Prvá pomoc pre detskú pokožku

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
12. júl'17

To, že pred slnečnými lúčmi sa treba chrániť, sa na nás pred letom valí z každej strany. Aj napriek tomu sa však občas stane, že váš drobec sa pri hre vonku pozabudne alebo slniečko na výlete je intenzívnejšie, ako ste čakali a vy mu musíte podať prvú pomoc pri spáleninách. Ako sa zachovať, ak si dieťa spáli pokožku, dostane úpal alebo sa popáli?

Detskej pokožke je treba venovať zvýšenú pozornosť, pretože je oveľa jemnejšia a citlivejšia. V lete to platí dvojnásobne. Detičky do 3 rokov by sa na slnku mali zdržiavať len obmedzene a priamemu slnku by nemali byť vôbec vystavované. Staršie deti by sa mali vyhýbať slnečným lúčom medzi 11. a 15. hodinou, kedy je UV žiarenie najškodlivejšie. Pri pobyte na čerstvom vzduchu ich nezabudnite natrieť opaľovacím krémom s ochranným faktorom minimálne 30+ a pravidelne ho znova nanášať každé dve hodiny, po kúpaní alebo utieraní tela uterákom. Prvý náter naneste aspoň pol hodinu pred pobytom na slnku. Ak sa chcete vyhnúť podráždeniu pokožky dieťaťa po aplikácii opaľovacieho krému, mlieka či spreja, siahnite po prípravkoch bez parfumu a farbív.

Deti a opaľovanie

Prvá pomoc pri spáleninách

Spálenie pokožky býva bolestivé, môže za to zapálenie vonkajšej vrstvy kože, ktorá bola priveľmi vystavená slnečnému žiareniu. Spálenie sa prejavuje približne po 4 až 6 hodinách, a to začervenaním, miernym opuchom, zvýšenou teplotou kože, tvorbou menších či väčších pľuzgierikov a ich následným mokvaním. Takisto sa môžu dostaviť nevoľnosť alebo horúčka. Keď začnú pľuzgiere praskať, dávajte pozor na infekcie. Na otvorené rany aplikujte antibakteriálnu masť.

Koža dospelého človeka s tmavšími vlasmi má prirodzenú ochranu až na 40 minút, detská koža poskytuje prirodzenú ochranu len na päť minút.

Okamžitú úľavu dieťaťu poskytnete studenou sprchou. Začnite najskôr vlažnou vodou, ktorú postupne ochladzujte. Prúd vody vyplaví zárodky infekcie. Nepoužívajte mydlo ani sprchový gél. Pokračujte studenými obkladmi, ktoré treba meniť každých 15 minút. Vyskúšajte aj niektorú z babských rád – natierať pokožku studeným kyslým mliekom alebo jogurtom, prospešný môže byť aj tvaroh v podobe obkladu. Prípadne priložte na bolestivé miesta nakrájaný zemiak alebo uhorku. Bolesť zmierni aj odvar z ľanových semienok – povarte tri lyžice semienok v litri vody, preceďte a schlaďte. Uterák namočený v odvare potom prikladajte na boľavé miesta. Protizápalovo pôsobia tiež bylinné odvary z rumančeka, nechtíka, mäty či dubovej kôry.

Deti a opaľovací krém

Dieťaťu zabezpečte dostatok tekutín, podajte mu chladný nápoj, ktorý by malo popíjať po dúškoch. Postihnutú pokožku zľahka ošetrujte panthenolom, blahodarne pôsobia aj gély s výťažkom aloe vera. Najintenzívnejšia je bolesť prvých 6 – 48 hodín po spálení. Počas nich sa môžu vyskytnúť aj bolesti hlavy, uložte preto dieťa do postele a podajte mu liečivo na báze paracetamolu.

Kedy vyhľadať lekára?

Určite v prípade vysokej teploty (u detí mladších ako 5 rokov je to viac ako 37,5 °C), keď dostane zimnicu, zvracia alebo nastanú komplikácie pri prasknutých pľuzgierikoch.

