Pôrod s dulou. Áno alebo nie?

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
14. mar'17

Predstava pôrodu je pre budúce mamičky často stresujúca. Prvorodičky ešte netušia, do čoho idú. Viacnásobné mamičky vedia, že každý pôrod je iný a jedinečný. Úzkosť však môžu prežívať tiež. Ak potrebujete podporiť, môžete osloviť dulu. Kto je dula a aký prínos má pre vaše tehotenstvo a pôrod?

Kto je dula a ako vám môže pomôcť?

Dula je sprievodkyňa ženy počas tehotenstva, pri pôrode a aj počas dojčenia. Nie je to však pôrodná asistenka ani zdravotný pracovník. Dula do pôrodu ako takého nezasahuje a nemôže vás odrodiť ani pri pôrode doma, ak nie je na mieste aj zdravotník. Jej úlohou je pripraviť mamičku na pôrod a byť jej oporou.

Spokojná tehotná žena

Duly pri pôrode nie sú výmyslom „biomatiek“ ani novým trendom. Slovo dula pochádza z gréckeho doula, čo znamená osobná otrokyňa ženy. Takéto ženy pomáhali matkám pri pôrodoch po celé stáročia. Ľudia dulu často chápu ako ženu, ktorá pomáha len pri pôrode. Pravda je však taká, že dula pracuje s mamičkou ešte pred pôrodom a aj po ňom.

Partnera aj dulu môžete mať pri pôrode naraz. Dula nenahrádza vášho partnera, ale skôr ho dopĺňa. Má viac skúseností a znalostí o pôrode. Dokáže vás upokojiť a zároveň poradiť partnerovi, ako vám môže byť nápomocný a ako sa môže sám upokojiť. Nie všetky nemocnice však povoľujú prítomnosť oboch, zistite si to preto vopred.

Vedci dulám veria

Dôležitosť a význam duly potvrdili aj mnohé vedecké štúdie. Podľa nich (Hodnett ED. Gates S Hofmeyr GJ. Sakala C.: Continuous Support for Women During Childbirth, 2003) prítomnosť duly pri pôrode pomáha znížiť:

  • množstvo cisárskych rezov až o 50 %,
  • dĺžku prvej pôrodnej doby o 25 %,
  • používanie oxytocínu o 40 %,
  • žiadostí o epidurál o 60 %.

Podľa výskumu South Dakota State University z roku 2014 majú rodičky vďaka prítomnosti duly pozitívnejšiu skúsenosť z pôrodu, je potrebných menej lekárskych zákrokov a samotný pôrod trvá kratšie.

Menej bolesti a dobrá skúsenosť z pôrodu tiež znižujú riziko vzniku popôrodnej depresie. Prítomnosť duly teda môže mať veľký vplyv na to, s akým pocitom opustíte pôrodnicu.

Šťastná mamička a novorodenec

Čo všetko robí dula?

Mamičky by mali osloviť dulu niekoľko mesiacov pred pôrodom, odporúča sa najneskôr v 6. mesiaci tehotenstva. Takto zistíte, či si s dulou rozumiete a či je to tá správna osoba, ktorú chcete pri pôrode. Dula počas tehotenstva budúcim mamičkám podáva informácie, pomáha prekonať tehotenské komplikácie a poradí aj pri výbere pôrodnice.

Dôležitou súčasťou práce duly je predpôrodná príprava. Ak plánujete mať pri pôrode aj partnera, dula pripraví aj jeho. Dula vám zostaviť váš pôrodný plán, poradí, ako prirodzene vyvolať pôrod po termíne, naučí vás, ako zvládnuť pôrod. No najmä vám pomôže prekonať strach zo samotného pôrodu.

Počas pôrodu je dula stále pri vás. Zdravotnícky personál sa musí venovať viacerým rodičkám, no dula je tu, aby vám so všetkým pomohla. Vaše želania môže komunikovať priamo zdravotníkom. V prípade akýchkoľvek komplikácii nepanikári a pomôže vám cez ne prejsť. Dula však nikdy nerobí rozhodnutia za vás, plne rešpektuje vaše priania. Poradí vám s úľavovými polohami, dýchacími a relaxačnými cvičeniami a dá vám masáž.

Po pôrode vám poradí, ako zvládnuť dojčenie, šestonedelie a aj to, ako spracovať svoj pôrodný zážitok. Starostlivosť duly môže pokračovať aj neskôr. Niektoré duly sú aj laktačnými poradkyniami.

Dulu si môžete nájsť aj na Slovensku, na cene sa dohodnete priamo s ňou. Neexistuje žiaden všeobecný cenník. Rátaje s desiatkami až stovkami .