Sú ľudia, ktorí si bez polievky nevedia predstaviť obed a potom sú tu takí, ktorým polievka nechýba. Polievky sú však skvelým jedlom najmä pre deti, a to z viacerých dôvodov. Sú rýchle a nenáročné na prípravu, perfektne chutia aj na nasledujúci deň, sú sýte a obsahujú mnoho výživných látok. Poďte si s nami uvariť chutné polievky (nielen) pre deti.
Polievky sú v náročnom živote rodičov často záchranou. Dobrou správou je, že kvôli tomu vôbec nemusíte mať výčitky svedomia. Aj polievky sú totiž výživné, sýte a chutné a deťom mnohokrát stačia ako plnohodnotné jedlo. Nasledujúce recepty na 5 rýchlych a zdravých polievok pre deti predstavia drobcom nové chute a možno im budú polievky chutiť natoľko, že sa rozhodnú kŕmiť samy detskou lyžičkou.
Jednoduchá brokolicová polievka
- Pre deti od 4 mesiacov
Brokolicová polievka možno nebude mať tú najlákavejšiu farbu na svete, no stačí deti presvedčiť, že je to polievka superhrdinov (napríklad Hulka). Brokolicová polievka je zároveň plná super vitamínov - obsahuje vitamíny A, D a K a dokonca ešte raz toľko vitamínu C ako pomaranč! Brokolica predstavuje bohatý zdroj vlákniny, betakaroténu a vďaka sulforafánu udržiava v norme krvný tlak a funkciu obličiek.
Ingrediencie
- 150 g brokolice
Postup
Brokolicu porozlamujte alebo rozrežte na menšie ružičky, opláchnite pod tečúcou vodou a na niekoľko minút ponorte do misky s octovou vodou. Potom dajte brokolicu do parného variča, do nádržky vlejte vodu po 3. úroveň a uvarte na pare. Uvarenú brokolicu sceďte a rozmixujte, čím vznikne pyré. Túto kašu zrieďte priliatím vody, v ktorej sa brokolica varila a opäť premixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu polievky.
Kurací vývar s cestovinou
- Pre deti od 4 mesiacov
Domácemu kuraciemu či slepačiemu vývaru sa nič nevyrovná, o tom niet pochýb. Nie nadarmo sa hovorí, že kuracia polievka pohladí na tele, aj na duši. Horúci kurací vývar s rezancami či inou cestovinou padne vhod celej rodine, a to kedykoľvek počas týždňa. Vývar sa zvyčajne varí v hrnci na sporáku, ale pre úsporu času ho môžete vyskúšať pripraviť aj v parnom variči Beaba.
Ingrediencie
- ½ šálky nakrájaných kuracích pŕs
- ¼ šálky nakrájanej mrkvy
- ¼ šálky nakrájaného zeleru
- ¼ šálky cibule
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 50 g rezancov alebo cestoviny podľa vášho výberu
- štipka sušeného cesnaku
- soľ a čierne korenie
Postup
Do nástavca na ryžu vložte cestoviny podľa vášho výberu, dolejte vodu po úroveň 3 a varte 15 minút. Medzitým si nakrájajte zeleninu a kuracie prsia - tieto suroviny potom spolu s cesnakom, soľou a korením vložte do parného variča, dolejte vodu takisto po úroveň 3 a nechajte variť. Na záver uvarenú zeleninu a mäsko rozmixujte spolu so šálkou vývaru, ktorý vznikol varením a servírujte s uvarenou cestovinou.
Vývar sa dá prispôsobiť veku detí - môžete rozmixovať aj rezance, alebo naopak, suroviny nemusíte vôbec mixovať a môžete podávať ako klasický kurací vývar s rezancami. Vývar môžete navariť aj nedojčeným bábätkám od 4 mesiacov a bez obáv dojčeným deťom od 6. mesiaca. Vtedy úplne vynechajte soľ, korenie, cesnak aj rezance. Tie pridajte až neskôr, keď do stravy zaradíte soľ a korenie.