Prvá pomoc pri úpale

Úpal je vyvolaný priamym pobytom na slnku a na rozdiel od prehriatia pri ňom chýba potenie sa. Jeho príčinou je vysoká teplota okolia a vysoká vlhkosť vzduchu, s ktorými sa organizmus nedokáže vyrovnať. Zvlášť opatrný buďte pri pobyte v tropických krajinách. Ak vaše dieťa dostane úpal alebo sa prehrialo, prvým príznakom bude sucho v ústach. Ďalej na ňom pozorujete únavu, malátnosť a rýchle povrchné dýchanie. K tomu sa pridruží rýchly pulz, pocit na zvracanie a ak stav trvá dlhšie, môžu sa objaviť svalové kŕče.

Úpal u detí

Malého pacienta umiestnite do dostatočne chladnej a vetranej miestnosti. Podajte mu chladenú minerálnu vodu, čaj alebo iontový nápoj. Teplotu znížite umývaním chodidiel a dlaní chladnou vodou či zabalením do studenej mokrej plachty. Organizmus ochladzujte postupne, nepodávajte dieťaťu lieky na znižovanie teploty. Ošetrite mu začervenanú pokožku a v nasledujúcich dňoch sa vyhýbajte pobytu na priamom slnku.

Kedy vyhľadať lekára?

Lekára navštívte v prípade vysokej teploty či začínajúcich kŕčov. Ak dieťa stráca vedomie, volajte záchranku.

Prvá pomoc pri popáleninách

Popáleniny sú u detí medzi 1. a 3. rokom najčastejším typom poranenia. Dochádza k nim hlavne v domácom prostredí, ale nehoda sa môže stať aj vonku pri grilovaní na záhrade či pri opekačke na výlete v prírode. Zatiaľ čo pri pokožke spálenej od slnka si vystačíte aj s babskými radami, pri popáleninách je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc vždy, keď je popálená plocha väčšia než dlaň postihnutej osoby.

Popáleniny 1. stupňa sú najčastejšie zapríčinené krátkym dotykom s horúcim predmetom. Postihnuté miesto bolí, je začervenané a niekedy opuchne. Pri popáleninách 2. stupňa je začervenanie intenzívne a vytvorí sa pľuzgier. Dieťa cíti silnú bolesť. Popáleniny 3. stupňa sú najzávažnejšie a najhlbšie. Sprevádza ich bielo-šedá farba odumierajúceho tkaniva, ale paradoxne malá bolestivosť, pretože je poškodený aj nerv.

Popáleniny u detí

Základom prvej pomoci je uhasenie odevu či odstránenie horúceho predmetu. Z popálenej plochy nestrhávajte prichytený odev a ak je to možné, nedotýkajte sa jej. Popálenú plochu držte pod tečúcou vodou (10 minút, prípadne kým sa bolesť nezmierni), alebo ju aspoň ponorte do čistej studenej vody. Príliš rozsiahle popáleniny so strhnutými pľuzgiermi len zabaľte do čistej látky a vyhľadajte lekársku pomoc. Na kožu nič neaplikujte (žiaden olej, masť či krém) a neprepichujte pľuzgiere, aby ste do nich nezaniesli infekciu. Pri popálenine 1. stupňa postačí pri domácom ošetrení prekrytie sterilným materiálom, nepoužívajte náplasti ani vatu. Rozsiahlejšie popáleniny je nutné odborne ošetriť. Dieťa môže niekedy upadnúť do šoku, zabezpečte mu preto pokojné prostredie, stabilnú telesnú teplotu a dostatok tekutín.

Kedy vyhľadať lekára?

Odborne ošetrené musí byť každé popálené dieťa do dvoch rokov nezávisle od rozsahu popálenia a staršie deti s popáleninami tváre, končatín, sedacích svalov či genitálií. Ak sú popáleniny v inej časti tela, na pohotovosť treba utekať s popáleninami 2. a 3. stupňa.

Myslite dopredu

Spáleniu sa na slniečku sa dá predchádzať. V letných mesiacoch nezabúdajte u detí na pokrývku hlavy, vhodný odev a pravidelné natieranie opaľovacím krémom. Podobne je to aj s popáleninami, až polovici prípadov popálenia sa dalo dopredu zabrániť. Myslite preto dopredu a zabezpečte váš domov tak, aby ste deťom obmedzili prístup k horúcim spotrebičom či nápojom.