Prvé príkrmy: kedy a s čím začať

7 min
22. okt'18

Dostalo sa vaše dieťatko do veku, kedy začínate uvažovať nad prvými príkrmami? Poradíme vám, kedy s nimi začať, ktoré jedlá sú na to ako stvorené a tiež čo robiť v prípade, že bábo tento prechod od materského mlieka k inej strave tvrdohlavo odmieta.

Tak ako dospelý človek, aj deti majú rozdielne chute, na čo mnohí rodičia prídu už pri prvých príkrmoch. Ako zvládnuť toto obdobie bez jedla na strope či vo vlasoch a úspešne zaviesť príkrmy aj do jedálnička vášho dieťatka? Čítajte ďalej a dozviete sa, kedy začať deťom podávať rozmixovanú zeleninku a čo robiť v prípade, že vášmu drobcovi takéto príkrmy nechutia.

Prvý rok života, tri obdobia

Ešte predtým, ako sa bezhlavo pustíte do prikrmovania, by ste mali vedieť, že výživa dieťatka sa v prvom roku jeho života rozdeľuje na tri obdobia, pričom každé z nich trvá približne 4-6 mesiacov a môžu sa prelínať. Prvé obdobie je výhradne mliečne, to znamená, že bábätko počas neho prijíma iba materské mlieko alebo jeho náhradu. U detí, ktoré sú iba dojčené, toto obdobie trvá pol roka a nie sú potrebné žiadne iné príkrmy. Všetky potrebné živiny bábätká získavajú z materského mlieka. U detí, ktoré sú počas mliečneho obdobia kŕmené umelou výživou, toto obdobie trvá menej, teda 4 až 5 mesiacov.

Druhým obdobím je prechodné obdobie, počas ktorého dojčené deti postupne začínajú prijímať aj prvé príkrmy. V praxi to znamená, že polročné dieťatko je naďalej dojčené, ale na to, aby sa správne vyvíjalo, už potrebuje prijímať aj inú stravu obohatenú o živiny, ktoré z materského mlieka nezíska. Bábätko môžete bez obáv dojčiť aj nasledujúci rok či dva a ak sa po zjedení kašičky dožaduje aj prsníka, netreba mu túto potrebu odopierať. Ak je vaše bábätko už od narodenia na umelej výžive nahrádzajúcej materské mlieko, s prvým príkrmom začnite vo štvrtom, resp. piatom mesiaci a druhý príkrm zaraďte do stravy o mesiac neskôr, teda v piatom alebo šiestom mesiaci. Tretie obdobie sa vymedzuje poslednými tromi až štyrmi mesiacmi prvého roku a v praxi znamená postupný prechod na stravu dospelých upravenú pre bábätká.

Ak si aj napriek takémuto rozdeleniu nie ste istí, kedy s príkrmami začať, všímajte si vývin dieťatka, ktorý vám napovie. Príkrmy sa totiž podávajú zásadne lyžičkou, takže dieťatko musí v čase prvého príkrmu vedieť sedieť s oporou, má mať dobre vyvinuté svalstvo jazyka a úst, vďaka čomu dokáže sústo v ústach posúvať a je schopné prehĺtať stravu, ktorá nie je výhradne tekutá ako materské mlieko. Signálom na to, že je najvyšší čas zaradiť do jedálnička aj príkrmy, je fakt, že dieťatko vypije viac ako liter mlieka, či už materského, alebo umelého.

Prve prikrmy jedlo

Najprv zeleninka, potom mäsko

Teraz, keď už viete, kedy podať bábätku prvý príkrm, je dôležité vedieť aj to, aký by mal byť. Prvý príkrm by mal byť výhradne zeleninový, do ktorého o pár dní pridáte aj mäsko. Začína sa však jednou zložkou, a to práve zeleninou - mrkvičkou, petržlenom, kalerábom, brokolicou, tekvicou či cuketou. Ako úplne prvý príkrm sa odporúča práve mrkva, ktorá je sladká a nepredstavuje tak pre dojčené dieťa veľký skok v chuti. Materské mlieko je totiž sladké, a aj to je hlavný dôvod, prečo deti odmietajú prvé príkrmy. Počas prvých troch až štyroch dní podávajte dieťatku cca 1-2 čajové lyžičky riedkeho prepasírovaného príkrmu, ktorý bude pozostávať iba z jedného druhu zeleniny uvareného vo vode. Vďaka tomu zistíte, či bábo znáša každú zeleninku a či nie je na niektorú alergické. Neznášanlivosť sa môže prejaviť rôzne, napríklad hnačkou či zápchou, ale aj vyrážkou a bolesťami bruška.

