Prechádzky v prírode s deťmi: Nuda alebo zábavné dobrodružstvo?

6 min
10. jan'22

Digitálna éra nás všetkých pripútala k stoličkám a gaučom a do rúk nám vtisla smartfóny, v ktorých je na prvý pohľad ukrytý celý svet. Je pravda, že krásne zábery prírody a štebotanie vtáčikov sa na obrazovke zobrazí po pár kliknutiach, ale nič sa nevyrovná čerstvému vzduchu, vôni lesa a radosti v detských očiach počas pobytu v prírode.

Prechádzky v prírode majú množstvo pozitív a nepotrebujeme na to ani vedecké štúdie. Už len pár minút v pokojnom, voňavom lese dokáže divy s psychikou človeka. Keď ich zaradíte do svojho života pravidelne, zlepší sa vaša pozornosť a sebadisciplína, naštartuje sa kreativita, vaša kondícia bude neporovnateľne lepšia a výrazne sa zníži aj úroveň stresu. To isté platí ako pre dospelých, tak aj pre deti, pre ktoré je zároveň čas strávený v prírode výbornou školou.

Dieťa a príroda

Akú úlohu zohráva príroda vo vývoji?

Pohyb na čerstvom vzduchu deťom prináša nielen zábavu, ale aj intelektuálny, emocionálny, sociálny a fyzický rozvoj. Čas strávený v prírode môže deťom pomôcť s budovaním sebadôvery, znižuje príznaky porúch pozornosti a hyperaktivity, upokojuje ich a pomáha im sústrediť sa.

Nemusíte ísť pritom vôbec hlboko do lesa, stačí deti vypustiť do vlastnej záhrady a nechať ich objavovať, hrať sa, vystrájať, vymýšľať a zabávať sa. Deti sa von hýbu, cvičia bez toho, aby si to uvedomovali, čo znižuje stres aj únavu a zlepšuje fyzické zdravie. Pobytom v prírode sa podporuje kreativita a predstavivosť, pretože deti interagujú s vonkajším prostredím svojím vlastným, hravým spôsobom bez dospeláckych pravidiel.

Hra v prírode dáva deťom oveľa väčšiu slobodu ako hra medzi štyrmi stenami detskej izby. To sa môže pozitívne odraziť aj na výkone v škole, je dokázané, že deti, ktoré trávia v prírode veľa času, majú radosť z učenia a učivo je pre ne zaujímavé. Čas strávený v prírode samozrejme nie je liekom na všetko, ale najmä v čase pandémie je pre deti veľmi potrebný. Posilňuje imunitu a znižuje stres, ktorý deti v uplynulých mesiacoch pociťujú omnoho viac ako kedykoľvek predtým.

Dieťa a fotoaparát

Ako z prechádzky v prírode vyťažiť čo najviac?

Prechádzka v prírode môže byť iba o chôdzi, ale môže sa veľmi rýchlo premeniť na dobrodružnú výpravu zaujímavou krajinou. Cieľom prechádzky v objatí prírody je nadchnúť deti, prebudiť v nich záujem o učenie hravou formou. Začnite tým, že sa ich opýtate, čo vidia, cítia a počujú. Môžete preskúmať veľký mestský park, vydať sa na turistický chodník, prejsť popri potoku alebo začať objavovať zákutia vlastného dvora.

Dovoľte deťom viesť

Na čele výskumnej skupiny by počas prechádzky v prírode mali byť deti. Dovoľte im vybrať cestu, ktorou pôjdete a dajte im slobodu v objavovaní. Vybrali cestičku, ktorá vedie akurát tak k prekážke v podobe potoka? Nevadí! Deti pocítia dôsledok svojho rozhodnutia. Ak je potok plytký a voda netečie príliš prudko, možno sa deti rozhodnú prebrodiť ho. To isté platí o spadnutých stromoch, blate či veľkých balvanoch, na ktoré treba vyliezť. Deti sa v prírode popasujú s rôznymi problémami, naplno zapoja logické myslenie a vy si v ich očiach vybudujete dôveru.

Buďte počas prechádzok iba spoločníkmi vašich detí. Nezabudnite vypnúť internet a zabudnite na publikovanie príspevkov alebo stories na sociálne siete. Užite si túto výpravu naplno, zbaľte analógový fotoaparát a momenty zachyťte prostredníctvom neho. A kým dieťa bude vodcom tohto dobrodružstva, vy buďte sprievodcom. Všímajte si všetko okolo a pritiahnite na to detskú pozornosť. Zaujímavá bude aj pavučinka v dutine stromu, mäkučký mach pod nohami, hory týčiace sa ďaleko na obzore alebo tichý vtáčik, ktorý vás pozoruje zo stromu.

Zapojte kreativitu

Príroda je ideálnym miestom na prebudenie kreativity a naštartovanie fantázie a je tiež ideálnym prostredím na prejavenie týchto zručností. Každý z nás v detstve určite používal palice ako meče či čarovné prútiky, tak prečo nie dnešné deti? Niektoré z nich si môžete priniesť domov, očistiť ich, natrieť farbou a použiť ako vešiaky. Z prechádzky si tiež môžete doniesť kamene a doma im farbami vdýchnuť nový život. Množstvo pokladov, ktoré v prírode nájdete, môžete použiť na výrobu hmyzieho hotela alebo nimi jednoducho ozdobiť svoj domov.

Skúste sa tiež zahrať na lovcov pokladov. Spíšte si doma s deťmi zoznam vecí, ktoré chcete v prírode nájsť a o zábavu máte postarané. Na zozname môžu myť šišky, žalude, lúčne kvety, kamene v rôznych tvaroch, mach, zaujímavé konáre, vtáčie pierka, huby, slimačie ulity a mnoho ďalšieho. Táto aktivita deti pohltí a domov prídu príjemne unavené a najmä plné nových, vzrušujúcich zážitkov.

Dieťa a šišky

Viac dobrodružstva pre staršie deti

Staršie deti, ktoré sú už samostatnejšie a v prírode strávili viac času, sa môžu pustiť do väčšieho dobrodružstva. Dovoľte im v prípade vhodného počasia chodiť naboso po rôznych povrchoch, napríklad po hline, machu, tráve, spadnutých kmeňoch stromov, ale aj po asfaltovom chodníku. Deti si takýmto spôsobom zlepšia vnímanie terénu, ale tiež pocítia nefalšovaný dotyk s prírodou. Mach je mäkký na dotyk, ale čo dotyk chodidlom? Tento zážitok si so sebou ponesú ešte veľmi dlho, nehovoriac o tom, že chôdza naboso je zdraviu prospešná.

Popracovať môžete aj na zbystrení iných zmyslov. Zakryte deťom oči, ideálne šatkou a dajte im rôzne úlohy. Tie odvážnejšie môžu naslepo kráčať rôznorodým terénom a skúmať ho dotykmi, sluchom a čuchom. Tým, že deťom otupíte zrak, posilníte ostatné zmysly a deti v prírode objavia to, čo by za iných okolností ľahko prehliadli. Ak si vaše deti netrúfajú na prechádzku poslepiačky, môžete sa spolu s nimi posadiť, zakryť oči a vnímať prírodu takýmto spôsobom. Pozorovania si nezabudnite zapisovať do denníka, do ktorého môžete prilepiť fotky z dobrodružných prechádzok, lisované listy, ihličie, pierka, rastliny či kvety.

Sila prírody je nespochybniteľná a s deťmi dokáže divy. Vedomým úsilím o jej preskúmanie otvoríte deťom dvere k lepšiemu zdraviu, novým dobrodružstvám a krásnym, nenahraditeľným spomienkam.