Ako viem, že pôrod sa blíži? Tu sú najčastejšie znaky

  Kategórie: Tehotenstvo,
7 min
24. jan'19

Bojíte sa, že prehliadnete prvé príznaky začínajúceho sa pôrodu? Strach z toho, že nestihnete prísť do pôrodnice načas, nie je až taký neopodstatnený, ako sa na prvý pohľad môže zdať a verte či nie, aj viacnásobné mamičky niekedy nevedia s určitosťou povedať, či už naozaj ide do tuhého. Čítajte ďalej a zistite, aké sú najčastejšie znaky blížiaceho sa pôrodu.

Budem vedieť, že už rodím? Neprešvihnem to? Neporodím doma, v taxíku alebo vo výťahu? Ak ste alebo ste boli niekedy tehotná, je viac než isté, že aj vám hlavou prebehli spomínané otázky a scény ako z filmu minimálne raz. V živote mimo filmového plátna sa však nestáva, že by ste začiatok pôrodu premeškali. Pre istotu sme však pre vás spísali pár znakov, vďaka ktorým si budete stopercentne istá, že bábätko sa už hlási na svet.

24 až 48 hodín do pôrodu

To, že pôrod sa nezadržateľne blíži, vám môže dať bábätko najavo oveľa skôr, ako iba pár hodín pred jeho príchodom na svet. Spísali sme pre vás najčastejšie znaky toho, že pôrod sa začne o 24 až 48 hodín:

  • Máte častejší vaginálny výtok sfarbený do hneda, poprípade do ružova.
  • Pocit, že dieťa sa zosunulo nižšie do panvovej dutiny. Môžete mať pocit, že bábätko už netlačí na vašu bránicu a dýcha sa vám o čosi lepšie.
  • Dostavia sa falošné Braxton Hicks kontrakcie, tzv. “cvičné” kontrakcie, ktorými sa telo pripravuje na pôrod.
  • Všimli ste si mierny, no viditeľný úbytok váhy.
  • Trápi vás tupá bolesť chrbta, ktorá sa z ničoho nič objavuje a znova mizne.
  • Pociťujete časté pohyby čriev sprevádzané kŕčmi a dostaviť sa môžu aj tráviace ťažkosti či vracanie a tiež kŕče v oblasti panvy a konečníka.
  • Nával/pokles energie alebo veľmi výrazný pocit únavy.
  • Krčok maternice je na základe vyšetrenia lekára mäkší a tenší.

Vyššie uvedené príznaky sa nemusia prejaviť naraz a časové rozpätie medzi nimi môže niekoľko hodín, ale aj dní. Všímajte si pozorne svoje telo a všetky zmeny, ktoré s blížiacim sa termínom pôrodu nastávajú a informujte o nich svojho gynekológa či pôrodníka. Ten už bude vedieť, či je dieťatko na ceste.

Porod porodnica

4 znaky začínajúceho sa pôrodu

Kým predchádzajúce príznaky vám signalizujú blížiaci sa pôrod, nasledujúce 4 znaky vás ubezpečia o tom, že pôrod sa už skutočne začína.

  1. Odtečie vám plodová voda. Nečakajte však žiadnu scénu ako z filmov či seriálov - v skutočnosti iba malému percentu žien odtečie plodová voda pred pravidelnými kontrakciami a nemusíte sa báť ani toho, že pod vami ostane malé jazero. Hlava dieťatka totiž zabraňuje vytečeniu obrovského množstva tekutiny. Mnoho žien napríklad prirovnáva odtečenie plodovej vody k úniku moču. Niekedy sa však môže stať, že plodová voda vám odtečie až počas tlačenia bábätka alebo vám plodové obaly prepichnú v pôrodnici. Po prasknutí plodového obalu a odtečení vody sa pôrod začne zvyčajne do 12 hodín.
  2. Objaví sa krv. Aj kvapka krvi môže v tehotenstve spôsobiť poriadnu paniku, no pred pôrodom sa môže objaviť hlienitý výtok hnedastej či ružovkastej farby. Ide v podstate o výtok z hlienu, ktorý počas tehotenstva obklopuje krčok maternice a chráni tak bábätko pred rôznymi infekciami. Krčok maternice sa s blížiacim termínom pripravuje na pôrod, uvoľňuje sa a otvára, čím tento hlien vylučuje. Po objavení výtoku môže pôrod začať o niekoľko hodín, ale aj dní či dokonca týždňov.
  3. Začnú sa silné a pravidelné kontrakcie. Ak si náhodou nevšimnete odtečenie plodovej vody, kontrakcie vám dajú pocítiť fakt, že pôrod je za rohom. Spočiatku budú slabé a nepravidelné, no s pribúdajúcim časom naberú na intenzite a pravidelnosti. Kontrakciami sa telo snaží potlačiť hlavičku dieťatka smerom dole a zároveň sa týmito sťahmi rozširuje priestor na vytlačenie bábätka.
  4. Pocítite veľkú bolesť chrbtice. Veľká väčšina žien sa na bolesti chrbta sťažuje počas celého tehotenstva, no s blížiacim sa pôrodom sa tieto bolesti naozaj zvýraznia. To znamená, že počas pôrodu dieťatko hlavou tlačí na chrbtovú kosť, čím mamičke spôsobuje tieto bolesti.