Po pár dňoch môžete k jednej zložke pridať aj druhú zeleninu a až na 7.-8. deň aj mäsko, pričom sa odporúča výhradne biele, teda kuracie alebo morčacie. Dávajte si pozor na to, aby ste doma pripravované kašičky nezahusťovali zápražkou - vždy radšej pridajte zemiak, ktorý nahradí akékoľvek zahusťovadlo. Počas prvého roka života sa tiež vyhnite soli, no do kašičiek pridávajte cca 2 čajové lyžičky rastlinného oleja, ktorý príkrmu dodá potrebné polynenasýtené mastné kyseliny. Z malej dávky príkrmu môžete postupne prejsť na väčšie, približne 150 až 200 gramové, ktoré nahradia jednu porciu mlieka, či už materského alebo umelého.

Príkrmy sa rozdeľujú na prvý a druhý príkrm. Po prvom, zeleninovo-mäsovom, prichádza na rad ovocný alebo ovocno-zeleninový kašovitý príkrm. Ako prvý sa odporúča jablkový príkrm, neskôr, po troch až štyroch dňoch, pridajte k jabĺčku banán a nakoniec mrkvu. Dávkovanie je rovnaké ako pri prvom kašovitom príkrme - začínate s jednou čajovou lyžičkou a skončíte pri 150-200 gramovej dávke, ktorá nahradí jednu porciu materského mlieka. Tak ako zeleninové príkrmy nesolíte, tak ani tieto ovocné netreba sladiť - bábätko si tak zvykne na pravú chuť ovocia a zeleniny.

Prve prikrmy beaba

Prvé príkrmy a imunologické okno

Zaujíma vás aj “zákulisie” prvých príkrmov a najmä to, prečo sa majú zavádzať práve v tomto období a prečo pozostávajú práve z týchto potravín? Odpoveďou na tieto otázky je tzv. imunologické okno známe aj pod pojmom orálna tolerancia. Práve v období medzi 17. až 24. týždňom po narodení, teda v čase od štvrtého do šiesteho mesiaca organizmus nereaguje alergicky a na jedlo podané v týchto týždňoch si nevytvorí alergickú reakciu. Dieťatko si v tomto období vytvorí lepšiu imunitu organizmu a takisto sa zníži riziko vzniku alergií v neskoršom veku. Ak by ste dieťatku podali prvý príkrm príliš skoro, alebo naopak príliš neskoro, toto riziko by ste zvýšili, pretože by ste “obišli” imunologické okno.

Mnohé mamičky si myslia, že zavádzanie príkrmov automaticky znamená odstavenie od dojčenia, čo však nie je pravda. To, že v tomto období začnete s príkrmami, neznamená, že máte dieťatko prestať dojčiť. Rovnako fakt, že sa rozhodnete dieťatko dojčiť dlhodobo, napríklad dva či tri roky alebo dlhšie, neznamená, že nemáte príkrmy zaviesť v 6. mesiaci, ale až po ukončení dojčenia. Príkrmy je ideálne zaviesť počas plného dojčenia, aby ste do stravy dieťatka nemuseli pridávať iné ako materské mlieko, to si nechajte na neskoršie obdobie. Počas tohto imunologického okna by dieťatko malo ochutnať lokálnu zeleninu a ovocie, ale tiež lepok, napríklad bezvaječné cestoviny v polievke alebo kúsok pečiva. Vyhnite sa však exotickému ovociu a zelenine, to si podobne ako mlieko tiež nechajte na neskôr.

Prve prikrmy lepok

Keď príkrmy nechutia…

… vo väčšine prípadov zaberá iba jedno - trpezlivosť. Je úplne prirodzené, že deti prechod na inú stravu nepríjmu s nadšením a vy budete kašičku zbierať po celej kuchyni. V tom prípade sa naozaj vyzbrojte trpezlivosťou a v prvom rade sa nevzdávajte a príkrmy opakovanie podávajte. Zabudnite na akékoľvek náhradné riešenia a nesnažte sa deťom vyhovieť soľou, cukrom či inými koreninami, ktorými by ste jedlo ochutili. Ak vaše bábätko dlhodobo odmieta mrkvu, vymeňte ju za iný druh zeleniny a podobne to urobte aj s ovocím. Chyba môže byť niekedy v takej banalite, akou je lyžička na kŕmenie. Skúste klasickú kovovú lyžičku, ktorá je studená, vymeniť za silikónovú, ideálne takú, ktorá je špeciálne určená pre bábätká. Okrem toho, že uľahčuje kŕmenie, podporuje aj správny rast zúbkov a vývin sánky a vďaka mäkkému materiálu nehrozí žiadne zranenie.

Zdá sa, že zavádzanie prvých príkrmov je celá veda, ktorú sa musia rodičia naučiť za chodu. Nie je to iba o rozmixovaní zeleninky, ale aj o správnom načasovaní a vhodnom výbere potravín, ktoré zásluhou nespokojného bábätka neskončia na stenách.