Puzzle, zábava pre všetkých

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
19. mar'20

Medzi štyrmi stenami teraz netrávime iba večery, ale v prípade mnohých rodín aj celé dni. Dochádzajú vám nápady na to, ako zamestnať nielen deti, ale aj zvyšok rodiny? Máme pre vás riešenie v podobe jedného slovíčka - puzzle. Tieto obrázkové skladačky nikdy nevyjdú z módy a ukrýva sa v nich oveľa viac, ako iba vyplnenie voľného času.

Puzzle sú skvelou zábavou, ktorá sa začína v detstve a neprestane nás baviť ani na staré kolená. Čím náročnejší obrázok sa rozhodneme poskladať, tým viac nás túžba poháňa dokončiť ho. Vytiahnite zo skríň zaprášené krabice plné jednotlivých dielikov alebo si z pohodlia domova bezpečne objednajte nové puzzle a pustite sa do toho. Puzzle sú pre všetkých členov rodiny od tých najmenších až po našich starých rodičov. Nasledujúce benefity vás presvedčia o tom, že puzzle sú naozaj dokonalou zábavou pre každého.

Spájajú rodinu

Niet pochýb o tom, že skladanie puzzle utužuje rodinné vzťahy a zároveň nám pomáha lepšie spoznať nielen seba, ale aj ostatných členov rodiny. Ako veľmi sa dokážete tešiť, keď sa vám podarí nájsť správny dielik? Akú máte trpezlivosť pri skladaní a ako sa vyrovnávate s tým, že niekomu inému to ide lepšie? Puzzle nám dávajú možnosť tešiť sa z úspechu druhého, ktorý je stopercentne nákazlivý. Počas skladania puzzle rodina spolu diskutuje o tom, ktorý dielik kam patrí, členovia si navzájom pomáhajú nájsť jednotlivé kúsky, ktoré práve potrebujú alebo sa striedajú pri konkrétnych častiach obrázka.

Skladanie puzzle benefity

Zlepšujú pamäť a logické myslenie

Riešenie rébusov (teda aj puzzle) posilňuje existujúce prepojenia medzi mozgovými bunkami a dokonca vytvára nové spojenia. Skladanie puzzle vplýva najmä na našu krátkodobú pamäť, a to z dôvodu požadovaných zručností - v mozgu si musíte v krátkom čase uložiť farbu a tvar dielika a zároveň si predstaviť celistvý obrázok. Rébusy takisto pomáhajú produkovať viac dopamínu, ktorý je pri zlepšovaní pamäte zvlášť užitočný.

Skladaním puzzle si precvičujete pravú aj ľavú hemisféru mozgu naraz, takže zapojíte logické myslenie uložené v ľavej hemisfére a kreativitu a intuíciu v pravej. Skladaním puzzle teda dáte svojmu mozgu poriadne zabrať, pretože takýmto cvičením si zlepšujete schopnosť riešiť problémy a zvyšujete koncentráciu. To platí nielen pre dospelých, ale aj pre deti.

Zlepšujú koordináciu oko-ruka

Okrem priaznivého vplyvu na rozvoj jemnej motoriky pomáhajú puzzle zlepšovať aj koordináciu oko-ruka, teda vizuomotorickú koordináciu. Dieťa uchopený predmet nielen drží, ale už ho aj lepšie vidí a začína si uvedomovať spojenia medzi tým, čo drží v ruke a na čo sa pozerá. Táto koordinácia sa rýchlo zlepšuje práve skladaním puzzle - deti sa budú snažiť nájsť správne miesto pre dielik dovtedy, kým sa im to nepodarí, a to nielen silou, ale hlavne skúmaním tvaru a farby skladačky.

Utíšia myseľ a zbavia stresu

Skladanie puzzle vás pohltí, hoci tomu spočiatku neveríte. Sústredením na jeden komplexný obraz a na množstvo malých dielikov aspoň na istý čas zabudnete na starosti, ktoré sa s poslednými dňami spájajú. Čím dlhšie budete puzzle skladať, tým viac sa budete sústrediť iba na nájdenie správnych kúskov a vaša myseľ sa pomaly vyprázdni, pretože skladačka si bude vyžadovať vašu plnú koncentráciu. Do pozadia si pustite obľúbený film alebo rozprávku a zabudnite pri skladaní puzzle na problémy aspoň počas jedného večera.

