Oplatí sa chodiť na predpôrodné kurzy?

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
17. máj'17

Pôrod je strašiakom mnohých budúcich mamičiek. Najmä tých, ktoré nosia pod srdcom svoje prvé dieťatko. Stres z pôrodu pomáha odbúravať predpôrodná príprava. Čo to vlastne je a oplatí sa na ňu vôbec chodiť? To sme zisťovali za vás.

Predpôrodná príprava

Predpôrodná alebo psychofyzická príprava je určená pre všetky rodičky, ktoré sa chcú oboznámiť s priebehom pôrodu, naučiť sa dýchacie techniky a získať poznatky o tom, ako prirodzene regulovať svoju bolesť. Predpôrodné kurzy sú zväčša organizované samotnou pôrodnicou, ale aj materskými centrami, občianskými združeniami alebo mestom.

Ich trvanie, cena a intenzita sa líšia. Predpôrodné kurzy sa organizujú väčšinou v poslednej fáze tehotenstva. Existujú však aj kurzy, ktoré vás prevádzajú celým obdobím tehotenstva. Niektoré kurzy sú vhodné pre páry, iné len pre budúce mamičky. Môžete navštíviť intenzívny kurz, počas ktorého sa naučíte všetko v jednom bloku, alebo chodiť pravidelne. O možnostiach predpôrodných kurzov vo vašom okolí sa informujte u vášho gynekológa alebo na internete.

Čo všetko sa na predpôrodnom kurze naučíte?

  • Ako cvičiť a udržať sa v dobrej kondícii počas tehotenstva. Niektoré mamičky s rizikovým tehotenstvom však cvičenie od lekára povolené nemajú.
  • Oboznámite sa s jednotlivými fázami pôrodu a čo od nich môžete očakávať. Aj to, aké medicínske procedúry a zásahy sa môžu vyskytnúť.
  • Naučíte sa dýchacie techniky a spôsoby, ako pracovať s brušným svalstvom počas jednotlivých fáz pôrodu. Pôrodná asistenka vám tiež vysvetlí, akým spôsobom by ste mali tlačiť.
  • Oboznámite sa s rôznymi pôrodnými pozíciami.
  • Pôrodné asistentky vám predstavia možné scenáre pôrodu, aby ste vedeli, ako v prípade ich vzniku zareagovať a správne sa rozhodnúť.
  • Tehotenstvo a dieťa prináša mnoho zmien. Na predpôrodnom kurze sa oboznámite s emóciami, ktoré môžete pociťovať pred pôrodom a bezprostredne po ňom.
  • Naučíte sa, ako prikladať dieťa na prsník, a oboznámite sa so základnou starostlivosťou o bábätko.

Tehotenské cvičenia

Nové kontakty a priateľstvá

Jedným z dôležitých benefitov predpôrodných kurzov sú nové kontakty a priateľstvá, ktoré sa medzi mamičkami formujú. S ostatnými mamičkami môžete na kurze zdieľať svoje pocity, skúsenosti aj problémy. Medzi mamičkami takto vzniká komunita žien, ktoré sa navzájom podporujú. Ktovie, možno aj vy nájdete na kurze novú kamarátku, s ktorou budete kočíkovať svoje ratolesti.

Čo si o predpôrodných kurzoch myslia mamičky?

Niektoré ich považujú za prospešné, iné majú pocit, že im predpôrodná príprava nič nedala. Na názor sme sa spýtali Andrey, mamičky Adamka: „Predpôrodnú prípravu som absolvovala počas posledných dvoch mesiacov tehotenstva. Naučila som sa síce, ako dýchať a tlačiť, ale verte mi, pri tlačení som na všetko zabudla. Vedela som, že krik ma oberá o kyslík, ale inak sa nedalo.“ 

Monika, mamička malej Sáry, si predpôrodný kurz pre zmenu pochvaľuje: „Podľa mňa to ma význam. Áno, mohla som si všetko vygoogliť, ale napriek tomu som sa od našej pôrodnej asistentky veľa naučila. Minimálne opadol zo mňa opadol stres. Som zástanca toho, že čím viac informácii mamička dostane, tým viac sa bude cítiť pokojnejšie počas pôrodu.“