Cuketová polievka s okrúhlicou
- Pre deti od 9 mesiacov
Cuketu pozná každý, ale počuli ste už o okrúhlici? Táto jemná zelenina pripomínajúca reďkovku patrí k takmer zabudnutej zelenine, čo je však škoda. Okrúhlica totiž obsahuje obrovské množstvo zdravých vitamínov aj minerálov a jej zastúpenie v kuchyni bude priaznivo vplývať aj na zdravie celej rodiny. Okrúhlica pomáha pri trávení, zvyšuje imunitu a vďaka vysokému obsahu vápnika pomáha bojovať aj proti osteoporóze a vzniku zlomenín.
Ingrediencie
- 150 g cukety
- 60 g okrúhlice
- ½ čajovej lyžičky olivového oleja
Postup
Cuketu umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte semienka. Následne cuketu nakrájajte na plátky. Takisto umyte aj okrúhlicu a nakrájajte ju na malé kocky. Nakrájanú zeleninu vložte do parného variča, do nádržky vlejte vodu po 3. level a nechajte variť 15 minút. Zeleninu uvarenú na pare rozmixujte s dostatočným množstvom vody, aby hustota polievky vyhovovala malým hladošom a podávajte.
Krémová špargľová polievka s treskou
- Pre deti od 13 mesiacov
Vychutnajte si špargľovú sezónu naplno. Jarná krémová polievka zo špargle a tresky je ľahko stráviteľná a vhodná aj pre tehotné ženy. Špargľa obsahuje len málo uhľohydrátov, avšak je skvelým zdrojom vitamínu B9 a treska má zase nízky podiel tukov.
Ingrediencie
- 160 g špargle
- 60 g zemiakov
- 30 g tresky
- 1 čajová lyžička olivového oleja
Postup
Špargľu ošúpte, odrežte stvrdnutý koniec, opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Ošúpte a nakrájajte aj zemiaky a takisto tresku (uistite sa, že v nej neostali žiadne kosti). Všetky očistené a nakrájané suroviny dajte do parného variča, do nádržky vlejte vodu po úroveň 3 a nechajte variť. Uvarené suroviny sceďte a spolu s extra panenským olivovým olejom rozmixujte. Prilejte tekutinu, ktorá ostala po varení a opäť mixujte. Vznikne vám lahodná krémová polievka, ktorú môžete okamžite servírovať.
Detské gazpacho
- Pre deti od 13 mesiacov
Jednoduché gazpacho, studená paradajková polievka, je ako stvorené na horúce letné dni. Deti príjemne osvieži a okrem toho si vďaka polievke zo surovej zeleniny doplnia nielen potrebné tekutiny, ale aj živiny. Gazpacho je bohaté na vitamín C a antioxidanty.
Ingrediencie
- 30 g uhorky
- 100 g lúpaných paradajok
- 10 g žltej papriky
- ⅛ bielej cibule
- 30 g mozzarelly
- 1 ks toastového chleba
- 1 čajová lyžička olivového oleja
Postup
Ošúpanú uhorku, papriku a paradajky nakrájajte na kocky. Ošúpte aj cibuľu a nasekajte ju nadrobno. Z toastového chleba urobte hrianku a spolu s nakrájanou zeleninou a olivovým olejom rozmixujte. Polievka bude zrejme hustá, preto prilejte vodu izbovej teploty a znova mixujte. Alternatívou je aj mixovanie surovín bez toastového chlebíka. Ten môžete deťom podávať ako prílohu, a to vtedy, keď už deti jedia plnohodnotnú tuhú stravu a majú zúbky, ktorými hrianku pohryzú.
Bonusový recept: Jahodová polievka s mätou
- Pre deti od 9 mesiacov
Táto svieža jahodová polievka je ako stvorená na horúce letné dni. Ak máte istotu, že jahody dozreli na slnku, do polievky navyše nemusíte vôbec pridávať cukor, pretože jahody budú určite sladučké. A čo je najdôležitejšie, budú dokonalým zdrojom vitamínu C.
Ingrediencie
- 230 g jahôd
- 6 mätových lístkov
Postup
Jahody umyte, odstráňte stopky a prekrojte na polovicu. Opláchnite aj mätové lístky a spolu s jahodami ich vložte do mixéra. Dôkladne rozmixuje a ak je to potrebné, na zriedenie polievky pridajte trochu vody. Takto rozmixované jahody môžete aj zamraziť a neskôr podávať ako tú najchutnejšiu jahodovú dreň.
Zdroj titulnej foto: Freepik