S bábätkom na dovolenku: Praktický zoznam a pomocníci na cesty

7 min
08. júl'22

Zbaliť sa na prvú letnú dovolenku s bábätkom môže byť poriadna výzva a začiatok dobrodružstva, ktoré vás bude sprevádzať počas celého výletu. Čo budete nevyhnutne potrebovať a bez čoho sa zaobídete? Zistiť tisícky kilometrov od domu, že ste zabudli na dosť podstatnú vec, vám môže pokaziť celý zážitok z prvej spoločnej dovolenky. S našimi radami ju zachránite ešte v pohodlí domova.

Pokiaľ ide o zoznam na zbalenie bábätka, musíte si zapamätať jednu dôležitú vec: umiernenosť. Nechcete predsa na letisku vrážať do ľudí s vaničkou pre bábätko pod pazuchou a platiť desiatky eur za extra kufre (áno, množné číslo). Dovolenka sa predsa spája so slovesom dovoliť si, tak si už pri balení dovoľte škrtnúť zo zoznamu veci, ktoré v cieľovej hotelovej izbe ani nevybalíte.

Základné potreby a pomôcky do príručnej batožiny

  • doklady - pre vás aj pre bábätko. Nachystajte si vopred všetko, čo od vás môžu požadovať nielen pri vybavovaní pred vstupom do lietadla, ale aj priamo na palube a pri vystupovaní. Niektoré štáty vyžadujú aj potvrdenia o absolvovanom povinnom očkovaní, poprípade iné očkovania ako u nás, preto si všetky dôležité informácie o vybranej destinácii zistite už vopred.
  • plienky a vlhčené utierky - pri prvej položke na zozname je komentár asi zbytočný. Vy najlepšie viete, koľko plienok vaše dieťatko spotrebuje, preto ich do príručnej batožiny pribaľte dostatok a prihoďte ešte nejaké naviac. Plienky môžete neskôr kúpiť v destinácii, no vopred si urobte prieskum cien v danej lokalite, pretože môžete byť nepríjemne prekvapení. Ak nechcete zbytočne utrácať, zbaľte nejaké plienky aj do podpalubnej batožiny.
  • podbradníky - tie sa vám zídu pri dojčení aj pre deťoch, ktoré pijú z fľaše alebo už papajú prvé príkrmy. Tak ako doma, ani na dovolenke nemusí byť jedlo všade naokolo. Mnohé hotely ponúkajú v jedálňach a reštauráciách jednorazové podbradníky, ale pre istotu si minimálne jeden pribaľte do batožiny aj vy.
  • cumlík s retiazkou - a ideálne aj so štipcom, ktorým ho pripnete o oblečenie. Hlavne staršie deti vymýšľajú a skúšajú nové veci a hádzanie cumlíkov alebo ich vypľúvanie rozhodne patrí medzi obľúbené aktivity. Vďaka cumlíku s retiazkou sa vyhnete neustálemu umývaniu a hľadaniu.
  • cestovný kočík - resp. kočík vhodný aj na cestovanie, taký, ktorý raz-dva poskladáte, nezaberá veľa miesta a aerolinky vám dovolia uložiť ho do batožinového priestoru. Veľký kočík je pohodlný a má mnoho výhod, ale ak ste doň investovali nemalé peniaze, určite nechcete, aby vám ho zamestnanci letiska a leteckých spoločností zničili, pretože aj to sa stáva. Na veľké kočíky uložené v podpalubí lietadla navyše môžete čakať omnoho dlhšie ako na podpalubnú batožinu, čo môže značne narušiť váš cestovateľský itinerár.
  • šatka na nosenie/nosič - v mnohých prípadoch život zachraňujúca pomôcka, hlavne ak plánujete aktívnu dovolenku. Šatka na nosenie nezaberá veľa miesta a hravo ju natlačíte aj do príručnej batožiny, ale nosič by vám mohol spôsobovať iba komplikácie, keďže pri prechode cez letiskovú ochranku musíte bábätko vyberať.
  • pomôcky na prebaľovanie - tie zbaľte do praktického batoha alebo tašky ku kočíku, do ktorej môžete zbaliť aj cestovné doklady a nevyhnutnú elektroniku, ktorú nechcete dávať do podpalubia. V prebaľovacej taške nájdete všetko potrebné na jednom mieste - podložku na prebaľovanie, termoobal, vrecko na špinavú bielizeň a dostatok úložného priestoru na plienky, fľaše a iné nevyhnutnosti.
  • snacky - je vaše dieťatko dostatočne veľké na to, aby občas niečo chrúmalo? Prečítajte si, čo prejde letiskovou kontrolou a podľa toho pribaľte drobcovi snacky. Niektoré aerolinky dokonca ponúkajú službu predobjednania jedla pre bábätká.

