9 zvláštnych prejavov batoliat, ktoré sú úplne normálne

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
6 min
03. máj'24

Priznajme si to. Batoľatá robia niekedy zvláštne veci, ktoré vykoľaja aj skúsených rodičov. Piplanie sa v jedle, neustále nesúhlasenie s rodičmi, ale aj búchanie hlavou o stenu či kývanie sa zo strany na stranu sú pre mnohých rodičov varovnými signálmi, no v konečnom dôsledku môže ísť o úplne bežné správanie sa detí v období batoľaťa. Aké zvláštne, až priam bizarné prejavy správania sa u detí vyskytujú najčastejšie?

Rodičovský inštinkt káže mamičkám a oteckom pozorne sledovať svoje deti, ich správanie a vývin. Pri nezvyčajných prejavoch automaticky spozornejú a pýtajú sa sami seba, či je takéto správanie normálne alebo treba vyhľadať odbornú pomoc. My sme pre vás spísali 9 zvláštnych prejavov v správaní batoliat a poradíme vám, kedy je to v poriadku a kedy už treba zasiahnuť.

Vyberavé stravovanie

Jeden deň zjedia bez odvrávania spapá všetko od papriky, cez jablko až po varené vajíčko a ten ďalší sa v jedálenskej stoličke pri takej istej ponuke nepokojne vrtia, kričia a protestujú? Takéto správanie je pre rodiča frustrujúce a zároveň znepokojujúce. Je s vaším dieťatkom niečo zle, ak takáto zmena nastane zo dňa na deň? Odpoveď znie nie.

Deti, ktoré sa počas noci zmenia na veľmi vyberavých stravníkov, sú úplne normálne batoľatá, ktoré si prechádzajú typickým obdobím vzdoru. Môže sa tiež rozvíjať ich chuť a citlivosť na textúru jedla, ale dôvod môže byť aj veľmi prostý - deti nie sú hladné. Nevzdávajte sa, prečkajte to a najmä nepodnecujte drámu. Nevenujte príliš veľa pozornosti prieberčivému správaniu a pokračujte v servírovaní zdravých jedál ako doteraz.

Vyberavé správanie detiZdroj foto: Freepik

Regres vo vývine

Začalo vaše dieťa chodiť na nočník, no zrazu má počas dňa niekoľko “nehôd”? Milovalo poobedný spánok a teraz nezaspí ani za nič? Tieto, ale aj rôzne iné zmeny v správaní, ktoré sú vývinovým krokom späť, môžu byť dôsledkom zmien v živote vášho batoľaťa. Neprepadajte panike a už vôbec svoje deti za takéto správanie netrestajte.

Na tieto zmeny môže mať vplyv veľa faktorov, napríklad prerezávanie zúbkov, ale aj choroba, nepatrné zmeny v dennom režime a podobne. Ak máte pocit, že tieto zmeny k horšiemu pretrvávajú dlho, vyhľadajte pomoc, ale krátkodobý regres je v živote batoľaťa veľmi bežný.

Strkanie rúk do nohavíc

Pri pohľade na vlastné dieťa, ktoré si strká ruky do plienok alebo nohavíc, mnohí rodičia panikária a obávajú sa toho, že z ich detí vyrastú “čudáci” s rôznymi sexuálnymi úchylkami. Pravdou však je, že deti aj takýmto spôsobom skúmajú vlastné telo a ničím sa to nelíši od skúmania dlaní a chodidiel v skoršom období.

Tak ako pri vyberavom stravovaní, ani pri skúmaní vlastných intímnych partií netreba robiť veľký rozruch. Citlivo a bez toho, aby ste ich zahanbili im vysvetlite, že toto spoznávanie je v poriadku, ale sú určité situácie a miesta, kde sa to nehodí.

Búchanie hlavou

Toto nie je iba frazeologizmus, ale skutočné správanie detí v období batoľaťa. Táto činnosť deťom prináša upokojenie v stresujúcich situáciách, ale aj keď ich niečo bolí alebo sú unavené. Búchanie hlavou o stenu, vankúš, podlahu alebo o telo rodiča môže byť takisto dôsledkom záchvatu hnevu či rozrušenia.

