Sprievodca dovolenkou: prvá pomoc nielen pri úpale

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
16. aug'18

Na dovolenku si všetci balíme letné šaty, plavky, uteráky, deky a opaľovacie krémy. Nie každý si však v tom zhone spomenie na lekárničku, ktorá by vo vašej dovolenkovej batožine nemala chýbať. Lieky ale nie sú to jediné, či pri úpale pomôže.

August je už síce v plnom prúde, no dovolenková sezóna ešte nekončí. Nezáleží na tom, či sa k moru vydáte v júni alebo v septembri, slnko môže byť nebezpečné v ktoromkoľvek období a úpal nie je to jediné, čo dovolenkujúcim rodinám pri mori hrozí. Spísali sme pre vás pár užitočných rád, vďaka ktorým bude letná dovolenka s deťmi bezpečná a zábavná pre celú rodinu.

Hlavný postrach úpal

Najčastejším postrachom letných dovoleniek je nepochybne úpal. Ten na ľudí číha nielen pri vode, ale aj v rozpálenom meste. Detičky pred ním ochránite slnečnými okuliarmi, klobúčikom či šiltovkou a ľahkým oblečením z prírodného materiálu, ktoré chráni celé telo. Samozrejmosťou je opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom a dostatočný pitný režim. Ale pozor - ten by mal pozostávať iba z čistej vody, neperlivých minerálnych vôd a nesladených bylinkových čajov.

Pitný režim novorodencov by mal predstavovať 50-75 ml/kg hmotnosti dieťatka, u dojčiat je to 100-140 ml/kg hmotnosti a deti od 1 do 3 rokov by mali vypiť 80-120 ml tekutín/kg hmotnosti. Na slnku je však potrebné tento príjem tekutín zvýšiť, a to pokojne aj dvoj až trojnásobne.

Spoznajte príznaky

Rozoznať úpal nie je vôbec náročné, problém je väčšinou v tom, že rodičia dané príznaky nepripisujú úpalu, ale únave z hry či z vody. Úpal sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou (tá môže vyskočiť až na 41 °C), nevoľnosťou a zvracaním. Rozpoznáte ho aj tak, že dieťatko má rýchlejší tep, suchú pokožku, absentuje potenie a drobec sa môže cítiť dezorientovaný. Žiadny, ani nepatrný, z týchto príznakov neignorujte a okamžite zakročte. Ani ten najslabší úpal netreba podceniť, pretože môže zdravie dieťatka ohroziť viac, ako si myslíte.

Leto dovolenka

Prvá pomoc pri úpale

Pri prvých náznakoch úpalu nespanikárte, ale rýchlo konajte. Presuňte sa s deťmi na chladné, tiché miesto, ideálne do tieňa alebo do vychladenej hotelovej izby. Dieťatko uložte do postele a schlaďte ho - studeným nápojom a studenými obkladmi. Pomôže aj ventilátor, avšak pozor na prievan, postačí aj jemný vánok či ovievanie vejárom. Do utierky zabaľte ľad a opatrne ho prikladajte na krk a na slabiny dieťatka. Drobca prikryte vlhkou osuškou a nezabudnite na pitný režim, ten by mal v prípade úpalu pozostávať zo studenej vody. Po týchto krokoch prvej pomoci navštívte lekára - kritické stavy netreba podceňovať a môžu vyústiť až do upadnutia do bezvedomia.

Voda láka, ale…

… nie vždy je iba osviežujúcim prínosom. Morská voda, voda v jazere či na kúpalisku deti nesmierne láka, no nedovoľte im vstúpiť do nej za každú cenu. More v turistických destináciách je vo väčšine prípadov bezpečné, ak nie vo všetkých. Obozretní musíte byť pri návšteve kúpalísk a jazier. Bazény môžu byť hotovým vodným rajom pre rôzne baktérie a vírusy, a to aj napriek tomu, že voda v nich je chlórovaná a pravidelne vymieňaná. Nástrahy číhajú aj v sprchách na kúpalisku, preto odporúčame pohodlnú detskú obuv aj v týchto priestoroch.

V prírodných kúpaliskách zase môžu číhať cyanobaktérie spôsobujúce nielen kožné problémy, ale aj zápal očných spojiviek, problémy s dýchaním a žalúdočné ťažkosti. V skratke - v lete navštevujte kúpaliská, ktoré sú odporúčané hygienou a najmä s deťmi sa vyhýbajte miestam, kde sa môžete kúpať iba na vlastnú zodpovednosť. Ak sa predsa len stane, že deti od takejto vody neuchránite, po okúpaní ich ihneď osprchujte, plavky a oblečenie vyperte a minimálne chodidlá nastriekajte dezinfekčným sprejom.

Leto dovolenka dieta

Aj keď sa to po prečítaní tohto blogu môže zdať, leto nie je iba o nástrahách - je najmä o zábave. Urobte teda všetko pre to, aby ste si dovolenku v kruhu rodiny naplno užili.