Dovolenka s bábätkom rodičia

Čo zbaliť do podpalubnej batožiny

  • toaletné potreby - nožničky, klieštiky na nechty, kefu na vlásky, odsávačku soplíkov, hryzátko a podobne. Do toaletnej taštičky bábätka jednoducho pribaľte to, čo počas hygieny používate aj doma.
  • kozmetika pre bábätko - krém na opaľovanie, púder proti zapareninám, detský sprchový šampón.
  • lekárnička - kvapky do očí, nosa a uší, lieky proti horúčke, hnačke, bolesti, prípravky proti uštipnutiu hmyzom, niečo na dezinfekciu rán, čierne uhlie, teplomer a náplasti.
  • autosedačka - plánujete počas dovolenky výlety autom z požičovne? Vlastná autosedačka vám zaručene ušetrí niekoľko eur a letecké spoločnosti ju naložia do podpalubia bez príplatku. Autosedačka však musí spĺňať isté kritériá a musí byť vybavená päťbodovým bezpečnostným pásom.
  • oblečenie a doplnky - vzdušné, svetlé oblečenie z prírodných materiálov (ideálne ľan a bavlna), pohodlná obuv, pyžamká, zavinovačky, klobúčik, šatka, slnečné okuliare, plienky na kúpanie, plavky. Pripravte tiež aspoň jeden outfit na chladnejšie dni, počasie vás môže prekvapiť aj v dovolenkovej destinácii.
  • skladacia vanička - na prvý pohľad zbytočnosť, na ten druhý praktická vec. Skladacia vanička zaberie naozaj minimum miesta a môžete ju so sebou vziať aj na pláž, kde ju využijete ako bazénik pre dieťatko.
  • fľaše na mlieko - pre istotu vezmite aspoň dve, poprípade jednu do príručnej a jednu do podpalubnej batožiny. Deti majú na palube lietadiel výnimku a môžete im priamo do lietadla pribaliť viac tekutín. Objem závisí od dĺžky letu, ale aj leteckej spoločnosti.
  • pomôcky na kŕmenie - najmä silikónové lyžičky, ktoré vám uľahčia kŕmenie.
  • ďalšie plienky a vlhčené utierky
  • hračky - posledná vec na zozname, ktorú určite nechcete zabudnúť doma. S hračkami to nepreháňajte, na dovolenke bude mať dieťatko množstvo nových podnetov a na niektoré hračky si ani nespomenie. Nevyhnutnosťou je však obľúbená plyšová hračka alebo maznáčik, bez ktorého bábätko nezaspí a okrem toho maximálne 5 hračiek, s ktorými sa doma hrá najčastejšie. Vhodné sú aj textilné a plastové knihy, ktoré sa nepoškodia ani vo vode.

Čo stojí za zváženie

  • prenosná postieľka - v 21. storočí sa počas dovolenky s najväčšou pravdepodobnosťou zaobídete bez prenosnej postieľky. Takmer všetky hotely (ak nie rovno všetky) majú k dispozícii postieľky pre bábätká a v prípade, že budete hľadať súkromné ubytovanie, vopred sa opýtajte, či majú tento kus nábytku k dispozícii. V domoch a bytoch, kde vás radi privítajú aj s bábätkom, to nie je žiadny problém a na takéto situácie sú hostitelia pripravení.
  • detský monitor - ak nebudete bývať v obrovskom apartmáne alebo dome, je pravdepodobné, že bábätko budete mať neustále pri sebe alebo v tesnej blízkosti. V prípade hotelovej izby detský monitor nechajte pokojne doma, ale ak patríte do druhej skupiny a dovolenku budete tráviť v domčeku, pribaľte si praktickú elektronickú opatrovateľku, ktorá v batožine nezaberie veľa miesta.
  • sušené dojčenské mlieko - balenia sušeného dojčenského mlieka takisto stoja za zváženie, a to najmä v prípade, že vaše dieťatko nemá žiadnu alergiu a bez problémov vypije akúkoľvek značku. Obzvlášť v rámci Európy nájdete na pultoch obchodov mlieka od rovnakých výrobcov ako u nás, preto by to bolo ako nosenie dreva do lesa.
  • záchranná vesta pre bábätko - viete, že si počas dovolenky urobíte výlet na lodi? Plavidlá akéhokoľvek druhu sú síce vybavené záchrannými vestami, ale nespoliehajte sa na to, že budú mať aj vestu pre dieťatko do dvoch rokov. Tú si radšej vezmite so sebou.

Teraz, keď ste zbalení, vám ostáva už iba jedno - bez stresu, plaču a kriku prežiť cestu s bábätkom a užívať si každý okamih prvej spoločnej dovolenky.