Pri takomto správaní sa pokúste deti rozptýliť a ponúknuť im inú formu upokojenia, pri ktorej môžu regulovať svoje emócie. Samozrejme, cielené búchanie hlavou v detskom veku môže byť aj príznakom ochorenia, napríklad autizmu. Zbystrite pozornosť, ak sa takéto správanie prejaví u vášho dieťaťa častejšie a ak nezaberajú žiadne upokojujúce metódy.

Hra s hovienkom

Nájsť v detskej izbe alebo kúpeľni dieťa babrajúce sa v plienke plnej hovienok nie je pre rodiča nič príjemné, ale takisto to nie je nič nezvyčajné a alarmujúce. Tak ako pri samodotykoch, aj v tomto prípade ide o obyčajné skúmanie. Batoľatá sú zvedavé, čo z nich vychádza, aké to je na pohľad aj na dotyk. Ak prichytíte svoje dieťa pri hre s vlastným hovienkom, môže to byť znak toho, že je pripravené posadiť sa na nočník. Toto je ideálny čas na to, aby ste mu vysvetlili, kam v skutočnosti patria hovienka a ako sa tam dostanú.

Správanie detí a krikZdroj foto: Freepik

Špáranie sa v nose

Hľadanie pokladov v nose patrí medzi typické detské prejavy a vonkoncom neznamená nič, čoho by ste sa mali obávať. So špáraním sa v nose ide ruka v ruke aj ochutnávanie úlovku, čo v rodičoch vyvoláva aj otázku typu: “Čo je na soplíkoch také príťažlivé?

Zrejme vás už neprekvapí odpoveď, že vŕtanie sa v nose je súčasťou procesu skúmania vlastného tela. Môže ísť o čisto “vedecké” špáranie sa v nose, ale príčinou môže byť aj svrbenie, upchatý nos alebo bolesti nosa. Ak máte pocit, že toto na verejnosti nevhodné správanie vášho dieťaťa je spôsobené zdravotným problémom, navštívte pediatra.

Imaginárni kamaráti

Aj hra s neviditeľnými kamarátmi patrí v období batoľaťa medzi úplne bežné prejavy, pri ktorých netreba panikáriť. Hrá sa vaše dieťa samo so sebou a s imaginárnym kamarátom aj v prítomnosti iných detí? Takisto nie je dôvod na paniku. Tej netreba prepadať ani v prípade, že sa deti v prítomnosti rovesníkov hrajú samy a kamarátov ignorujú. Hovoríme tomu paralelná hra. Tento typ hry, podobne ako hlasný rozhovor s neviditeľným kamarátom je vývojovo prospešný a pomáha zdokonaľovať sociálne, emocionálne, kognitívne aj motorické zručnosti.

Nahota

Pobehuje vaše dieťa po dome tak, ako ho pánboh stvoril a ani za nič sa nechce obliecť? Niekedy deti odmietajú konkrétne kúsky oblečenia kvôli senzorickým problémom. Skúste zistiť, či ho daný svetrík alebo nohavice neškriabu, či mu sedia veľkosťou alebo či nie sú príliš teplé na toto ročné obdobie.

Nahotou si deti niekedy pýtajú pozornosť rodičov a chcú byť jej stredobodom. To sa stáva najmä v prípade, že máte viac detí a logicky svoju pozornosť rozdeľujete medzi všetky. Opýtajte sa svojho drobca na dôvod. Možno sa mu iba páči, ako okolo jeho nahého tela sviští vzduch alebo vás prekvapí odpoveďou, že má nejakú superschopnosť a vy ho predsa v skutočnosti nevidíte.

Kolísanie sa zo strany na stranu

Pristihli ste svoje dieťa, ako sedí na posteli a kolíše sa zo strany na stranu? Ide síce o častý prejav autizmu, ale nemusí to tak byť. Kolísanie deti (aj dospelých) upokojuje a uvoľňuje a často im pomáha pri zaspávaní. Takéto opakujúce sa pohyby zvyčajné prestanú v období troch rokov a dôvod na obavy nastáva až vtedy, ak pretrvávajú aj po sfúknutí troch sviečok. V prípade, že máte pochybnosti, navštívte pediatra, ktorý vylúči všetky možné ochorenia.

Kto by to bol povedal, že deti rodičom pripravia v období batoľaťa toľko krušných chvíľ? Mnohé nezvyčajné prejavy, nad ktorými nám ostáva rozum stáť, sú však pre deti v tomto veku úplne bežné a zmiznú rýchlejšie ako sa objavili.