Prvý deň v škôlke bez obáv a plaču

  Kategórie: Výchova,
10 min
16. aug'17

Škôlka je pre mnohé deti hneď po rodine druhým najdôležitejším prostredím, v ktorom sa učia začleňovať do spoločnosti a osvojujú si základné sociálne návyky. Viacerí rodičia však riešia dilemu, kedy je vlastne vhodný čas na to, aby ich anjelik vymenil rodinu za kolektív rovesníkov.

Každé dieťa je iné, a tak nemožno použiť na všetky rovnaký meter. Kým jedno zvládne príchod do jasieľ či škôlky bez problémov už skôr, inému môže zmena prostredia robiť problém aj v 5 rokoch. Z praktického hľadiska je ideálny vek na škôlku 3 roky. Vtedy už totiž rodič nemá nárok na štátny príspevok a v tomto veku končí aj materská dovolenka. Päť rokov je však maximálny vek, v ktorom by mal váš drobec začať tráviť viac času s inými rovesníkmi, aby bol pripravený nastúpiť na základnú školu.

Olovrant v škôlke

Na škôlku musí dieťa dozrieť

Okrem základných vecí, ako sú držanie ceruzky a pera v správnej polohe, počítania do desať, rozoznávania objektov a farieb a samostatného používania toalety, umývania rúk či obúvania, treba prihliadať aj na osobnosť vášho dieťatka. Okrem toho, že by malo mať isté „akademické“ znalosti, určitú mieru samostatnosti a motorické schopnosti, dôležité sú aj jeho návyky, povaha či nadobudnuté socializačné schopnosti. Osobnostnú pripravenosť vášho drobca overíte, keď si zodpoviete týchto 5 otázok:

Vyhľadáva vaše dieťa spoločnosť iných detí a dokáže sa s nimi hrať?

A to bez toho, aby došlo k vážnejším potýčkam alebo hádkam? Nemá problém s častými výbuchmi hnevu či plaču? Ak odpovedáte áno, je to dobrý signál a predpoklad, že sa váš drobček nebude v kolektíve cudzích detí cítiť nesvoj a rýchlo si vytvorí nové priateľstvá. Podstatné je tiež, či sa dokáže podeliť o spoločné veci s inými, napríklad so súrodencami.

Podnecujte u svojho dieťaťa schopnosť vychádzať dobre s druhými už odmalička. Vyhľadávajte miesta, kde sa môže zahrať s deťmi v približne rovnakom veku, či už to bude pieskovisko alebo detský kútik. Čím viac skúseností bude mať s celkom neznámymi deťmi, tým sebavedomejšie sa bude cítiť, keď prvýkrát vstúpi do škôlky.

Je vaše dieťa zvedavé a prejavuje nadšenie učiť sa nové veci?

Keď sa váš anjelik donekonečna vypytuje, neokrikujte ho. Pre jeho vývoj i pripravenosť na škôlku má schopnosť klásť otázky a objavovať nové veci neskutočný význam. Aj v škôlke potom ochotne nasaje množstvo užitočných informácií podobne, ako špongia absorbuje vodu.

Aby ste v dieťatku vzbudili zvedavosť, snažte sa tráviť s ním čo najviac času pri spoločných činnostiach, zapájajte ho do aktivít v kuchyni, zoberte ho na turistiku či rôzne výlety, hrajte sa s ním spoločenské hry. A predovšetkým – veďte s ním dlhé rozhovory a pýtajte sa ho na názor. Vybudujete v ňom nielen záujem počúvať a učiť sa, ale aj vyjadrovať svoje postoje a pocity.

Hodina hudby v škôlke

Dokáže vaše dieťa sústredene počúvať a dávať pozor, keď mu niečo vysvetľujete?

Rýchla strata koncentrácie je problémom u viacerých detí. Sú hyperaktívne, neobsedia na mieste a často potom predstavujú problémových členov každého kolektívu, lebo neustále odvádzajú od pozornosti aj ďalších spolužiakov v škôlke.

Svojim ratolestiam pomôžete, ak obmedzíte ich čas strávený pri televízore či hre na tablete. Radšej podnecujte aktívne učenie – priamo v prírode alebo pri spoločnej hre s ostatnými členmi rodiny. Ak si deti príliš navyknú na svoje „elektronické pestúnky“, oveľa ťažšie sa budú sústrediť na „normálne veci“, ako je počúvanie učiteľa či vychovávateľky v škôlke.

