Preeklampsia si (ne)vyberá

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
02. nov'16

Bezproblémové tehotenstvo je snom každej budúcej mamičky. Približne päť percent tehotných žien však nemá to šťastie a postihuje ich preeklampsia alebo jej počiatočné príznaky, ktoré sa môžu rozvinúť až do život ohrozujúceho stavu. Čo všetko viete o tejto chorobe, ktorá sa objavuje zvyčajne v druhej polovici tehotenstva?

Pravidelné meranie tlaku a kontrola bielkoviny v tehotenskej poradni majú svoj význam. Môžu pomôcť odhaliť preeklampsiu, chorobu, ktorá postihuje len tehotné ženy. Je zradná aj preto, že prichádza bez varovania. Jej príznakom je zvýšený krvný tlak a výskyt bielkoviny v moči, niekedy aj opuchy tela. S touto tehotenskou komplikáciou sa stretla aj 33-ročná Janka, ktorá o chorobe kedysi čítala v časopise pre mamičky. Preeklampsia neskôr skomplikovala tehotenstvo niekoľkým jej známym. Vtedy ešte netušila, že k piatim percentám žien bude raz patriť aj ona sama.

Preeklampsia v tehotenstve

Preeklampsia sa môže rozvinúť do eklampsie

"Úplne prvým príznakom boli neprirodzene trhavé pohyby dcérky v brušku. Niekedy som mala pocit, akoby trpela záchvatmi. Následne sa podľa ultrasonografického vyšetrenia zistilo, že dcérka mala o 2 týždne menšie bruško ako zvyšok tela a celkovo nízku odhadovanú váhu. Telo mi začalo postupne čoraz viac opúchať a stúpal mi krvný tlak,“ rozpovedala nám o svojich symptómoch.

Gynekologička zistila odchýlku v 30. týždni tehotenstva. V 33. týždni už bol Jankin stav kritický a lekári sa rozhodli pre akútnu sekciu. Od prvého prejavu preeklampsie až po rozvinutie eklampsie a predčasný pôrod ubehlo približne 6 týždňov.

Ľahšie prípady a pokoj na lôžku

Jankine príznaky patrili medzi ťažšie prípady, ktoré sú typické eklamptickými záchvatmi a kŕčmi. Ak by lekári nezasiahli včas, na živote by boli ohrození obaja – matka aj dieťa. Ľahšie prípady sú sprevádzané zvýšeným krvným tlakom a opuchmi, vyžadujú si však prísne sledovanie. Ak sa choroba podchytí včas, lekár vám nariadi pokoj na lôžku a predpíše diétu. V prípade zhoršujúceho sa stavu je jediným riešeným vyvolanie pôrodu alebo cisársky rez, tak ako u Janky. Pôrodom preeklampsia zanikne.

Náročné obdobie v živote ženy

Malá Nelka prišla na svet s hmotnosťou 1 450 g, našťastie úplne zdravá. „V inkubátore ma čakala malinká osôbka, ktorú som si nemohla pohojdať a poláskať v náručí či priložiť k prsníku. Bolo to veľmi psychicky náročné obdobie, nakoľko mňa prepustili z nemocnice domov, no dcérku si tam museli nechať celý mesiac a ja som k nej mohla chodiť len na návštevy v určených návštevných hodinách. Pocit, že vaše dieťatko je ďaleko od vás a starajú sa oň cudzí ľudia, je pre každú mamičku zdrvujúci,“ popísala svoje pocity.

Preeklampsiu ohlási trojica príznakov – opuchy, vysoký krvný tlak a bielkovina v moči.

Príčina preeklampsie nie je jasná

Podľa lekárov bola sekcia vykonaná v poslednej možnej chvíli. Tento negatívny zážitok však mamičku psychicky posilnil, aj keď 9 mesiacov po pôrode je stále sledovaná internistom a hematológom. Preeklampsiou boli najviac postihnuté srdce, pečeň aj obličky a zrejme ešte nejaký čas potrvá, kým budú fungovať znova na 100 %.

Zákernosť tohto ochorenia je aj v tom, že jeho príčina nie je jasná. Lekári sa však domnievajú, že ide o poruchu vzájomného pôsobenia imunitného systému matky a dieťaťa. Prevencia je v tomto prípade sporná, odporúča sa však viesť zdravý životný štýl a nepodceňovať pravidelné kontroly v tehotenskej poradni.

Vďaka akým faktorom sú niektoré ženy viac ohrozené?

  • obezita,
  • príliš nízky (menej ako 20 rokov) alebo vyšší vek (nad 35 rokov),
  • príliš veľký časový odstup medzi tehotenstvami (viac ako 10 rokov),
  • zdravotné komplikácie ako cukrovka alebo lupus,
  • viacnásobné tehotenstvo,
  • umelé oplodnenie (s príznakmi preeklampsie sa stretlo až 42 % žien, ktoré podstúpili umelé oplodnenie).