Iba falošný poplach?

Možno ste už aj vy počuli o prípadoch, kedy ženu vrátili z pôrodnice so slovami, že pôrod sa ešte nezačal a ešte má čas. Dôvodom na paniku môžu byť v tomto prípade Braxton Hicks kontrakcie, teda tzv. falošné kontrakcie, ktoré budúce mamičky vydesia a tie sa pre istotu čo najrýchlejšie dostavia do nemocnice. Braxton Hicks kontrakcie sa však od tých skutočných pôrodných kontrakcií líšia - sú nepravidelné, slabé a po čase ustúpia.

Na rozdiel od skutočných kontrakcií po pár minutách nenaberú na intenzite, práve naopak, zoslabnú a prestanú vás trápiť aj pri chôdzi či inom pohybe. Nespôsobujú takú silnú a intenzívnu bolesť chrbta ako pôrodné kontrakcie a zväčša vás pri nich bolí spodná časť brucha, nie kríže. Ak si chcete byť istá tým, že ide o falošný poplach, sledujte hodiny a kontrakcie si odstopujte. V prípade, že kontrakcie sa opakujú každých 5-7 minút v rozpätí jednej hodiny, znamená to, že sa začína pôrod.

Porod babatko mamicka

Kedy je čas ísť do pôrodnice?

Bojíte sa, že nestihnete prísť do pôrodnice načas a bábätko privediete na svet v taxíku? Môžete sa upokojiť, pretože také scény sa v reálnom živote dejú iba málokedy. Pravdou je, že pôrod môže trvať celé hodiny a najmä prvorodičky vie poriadne potrápiť. S nástupom prvých kontrakcií zavolajte svojmu gynekológovi, ktorý vám položí pár otázok týkajúcich sa bolestí, trvania kontrakcií a podobne. Práve lekár vám povie, či je už čas prísť do pôrodnice, kde vás pôrodník vyšetrí a zhodnotí, na koľko “ste otvorená” v akom štádiu je pôrod. Neunáhlite sa, pretože v takom prípade by ste do pôrodnice merali zbytočnú cestu.

Ak rodíte druhýkrát, zavolajte lekárovi o niečo skôr - keď sa kontrakcie opakujú v 5 až 10 minútových intervaloch. Kým prvý pôrod je zvyčajne najdlhší, všetky ďalšie zvyknú byť o polovicu kratšie, preto odchod do pôrodnice neodkladajte. Rozhodujúce však nie sú iba kontrakcie, ich intenzita a pravidelnosť, ale aj iné faktory, ktoré treba zvážiť - prasknutie plodového obalu a odtečenie plodovej vody, extrémne bolesti či vzdialenosť od pôrodnice. Svojho lekára by ste mali okamžite kontaktovať aj v prípade, že sa niektoré príznaky blížiaceho sa pôrodu vyskytnú v skoršom termíne, ale aj vtedy, ak čakáte dvojičky, vaše tehotenstvo je rizikové alebo jednoducho cítite, že niečo nie je tak, ako má byť.

Nie každá budúca mamička vie s určitosťou povedať, že bolesti, ktoré cíti, sa spájajú s pôrodom a nejde o kŕče spôsobené obrovskou porciou večere. Aj napriek tomu, že predpôrodné bolesti nie sú vždy očividné, tie pôrodné premešká naozaj len málokto. Držíme palce a prajeme vám, aby mal pôrod vášho vytúženého bábätka hladký priebeh a šťastný koniec!