričku, ktoré zakrýva ich chrbátik, hrudník a ramienka, ktoré sú veľmi náchylné na popálenie. Klobúčik alebo šatka je tiež výborný nápad a chráni pred úpalom. Veľmi ľahko sa spália aj uši, na ktoré mnoho rodičov zabúda. Na trhu už nájdete aj oblečenie s ochranným UV faktorom. Na dovolenku pri mori alebo hry vonku sa určite hodí. Počas dovolenky pri mori, ale aj pri slovenských jazerách alebo na záhrade zvážte postavenie stanu pre deti. Aj obyčajný teepee stan ochráni deti pred priamym slnečným žiarením a poskytne im tieň.

Slnečné žiarenie a ochrana pred slnkom

Zdroj foto: Freepik

Opaľovací krém vždy po ruke

Deti sa chcú hrať a trpezlivosťou zvyčajne neoplývajú. Naniesť na ne opaľovací krém nie je veru vôbec ľahké. Pre deti sú vhodné krémy a mlieka s vysokým UV faktorom 50+. Ako každá kozmetika, aj opaľovacie krémy môžu obsahovať alergén. Pre istotu naneste len malé množstvo opaľovacieho mlieka alebo krému na malý kúsok kože. Ak pokožka nesčervená, nezačne páliť alebo svrbieť, všetko by malo byť v poriadku. Pre istotu si však prečítajte zloženie výrobku. Ten by nemal obsahovať žiadnu z týchto chemických látok:

  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • BHT
  • Cyclopentasiloxane
  • DEP (Diethylphthalate)
  • Diazolidinyl-Urea
  • Isoamyl p-Methoxycinnamate
  • Polyacrylate-3
  • Polyester-5
  • Triethanolamine

Niektoré mamy v dobrej viere odporúčajú vyhnúť sa komerčným opaľovacím mliekam a radšej zvoliť prírodné alternatívy v podobe rôznych olejov. Za oleje s najvyšším UV filtrom sa považujú malinový a mrkvový olej. Klasické opaľovacie mlieko je však rana na istotu. V drogériách a lekárňach ich nájdete pod rôznymi značkami a mnoho z nich je úplne hypoalergénnych. Opaľovacie mlieka bývajú nezávisle testované rôznymi organizáciami. Určite si tieto testy vyhľadajte ešte predtým, než opaľovacie mlieko kúpite. Najmä ak nakupujete pre malé bábätko s citlivou pokožkou.

Krém natrite aspoň pol hodinu pred tým, než vaša ratolesť vybehne na slnko. Toľko totiž trvá, kým začne účinkovať. Krém znova nanášajte po kúpaní alebo použití uteráka. Najneskôr však dve hodiny po poslednej aplikácii krému.

Slnečné žiarenie a ochrana

Zdroj foto: Freepik

Nezabúdajte na oči

UV žiarenie neohrozuje len pokožku, ale aj oči. Môže dokonca spôsobiť zápal očných spojiviek alebo očný zákal. Nikdy nie je zavčasu pre slnečné okuliare. Existujú aj slnečné okuliare navrhnuté špeciálne pre citlivý detský zrak a práve po tých by ste mali siahnuť. Detské slnečné okuliare Beaba, ktoré nájdete aj v našej ponuke, sú navrhnuté v spolupráci s očnými optikmi, oftalmológmi a dokonca aj chiropraktikmi a deťom poskytujú maximálnu ochranu počas chvíľ strávených na slnku.

Prvá pomoc pri spálení

Prvou pomocou pri spálení pokožky je chladná sprcha. Nie však ľadová alebo veľmi studená. Začnite s vlažnou a pomaly prechádzajte do chladnejšej. Dieťa neutierajte do uteráka, radšej ho položte na plachtu a nechajte prirodzene osušiť. Pripravte sa na to, že môžu prísť horúčky. V tom prípade zrážajte teplotu a ak je to potrebné, siahnite aj po liekoch.

Pamätáte si ešte na svoje detstvo? Popálené chrbátiky nám babičky mazali cmarom, smotanou alebo jogurtom. Tie nás vždy zaručene ochladili. Môžete ich vyskúšať aj teraz. Odporúča sa aj kyselina pantoténová alebo panthenol, ktorý sa ľahko vstrebáva do pokožky. Ak sa už objavili pľuzgieriky, radšej nenatierajte na pokožku nič. Predídete tak infekcii. Uplakaného drobca pre istotu zoberte k lekárovi, ktorý poradí najlepší spôsob liečby.