Tretí až šiesty mesiac po narodení: Čo všetko bude bábätko potrebovať?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
01. mar'22

Máte za sebou novorodenecké obdobie, s bábätkom ste si už zrejme stihli vytvoriť krásnu rutinu a stále viac a viac sa spoznávate. Stále aktívnejšie bábätko si vyžaduje vašu plnú pozornosť a láskavú starostlivosť. S tou vám aj v tomto období padnú vhod dojčenské pomôcky a prvé hračky. Viete, čo sa vám zíde v období od troch do šiestich mesiacov veku bábätka?

Novorodenec prespí približne 14 hodín denne, je málo aktívny, no aj napriek tomu si vyžaduje vašu plnú pozornosť. Zábava pre mnohých rodičov začína až v období troch mesiacov, pretože práve v tejto fáze vývinu si mamičky a oteckovia začínajú rodičovstvo užívať naplno. My vieme, čo všetko vám obdobie od 3. do 6. mesiacov ešte viac spríjemní.

Všetko pre prvé zúbky

Na konci tohto obdobia, približne okolo šiestich mesiacov (no môže to byť aj skôr, okolo 4. mesiaca), sa deťom začínajú prerezávať prvé zúbky. Najprv spodné rezáky, potom tie horné, neskôr “dvojky”, potom stoličky, a tak ďalej. Prerezávanie zúbkov je bolestivý proces a plaču sa nevyhnú ani deti, ani rodičia. K bolesti samotných ďasien sa môže pridať aj zvýšená teplota a dokonca hnačka či nafúknuté bruško. Existujú však pomocníci, ktorí pomôžu uľaviť od bolesti. Tu sú:

Potreby pre dojčatá hryzátko

Pomôcky na kŕmenie

Vo veku 5-6 mesiacov deti okrem materského mlieka ochutnajú aj prvé príkrmy v podobe zeleninových a ovocných kašičiek. Niektoré budú proti novým chutiam protestovať, a to výrazne, preto sa vám doma určite budú hodiť nerozbitné riady a príbory. Neodkladajte ani pomôcky na dojčenie a kŕmenie z fľaše, ktoré ste vo veľkom využívali počas prvých troch mesiacov. Pomocnú ruku vám však podá aj praktický parný hrniec, ktorý ušetrí množstvo času. Na kŕmenie sa vám v tomto období zíde toto:

Hračky na rozvoj zmyslov

Dieťa vo veku troch mesiacov sa začína oveľa aktívnejšie zapájať do aktivít, ktoré okolo neho počas dňa prebiehajú. Vidí omnoho lepšie ako novorodenec, reaguje na zvuky, všetko by najradšej ochutnalo a chytá všetko v dosahu. Toto všetko sú dôkazy toho, že rozvoj zmyslov dieťatka je v plnom prúde a vy ho môžete podporiť rôznymi hračkami. Hračky na rozvoj detských zmyslov by mali byť veľmi rôznorodé.

Malý objaviteľ (a najmä jeho hmat) ocení rôzne povrchy od dreva, cez textílie až po plast a poteší sa rôznym farebným kombináciám, ktoré stimulujú zrak. Medzi hračkami by nemali chýbať hračky so zvukovými a svetelnými funkciami, no tých by nemalo byť príliš veľa - môžu spôsobiť to, že dieťatko bude prestimulované. Vhodné sú aj hrkálky a interaktívne hračky, ktoré dokážu zahrať uspávanku alebo majú funkciu nahrávania zvuku.

Podložky na hranie

Dieťa bude odteraz tráviť oveľa viac času v bdelom stave, bude skúmať svet okolo seba, a to všetkými možnými spôsobmi. Dojča bude veľa času tráviť na brušku, bude dvíhať hlavičku, na chrbte si zase bude chytať ruky aj nohy a ku koncu obdobia sa už bude vedieť pretočiť z chrbátika na bruško. Jedna z najlepších pomôcok, ktorú v tomto období budete potrebovať, je mäkká podložka na hranie, na ktorej bude dieťatko tráviť väčšinu dňa. To však nie je jediná vec, ktorá vášmu drobcovi pomôže objavovať svet okolo seba a byť neustále v interakcii s okolím:

Potreby pre dojčatá lehátko

Prvé knižky

Čítanie už od veľmi útleho veku má veľký význam pre rozvoj jazykových schopností a gramotnosti, čo potvrdilo aj viacero výskumov. Od novorodenca síce nedostanete po prečítaní rozprávky veľa spätnej väzby, ale nepoľavujte a pokračujte v čítaní aj neskôr, po prekročení trojmesačného míľnika. Dieťatko sa už dostáva do obdobia, kedy vie, čo sa okolo neho deje a prejaví aj svoj záujem o knižku.

Samozrejme, nemáme na mysli romány s rozsahom 400 strán, ale mäkké, látkové knižky, ktoré môže dieťatko “čítať” aj počas prebaľovania, vo vode alebo počas hre na hracej deke. Ideálne sú interaktívne knižky, ktoré majú rôzne funkcie, či už zvukové alebo svetelné, ale aj knižky s rôznymi detailmi, ktoré môžu deti zvedavými prštekmi odhaľovať.

Starou známou klasikou sú aj leporelá, ktoré deti na rozdiel od klasických kníh neroztrhajú, ale kvôli svojmu papierovému materiálu nie sú odolné voči skúmaniu zubami a ublížiť im môže aj náhodný pobyt vo vode.

Zrkadielko, zrkadielko…

Bábätká sa veľmi rady pozerajú na svoj vlastný odraz v zrkadle, hoci až do 18. mesiacov vlastne nevedia, že sledujú samých seba. Napriek tomu je aj pre rodičov zábavné sledovať dieťatko, ktoré sa čuduje tomu, čo vidí v zrkadielku. Nie nadarmo nájdete na mnohých hrazdách a kolotočoch nad postieľku malé zrkadielka - tie tam nie sú iba na ozdobu, ale prispievajú k zdravému vývoju detí.

Obdobie tretieho až šiesteho mesiaca je veľmi vzrušujúce a zábavné. Dieťa prechádza viacerými zmenami a dosahuje prvé míľniky svojho vývoja. Podporte ich rôznymi hračkami a pomôckami, ktoré vaše spoločné dni premenia na krásne zážitky.