Dôkazom, že puzzle (ale aj iné rébusy) naozaj pomáhajú mozgu “vypnúť”, je štúdia, podľa ktorej sa mozog počas skladania prepína z hladiny beta do hladiny alfa. Tá je odpočinkovým stavom mozgu, do ktorého sa dostávame počas celkového uvoľnenia, napríklad počas spánku.

Puzzle pre celú rodinu

Tipy na puzzle pre celú rodinu

Teraz, keď už viete, že skladanie puzzle nie je iba stratou času, si môžete z našej ponuky vybrať skladačky pre celú rodinu. Využite tieto dni doma na utuženie rodinných vzťahov, zlepšenie pamäte, precvičenie jemnej motoriky a najmä na zábavu.

Pre najmenších

Aj pri výbere puzzle sa treba spočiatku riadiť vekom dieťatka a latku postupne zvyšovať. Najmenšie deti sa zabavia skladaním drevených puzzle s minimálnym počtom väčších dielikov, vďaka čomu sa s jednotlivými kúskami ľahko manipuluje. V našej ponuke nájdete už štvordielne drevené puzzle pre detičky od 1 roka, ale aj puzzle-vkladačky s väčším počtom dielikov.

Deti od dvoch rokov už zvládnu aj náročnejšie puzzle s trošku menšími dielikmi. Skvelou voľbou sú puzzle s rozprávkovými motívmi, ktoré deti okamžite zaujmú a aj skladanie ich bude baviť o niečo viac. Obľúbenými sú aj progresívne puzzle, ktorých balenie obsahuje viacero obrázkov (zvyčajne 4) s rôznym počtom dielikov, avšak nie viac ako 100.

Puzzle Frozen

Progresívne puzzle Frozen 2 Disney Educa

Pre celú rodinu

Skutočná zábava s puzzle sa začína vtedy, keď sa zapojí celá rodina. Pri výbere puzzle pre celú rodinu berte ohľad na najmenšieho člena, ktorý bude obrázok skladať spolu s vami a tomu prispôsobte nielen počet dielikov, ale aj náročnosť obrázku. V našej bohatej ponuke si každý príde na svoje - čakajú vás puzzle s fotkami prírody, zvieratiek, miest, ale tiež rôzne kresby, maľby a puzzle s motívom legendárnych filmov ako napríklad Star Wars alebo komiksových hrdinov Avengers. Milovníkov tejto zábavy určite potešia panoramatické a svietiace puzzle, ktoré sa budú po poskladaní nádherne vynímať na každej stene.

Svietiace puzzle

Fluoreskujúce puzzle Neon World map, ktoré svietia v tme

Pre expertov

Samozrejme, nezabúdame ani na expertov, pre ktorým máme skutočné “lahôdky” - 3D puzzle a naozaj náročné puzzle s počtom dielikov 12 tisíc, 24 tisíc a 42 tisíc. Tieto puzzle väčších rozmerov vám naozaj efektívne vyplnia voľný čas a je celkom možné, že si pri skladaní ani nevšimnete, že karanténa sa skončila a svet sa opäť vrátil do normálu. Poskladanie týchto gigantických puzzle vám totiž bude trvať určite dlhšie. Len pre zaujímavosť, slovenský rekordman Gabriel Lejko skladal 42-tisícové puzzle Around the world od spoločnosti Educa úctyhodných 6 mesiacov!

Veľké puzzle Around the world

Obrovské puzzle Around the world zo 42 tisíc dielikov

Presvedčili sme vás o tom, že sociálna izolácia nemusí byť až taká zlá? Preverte si svoje zručnosti v skladaní puzzle a odreagujte sa spolu s celou rodinou pri hľadaní toho správneho dielika.

Pustite sa do skladania