Máte prváčika? Toto všetko potrebujete vedieť

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
5 min
29. aug'18

Už čoskoro školy opäť otvoria svoje brány a okrem známych tvárí privítajú aj zvedavých prváčikov. Tých čaká po chvíľach strávených v škôlke poriadna zmena, na ktorú si vďaka novým spolužiakom zvyknú rýchlo. Čo by ste však ako rodičia mali vedieť, ak sa váš drobec chystá prvýkrát do školy?

Prísnejší režim, ranné vstávanie, úlohy, ale aj prázdniny a noví kamaráti - to všetko čaká každé dieťa, ktoré v septembri prvýkrát prekročí brány školy a namiesto hračiek ho budú čakať učebnice a zošity. Ako prváčika pripraviť na školu a čo všetko mu nesmie vo výbave školáka chýbať?

Základom je aktovka

Trh presýtený školskými pomôckami ponúka rôzne školské tašky, ktoré rodičia niekedy kupujú bezhlavo iba na základe toho, čo sa deťom páči. Nedajte sa strhnúť davom rozprávkových hrdinov, vyberajte poctivo a nebojte sa poradiť. Spomínate si z vlastných školských čias na klasické pevné aktovky? Vydajte sa aj v prípade svojich detí touto cestou. Školská taška by totiž mala byť pevná a ergonomicky tvarovaná. Samozrejme, dôležitá je aj hmotnosť, ktorú musí prváčik deň čo deň uniesť, a práve tá sa niekedy veľmi líši od odporúčaných hodnôt.

Žiak prvého a druhého ročníka základnej školy by nemal na chrbte nosiť viac ako 2,5 kg, čo zodpovedá 10 % jeho vlastnej váhy. Pri výbere tašky preto dbajte na to, aby sa dala pohodlne niesť na oboch ramenách a všímajte si aj vnútorné rozloženie aktovky. Školák ešte trochu potrebuje pomôcť pri organizácii a práve rôzne priehradky na konkrétne pomôcky mu v tom pomôžu. Do jednej patria zošity a učebnice, do druhej desiata, do ďalšej kľúče a podobne. Ak vás zaujíma cena, pripravte si od 50 do 150 €.

Skolsky rok batoh

Pomôcky od A po Z

Každý rodič vie, že s príchodom školy prichádzajú aj nevyhnutné nákupy, ktoré nebudú najlacnejšou záležitosťou. Niektoré pomôcky dostanú žiaci priamo v škole, o iné sa budete musieť postarať vy. Ak neviete, čo všetko bude váš prváčik potrebovať, počkajte si na zoznam, ktorý dostanete v škole počas prvého septembrového týždňa. Ten bude v skratke obsahovať pomôcky na výtvarnú a telesnú výchovu a klasické pomôcky na vyučovanie. Nezabudnite preto na cvičebný úbor pozostávajúci z teplákovej súpravy, kraťasov a trička, chýbať nesmú tenisky s bielou podrážkou a vrecúško na telesnú výchovu. Vlastnú výbavu musí mať aj peračník, ktorý by mal obsahovať ceruzky, farbičky, kvalitné atramentové pero, gumu a strúhadlo.

Žiačikovi v prvom ročníku tiež nesmú chýbať pohodlné a vzdušné prezuvky a vrecúško na ne, pevné dosky na zošity a učebnice, obaly a samotné zošity. Výtvarné pomôcky budete zrejme dokupovať priebežne počas školského roka, ale určite medzi nimi budú temperové a vodové farby, plastelína, voskovky, farebné papiere, lepidlo, nožnice, štetce, nádobku na vodu a výkresy. Výbava prváčika vás celkovo môže vyjsť na 200 € a viac, v závislosti od toho, aké drahé pomôcky sa rozhodnete malému žiakovi kúpiť a aké nároky kladie škola.

Nie všetko ich naučí škola

Dieťa, ktoré prešlo zápisom do prvého ročníka, prešlo aj “previerkou” psychológa, ktorý určí, či je dieťatko pripravené na to, aby zvládlo prvý ročník. Existujú totiž určité normy, ktoré musí prváčik zvládnuť. Medzi ne nepochybne patria základy slušného správania, teda pozdravy pri príchode a odchode či rešpektovanie autority. Malý prvák by sa mal vedieť predstaviť a uviesť svoju adresu a krstné mená rodičov. Od prváka sa tiež očakávajú základné hygienické návyky, teda umývanie rúk po použití wc a splachovanie, ale aj zívanie a kýchanie s rukou na puse a používanie príboru. S tým nepochybne súvisí schopnosť obliecť sa - zaviazať šnúrky, pozapínať gombíky a zatiahnuť zips.

Pre niektorých rodičov bude možno prekvapivý fakt, že ešte pred nástupom do prvého ročníka by malo ich dieťatko vedieť narátať do desať, malo by vedieť rozoznať základné zvieratká, geometrické tvary a farby a nemalo by mu robiť problém vystrihnúť z papiera kruh či nakresliť jednoduchú postavičku. Na prvý pohľad sa môže zdať, že od prváčika sa toho očakáva priveľa, avšak všetky tieto úkony sa detičky naučia už v škôlke a v škole sa iba zdokonaľujú.

Skolsky rok skola

Denný režim školáka

Zvyknúť si na režim vstávania a písania úloh je zrejme to najťažšie, s čím sa ako rodičia budete musieť popasovať. So skorým vstávaním je najlepšie začať už pár dní pred samotným začiatkom školského roka, potom to pre dieťa nebude až také drastické. Ak viete, že ráno nemáte čas, desiatu deťom pripravte už večer a pred odchodom do školy ju len vložíte do aktovky. Rovnako sa zariaďte aj pri výbere oblečenia - to deťom vyberte takisto večer a ráno tým ušetríte kopec času.

Po príchode zo školy je potrebné, aby ste deťom aspoň počas prvých týždňov skontrolovali všetky zošity a pomohli s písaním domácich úloh. Deti si totiž musia zvyknúť, že nejaké úlohy dostávajú a ich povinnosťou je pripraviť sa na nasledujúci deň. Deň školáka ukončite uložením do postele vždy v približne rovnaký čas, vďaka čomu nebude prváčik na nasledujúci deň unavený. Samozrejme, nevenujte všetok voľný čas iba úlohám a príprave do školy. Každé dieťa, aj to školopovinné, potrebuje oddych a nové sily načerpá nielen počas spánku, ale aj počas hry.

Nástup do prvého ročníka predstavuje v živote dieťatka, ale aj rodičov, veľký míľnik. Pomôžte ho svojmu školákovi prekročiť s úsmevom na tvári a vychutnávajte si spolu jeho úspechy.