Mnohí psychológovia sa domnievajú, že skvelým liekom na budovanie pozornosti je čítanie. Hovorí sa tomu terapia čítaním alebo aj biblioterapia.

Nájdite si každý deň aspoň polhodinku času a čítajte deťom rozprávky. Ideálne v rovnakom čase, napríklad pred spaním. Takto budú mať deti dôležitý záchytný bod a zároveň sa prostredníctvom spoločnej aktivity upevní váš vzájomný vzťah. Dieťa jednoducho vie, kedy príde ten vzácny okamih, keď sa budete venovať len jemu.

Ak nemáte doma dostatok kníh, zapíšte sa do mestskej knižnice. Zoberte tam aj svoje dieťatko, nech si samé vyberie knižku, ktorú by si s vami chcelo prečítať. Bude to veľké dobrodružstvo! Nemusíte však zostať iba pri čítaní. Aby ste otestovali pozornosť svojich najmenších, pýtajte sa ich na názor, čo sa stane na konci príbehu, na konanie rozprávkových postáv, čo si myslia, keď si prezerajú obrázky.  Deti, ktoré rady počúvajú a sú vnímavé, sa v škôlke budú baviť aj pri učení, nielen pri zábavných aktivitách.

Dokáže poslúchnuť vaše napomenutie alebo vašu žiadosť?

Je jasné, že túžite z detí vychovať silné osobnosti, ktoré budú mať vlastnú hlavu a pevné názory. Mali by však poznať hranice, ktoré nesmú prekročiť. Ak nebudú poslúchať vás, len ťažko počúvnu učiteľku v materskej škole. Ak ich teda o niečo požiadate alebo poprosíte, či už upratať rozhádzané hračky alebo zahodiť papier do koša, deti by to bez reptania mali urobiť.

Najmenším veľmi prospieva, ak ich čo najskôr zaangažujete aj do ľahkých domácich prác. Zodpovednosť a vedomosť o vlastných úlohách či o svojom podiele na vykonanej práci je tiež dôležitým faktorom pri začleňovaní sa do kolektívu.

Neprotestuje, keď príde čas na poludňajší oddych?

Povinné zdriemnutie býva pre viacerých škôlkarov problémom. Deti sú počas dňa veľmi aktívne a spánok vnímajú ako stratu času, keď nemôžu robiť nič zaujímavé iba ležať v posteli. Avšak, spánok či obyčajný odpočinok je pre každého drobca a jeho zdravý vývin nesmierne dôležitý.

Aby vaše dieťa bolo pripravené na škôlku, malo by mať poludňajší spánok zakódovaný ako pravidelný rituál. Rýchlo sa tak prispôsobí každodennému chodu v škôlke. Samozrejme, spánok sa nedá vynútiť nasilu. Trvajte však na tom, aby si aspoň na chvíľku, ideálne na hodinku, vaše dieťa ľahlo a oddýchlo v tichej miestnosti. Zároveň ho naučte dodržiavať tento zvyk aj vtedy, ak nie je doma, ale napríklad u starých rodičov.

Kamaráti v škôlke

Prebuďte v dieťatku nadšenie

Vôbec nezaškodí, ak sa so svojím anjelikom o nástupe do škôlky budete často rozprávať. Počas rozhovorov sa pokúste vzbudiť v drobcovi zvedavosť a nadšenie. Neukazujte svoje obavy ani vtedy, ak naozaj cítite strach, ako prvé dni v škôlke váš anjelik zvládne. Naopak, upriamujte pozornosť svojho potomka na pozitívne veci, napríklad:

  • v škôlke sa bude môcť zahrať s novými hračkami;
  • na dvore majú krásne ihrisko s pieskoviskom, šmykľavkami a preliezačkami;
  • nájde si veľa nových kamarátov;
  • pani učiteľky poznajú celý kopec úžasných hier;
  • si môže vybrať symbol na vlastnú skrinku.

Ak to škôlka umožňuje, zoberte sem svoje dieťa na návštevu. Takto sa môže na skúšku stretnúť so svojimi budúcimi učiteľmi či vychovávateľmi i staršími žiakmi, takže prvý deň, keď už naozaj „pôjde do tuhého“, nepríde do úplne neznámeho prostredia a aj odlúčenie od rodičov bude znášať lepšie.

