Čo sa s vami deje v 1. trimestri?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
10. nov'16

Prvý trimester, alebo presnejšie prvých 13 týždňov tehotenstva sa považuje za najrizikovejší. Práve v tomto období dochádza najčastejšie k spontánnym potratom. Po potvrdení gravidity by žena mala upraviť svoj denný režim a vyhýbať sa rizikovým faktorom, ktoré by jej a vyvíjajúcemu sa bábätku mohli uškodiť.

Tehotenstvo

1. mesiac

Tehotenstvo sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. Väčšinou trvá 40 týždňov, čo je 10 lunárnych mesiacov a zhruba 9 kalendárnych. Prvý mesiac tehotenstva je zaujímavý v tom, že väčšina žien o svojej gravidite nevie. Prvé 2 týždne prakticky nie ste tehotná a v prípade pravidelnej ovulácie dochádza k oplodneniu vajíčka po 2. týždni.

V nasledujúcom období prichádza k vynechaniu menštruácie a to býva pre ženu zväčša prvým príznakom tehotenstva. V tejto fáze je vhodné urobiť si tehotenský test z lekárne. Hladina hormónu HCG v moči je natoľko vysoká, že by sa mala odraziť vo výsledku.

Rastúce dieťatko v brušku zatiaľ nemá ľudskú podobu. Vyvíjajúca sa bytosť sa nazýva zygota a delením sa z nej vytvorí malá gulička, ktorá sa usadí v maternici. V piatom týždni sa zahniezdi a vo veľkosti 0,2 mm sa z nej stáva embryo (zárodok).

Upravte svoj denný režim

Aj keď tehotenstvo ešte nemáte potvrdené lekárom, je vhodné zmeniť stravovacie návyky a vyvarovať sa rizikovým faktorom, ktoré by mohli tehotnosť skomplikovať. V praxi to znamená prestať piť alkohol, nefajčiť, nebrať žiadne drogy, vyhnúť sa (alebo aspoň obmedziť) kávu a kofeínové nápoje a naopak, zaradiť do svojho jedálnička čerstvú zeleninu, ovocie a zvýšiť pitný režim. Ak ste pred otehotnením neužívali kyselinu listovú, je najvyšší čas začať.

Úprava stravy

Tehotenské príznaky

Príznaky sú u každej ženy individuálne. V prvom mesiaci je hlavným príznakom vynechanie menštruácie. Niektoré ženy však môžu naďalej špiniť a mať bolesti v podbrušku podobné tým menštruačným. Výkyvy nálady a precitlivenosť podobná PMS nie sú ničím neobvyklým. S koncom prvého mesiaca ženy zaznamenávajú aj zvýšenú únavu a bolesti v prsníkoch.

2. mesiac

Po pozitívnom tehotenskom teste je čas na návštevu gynekológa. Ten vás vyšetrí vaginálnou sondou, prípadne aj odberom krvi. Tehotenskú knižku ešte neočakávajte. Väčšina lekárov s jej vystavením čaká do 10. týždňa.

Zárodok vo vašom brušku sa mení a vyvíja relatívne rýchlo. Už v 6. týždni má veľkosť fazuľky a oficiálne sa nazýva plod. Má vlastný krvný systém a začína sa u neho formovať miecha a mozog. V 7. týždni sa začína vyvíjať srdiečko. Nasledujúci týždeň je vhodný na ultrazvuk v gynekologickej poradni. Na ňom je možné stanoviť, či sa nejedná o mimomaternicové tehotenstvo a tiež skontrolovať činnosť srdca.

Koncom druhého mesiaca má plod 20 - 25 mm a vo vašom brušku sa aktívne pohybuje. Na cítenie pohybov je však príliš skoro, tie prvé pocítite najskôr v 18. týždni (väčšina prvorodičiek až po 20. týždni). V tomto období už vieme rozoznať tvár budúceho bábätka.

Tehotenské príznaky

Druhý mesiac býva pre ženu spravidla najťažší. Nastupuje obdobie nevoľnosti a nechuti do jedla. Niektoré ženy zvracajú aj niekoľkokrát do dňa, iné pociťujú napínanie pri pohľade na konkrétne jedlo alebo pri špecifických vôňach, ako sú ryby alebo čerstvo zomletá káva. Ničím neobvyklým nie sú ani bolesti hlavy, ktoré môžu trvať aj niekoľko dní. Snažte sa veľa oddychovať a zvýšte pitný režim.

Bolesti v podbrušku môžu striedať bolesti brucha spôsobené nafúknutím a vetrami. Zápcha a pocit plnosti je v prvom trimestri normálna. Môžete mať zvýšené nutkanie na močenie. Aj keď je to otravné, neprestaňte dbať na pitný režim.

Mnoho žien má citlivé a bolestivé prsia. Tie môžu svoju veľkosť aj zdvojnásobiť a okrem tlaku a ťahu môžete cítiť pálenie. Nezľaknite sa, ak budú horúce aj na dotyk. Odporúčame vám zakúpiť si pohodlnú bavlnenú podprsenku bez kostíc, ktorá nebude prsia zväzovať. Vhodnou voľbou je tiež natieranie pŕs olejom proti striám.

Emocionálne výkyvy sú bežnou súčasťou tehotenstva a najlepšie bude, ak sa o nich porozprávate aj s partnerom.

3. mesiac

Gratulujeme! Blížite sa k ukončeniu prvého trimestra a stávate sa držiteľkou tehotenskej knižky. Koncom trimestra sa robí ďalší ultrazvuk na vylúčenie vývojových porúch. Vaše bábätko má okolo 60 gramov a v nasledujúcich týždňoch sa bude rapídne zväčšovať. Placenta je vyformovaná a svoju funkciu preberá od 14. týždňa tehotenstva.

Ukončenie 3. mesiaca je ideálne na oznámenie tehotnosti širšiemu okruhu známych a kolegom v práci.

Tehotenské príznaky

Zápcha, nadúvanie a plynatosť sú bežnými javmi vášho dňa. Zmierniť ich môžete stravou bohatou na vlákninu a pitným režimom. Bolesti hlavy ešte pretrvávajú no dobrá správa je, že spolu s únavou, nechutenstvom a nutkaním na zvracanie zvyknú príchodom druhého trimestra odoznieť.

Ničím výnimočným nie sú ani kŕčové žily a hemoroidy.

Bolesti v prsiach zvyknú poľavovať, môžete si však všimnúť zvýšenú pigmentáciu bradaviek. Dvorce postupujúcim tehotenstvom stmavnú - buď celé, alebo len ich okraje.

Relax

Doprajte si relax

Tehotenstvo je krásne obdobie sprevádzané mnohými zmenami, ktoré nie sú príjemné. Základom je nestresovať sa a pokúsiť sa užiť si posledné mesiace ako bezdetná. Chodievajte na vzduch, trávte čas s partnerom a nehľadajte za každou bolesťou v podbrušku hneď to najhoršie. Doprajte si masáž a nechajte sa partnerom rozmaznávať - zaslúžite si to.