Princíp troch vrstiev: oblečte ich do toho!

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
3 min
08. nov'18

Jeseň je ešte stále v plnom prúde, no všetci vieme, že nebude trvať večne. S blížiacim sa decembrom sa pomaly schyľuje aj k zime, čo znamená, že počet vrstiev oblečenia bude iba stúpať. Spoznajte v obliekaní princíp troch vrstiev a uistite sa, že vaše deti budú aj v chladnejšom počasí oblečené teplo.

Lámete si hlavu nad tým, ako v zime udržať deti v teple a v suchu aj na čerstvom vzduchu? Obrnite ich proti nástrahám zimného počasia a oblečte ich podľa princípu troch vrstiev. Ten sa postará o to, aby kvalita detského oblečenia určená do chladného počasia nevyšla nazmar, ale splnila svoj účel.

Princip prva vrstva

Prvá vrstva

Prvá vrstva oblečenia sa bezprostredne dotýka tela, preto by mala byť najteplejšia. Základným prvkom prvej vrstvy je teda vlna, ktorá vďaka svojmu prírodnému vláknu najlepšie reguluje teplo a udrží vás v ňom aj vtedy, keď je vlhká či mokrá. Ako prvé sebe aj deťom v chladnom počasí oblečte niečo vlnené, ideálne tričko z dlhým rukávom, punčochy a v prípade bábätiek napríklad pohodlné dupačky či body.

V prípade, že patríte medzi aktívne rodinky, ktoré sa s deťmi rady hýbu aj v zime, vymeňte vlnu za syntetické textílie. Tie síce neudržia teplo tak dobre ako vlna, ale na druhej strane tiež prepustia vlhkosť na druhú vrstvu a udržia deti v teple. Chybou, ktorú robia rodičia najčastejšie, je prvá vrstva pozostávajúca z bavlny. Bavlna je síce príjemná na dotyk a mnohí rodičia ju uprednostňujú, no na rozdiel od vlny vlhkosť absorbuje a neprepustí, čo spôsobuje pocit chladu.

Princip druha vrstva

Druhá vrstva

Druhej vrstve sa hovorí aj izolačná a mal by ju tvoriť rýchloschnúci odev, ideálne vyrobený z ovčieho rúna, vlny alebo podobného materiálu. Oblečenie, ktoré tvorí druhú vrstvu, by malo byť navrhnuté špeciálne na zimu alebo do chladnejšieho počasia, aby odolalo nielen samotnej zime, ale aj vetru a dažďu. Dôležité je spomenúť, že táto stredná vrstva oblečenia by mala vedieť prepustiť vlhkosť, preto ju musia tvoriť vzdušné kúsky. Pri obliekaní detí stavte na kvalitné zavinovačky či kombinézy, ktoré ich udržia v teple a zároveň v suchu aj počas dlhých prechádzok v kočíku.

Princip tretia vrstva

Tretia vrstva

Tretia a zároveň posledná vrstva chráni dieťatko pred všetkými nástrahami zimného počasia, teda pred vetrom, dažďom a snehom. Práve preto by malo byť oblečenie vrchnej vrstvy nepremokavé a vetruodolné. Je však tiež dôležité, aby tretia vrstva dokázala prepustiť vlhkosť prvej a druhej vrstvy, takže by mala byť tvorená vzdušným oblečením. V prípade väčších fyzických aktivít siahnite po oblečení s vetracími otvormi, ktoré sa postarajú o rýchle rozptýlenie nadmerného telesného tepla. Telesné teplo v zime udržia nielen kvalitné otepľovačky, fusaky či kombinézy, ale aj čiapky, rukavice a topánky.

Samozrejmosťou sú v zime aj teplé ponožky, ktoré však na rozdiel od prvej vlnenej vrstvy môžu byť aj bavlnené. Dôvod je jednoduchý - chodidlá detí sa potia iba zriedkavo. Ak sa však stane, že váš drobec domov príde s mokrými topánkami, vyskúšajte jednoduchý trik - nasypte do oboch topánok sušený hrášok, ktorý počas noci absorbuje vlhkosť a dobrodružstvá môžu na druhý deň pokračovať!

Výhodou tohto trojvrstvového princípu nie je iba schopnosť udržať deti v teple. Tri vrstvy oblečenia jednoducho prispôsobíte počasiu a teplotným zmenám, ktorým je telo počas jedného dňa vystavené. Navrstvite seba aj svoje deti a užívajte si chladné dni v teple a v suchu!