Prvý deň v škôlke

Na príchod do škôlky si vyhraďte dostatok času, aby ste meškajúc zbytočne dieťa nedostali do ďalšej stresovej situácie, pretože už samotná zmena prostredia preň znamená psychické vypätie. Je to podstatné najmä v prípade, ak ste predtým nemali možnosť absolvovať skúšobný pobyt v škôlke. Ráno svoju dcérku či synčeka pekne vychystajte a urobte si prechádzku aj okolo škôlky.

Snažte sa zachovávať veselú náladu. Ubezpečte drobca, že po skončení škôlky ho prídete v presný čas vyzdvihnúť a svoj sľub aj dodržte. Keď dieťatko predstavíte učiteľke, mali by ste na chvíľku ustúpiť a nechať samotnú vychovávateľku, nech sa s drobcom porozpráva.

Na začiatok je dobré, ak spolu s učiteľkou aj s dieťatkom v krátkosti prejdete denný harmonogram – zoznamovanie sa s deťmi, okrúhly stôl a diskusia, spoločné hry, desiata, učenie a pobyt na detskom ihrisku, olovrant a odchod domov. Takto bude váš anjelik vedieť, čo ho v ten deň čaká a pobyt v škôlke si v duchu rozdelí na menšie úseky.

Po návrate zo škôlky si nájdite čas na to, aby ste zistili, ako sa vašim najmenším v škôlke páčilo, čo sa naučili, ako sa cítili, či si našli nových kamarátov a ako sa volajú.

Ak si vaše ratolesti prinesú domov svoj prvý výtvor, napríklad kresbu či zvieratká vymodelované z plastelíny, pochváľte ich a urobte dielku čestné miesto, kde ho budú všetci vidieť, napríklad na chladničke alebo ho zarámujte a zaveste na stenu v detskej izbe. Takto sa dieťatko bude oveľa viac tešiť na to, čo nové bude môcť domov priniesť. Zaujímajte sa o to, akým spôsobom svoj výtvor urobilo a prečo napríklad zvolilo také farby, aké sú na obrázku, prípadne, čo kresbička znázorňuje.

Smutné dievčatko v škôlke

Ako prežiť prvú rozlúčku

Najťažšia chvíľa nastáva v momente, keď treba dieťa nechať v škôlke a odísť. Existuje snáď tisíc rád, ako to urobiť, no žiadna nie je zaručeným receptom. Dieťa je prirodzene naviazané na svojich rodičov, pretože s ním logicky trávia najviac času. Z hľadiska budúceho osamostatňovania sa i prvého pobytu v škôlke je však dôležité, aby si detičky postupne privykali aj na chvíle bez mamy či otca, napríklad s najbližšími príbuznými, ako sú starí rodičia, ujovia či tety.

Čím viac skúseností s inými opatrovníkmi bude vaše dieťa mať, tým budú preňho lúčenia ľahšie. Tieto nácviky robte postupne a veľmi opatrne. Nikdy dieťatko nenechávajte prvýkrát s druhými ľuďmi, ak je unavené, hladné alebo nepokojné.

Pri vašom lúčení v prvý deň škôlky vám môžu pomôcť tieto rady:

  • Ak sa dieťa pri vašom odchode rozplače či dokonca dostane záchvat, rozhodne sa nerozčuľujte ani po ňom nekričte, jeho rozrušenie by sa mohlo iba zhoršiť. Vždy zostávajte pokojní a zároveň rozhodní, aby ste ukázali, že svojmu drobcovi dôverujete.
  • Nesnažte sa „zdúchnuť“ nepozorovane zo škôlky, kým sa učiteľka snaží dieťa upokojiť. Mali by ste sa s drobcom pekne rozlúčiť a ubezpečiť ho, že popoludní sa vrátite. Ak odídete bez slova, dieťa to môže vnímať ako zradu či dokonca ako fakt, že ste ho nechali opustené.
  • Na druhej strane lúčenie zbytočne nepredlžujte a za žiadnych okolností sa znova nevracajte, ak počujete plač. V dieťati to môže vyvolať dojem, že sa ho bojíte opustiť, a teda ho utvrdíte v presvedčení, že škôlka nie je dobré miesto.

Stretli sme sa aj s názormi niektorých rodičov, že pri lúčení pomáha, ak vystrúhajú smiešnu grimasu, ktorá dieťa zaručene rozosmeje. Takto ťažký okamih odľahčia a dieťa vnútorne ubezpečia, že všetko bude v poriadku. Ak máte iné skúsenosti, neváhajte sa o ne s ostatnými mamičkami podeliť v komentároch. :-)