10 míľnikov batoľaťa: Viete, ako ich podporiť?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
6 min
28. jan'21

Prvé kroky sú v živote malého človiečika obrovským míľnikom, no ani zďaleka to nie je jediná motorická zručnosť, ktorú si počas prvých mesiacov života osvojí. Okrem chôdze sa deti musia naučiť behať, skákať, loziť a dokonca chodiť po schodoch. Ako batoľaťu pomôcť dosiahnuť ďalšie vzrušujúce míľniky a čo všetko ho vlastne v tomto období čaká?

Okolo prvých narodenín urobí väčšina detí svoje prvé kroky, ktoré sa perfektne zapíšu do pamäte rodičov a tých najbližších. Chôdza však nie je jediná pohybová zručnosť, ktorú dieťa po dosiahnutí istého veku nadobúda. Viete, čo všetko ešte vaše batoľa dosiahne, kým oslávi druhé narodeniny?

Tlačenie a ťahanie (12 - 18 mesiacov)

V období medzi 12. a 18. mesiacom (v prípade mnohých batoliat aj skôr) si deti začnú hľadať predmety, ktoré im pomôžu pri prvých krokoch. Odrážadlá, chodítka, ale aj stoličky na kolieskach či dokonca vysávač im dodajú pocit istoty a pomôžu deťom postaviť sa na nôžky. Prvé kroky budú neisté a vy budete mať pri pohľade na svojho drobca pocit, že každú chvíľu spadne, no práve tieto predmety im budú oporou. Vo chvíli, keď už naberú deti počas chôdze väčšiu istotu, začnú hračky nielen tlačiť, ale aj ťahať. Práve vtedy je vhodný čas na rôzne hračky na kolieskach so šnúrkou, ktoré môžu ťahať všade so sebou. Týmto pohybom sa deti naučia manipulovať s objektmi, čo im dodá viac nezávislosti a slobody na svojich prieskumoch.

Šplhanie (12 - 18 mesiacov)

Snaží sa vaše batoľa neustále vyšplhať na posteľ, gauč, stoličku, stôl… jednoducho kamkoľvek? Pravdepodobne dosiahlo ďalší dôležitý míľnik vo fyzickom vývoji - šplhanie. Aj s tým môžete svojmu dieťatku pomôcť - dovoľte mu loziť po nábytku, ktorý je na to vhodný (ideálne práve postele, gauč a stoličky) a prispôsobte svoj domov batoľaťu, ktoré všetko skúma (to znamená najmä pripevniť k stene vysoké police a skrinky, ktoré by sa mohli na dieťa zvaliť). Dôležité je takisto nenechávať malého skúmateľa bez dozoru.Pohyb deti drep

Kľačanie (12 - 18 mesiacov)

Ako sme už spomínali, okrem prvých krokov vaše dieťatko dosiahne v prvom roku života aj mnohé iné míľniky a kľačanie je práve jedným z nich. Približne 3 mesiace po prekonaní prvých krokov si všimnete, že vaše batoľa sa pristaví pri hračke, kľakne si a hračku zdvihne. Túto zručnosť nepodceňujte, znamená totiž, že vaše dieťa si na nohách verí zase o niečo viac a dokáže udržať stabilitu nielen v stoji, ale aj v drepe. Je opäť samostatnejšie a hračku zo zeme mu už viac nemusí dvíhať rodič.

Beh (15 - 24 mesiacov)

Najprv chôdza, potom beh. Deťom zvyčajne trvá veľmi krátko, kým sa od chôdze dostanú k behu. Problémom ani nie je tak samotné behanie, ako skôr schopnosť zastaviť sa. Deti majú v prvých momentoch počas behu tendenciu skôr spadnúť na zem (niekedy sa o zem doslova hodia), preto je dôležité trénovať túto pohybovú aktivitu na mäkkých povrchoch. Ideálne sú koberce, penové podložky a trávnik.

Hádzanie (15 - 18 mesiacov)

Vždy, keď sa vášmu dieťatku podarí niečo hodiť (loptu, hračku, ovocie…), trénuje si veľmi dôležitú koordináciu oko-ruka a tiež rovnováhu. Kúpte drobcovi ľahké loptičky, ktoré môže hádzať bez toho, aby ublížilo sebe a okoliu a sledujte, ktorou rukou hádže. V tomto období sa totiž prejaví dominancia jednej ruky a vy budete vedieť, či vám doma rastie ľavák alebo pravák. Hádže vaše batoľa striedavo pravou aj ľavou rukou? Možno z neho bude ambidexter, teda človiečik, ktorý rovnako obratne pracuje oboma rukami.

Tancovanie (15 - 20 mesiacov)

Objavilo vaše dieťa čaro tanca? Výborne! Počas tanca zapája viacero pohybov súčasne a zároveň počúva hudbu a vníma rytmus. Hra s dieťatkom sa odteraz môže kedykoľvek zmeniť na domácu tanečnú párty. Zábavu a nový pohyb môžete podporiť hrou na rôzne hudobné nástroje vhodné aj pre deti - osvedčená je tamburína, rumbagule, detský xylofón, kastanety, marakasy, ale aj hrnce.Pohyb deti statie

Kopanie (18 - 26 mesiacov)

Kopanie je omnoho náročnejšie ako chôdza, beh či podrepy. Dieťa musí chvíľu stáť na jednej nohe a zároveň tou druhou kopnúť do lopty, čo si vyžaduje naozaj množstvo sústredenia. Batoľatá musia zvládnuť nielen postoj, ale musia dokázať udržať rovnováhu na jednej nohe. Svojmu dieťatku môžete pri kopaní trochu pomôcť - pridržte ho alebo mu dovoľte pridržať sa nejakého kusu nábytku. Ani sa nenazdáte a čoskoro bude vaše dieťa pobehovať po záhrade a kopať do lopty ako profesionálny futbalista.

Cúvanie (15 - 24 mesiacov)

Chôdza dozadu je oveľa náročnejšia ako klasická chôdza vpred, pretože deti (aj dospelí) počas tohto pohybu zapájajú štvorhlavý stehenný sval a gluteálny sedací sval. Chcete vášmu drobcovi pomôcť zvládnuť cúvanie čo najskôr? Dajte mu do ruky hračku na ťahanie. Deti budú chcieť, aby bola hračka presne po ich boku, čo nie je také jednoduché, takže sa budú musieť často otočiť, vrátiť sa a položiť hračku na správne miesto. Onedlho zistia, že jednoduchší spôsob, ako sa dostať k hračke na ťahanie, je práve cúvanie.

Chodenie po schodoch (18 - 22 mesiacov)

Náročná pohybová aktivita, akou chôdza po schodoch nepochybne je, zapája veľké svalstvo a vyžaduje si silu a stabilitu. Väčšina detí si počas prvých pokusov pomáha rukami, ktorými sa zapiera o vyšší schod, až neskôr sa pridržiavajú zábradlia. Aj cesta dole je spočiatku neistá - deťom potrvá, kým sa naučia zostupovať po nohách a najprv schody zliezajú na zadku. Naháňačky po schodoch predstavujú pre deti obrovskú zábavu plnú smiechu, hoci vy si budete pripadať ako ľudské zábradlie. Deti nenechávajte v blízkosti schodov nikdy bez dozoru, a to ani v prípade, že majú zábradlie.

Skákanie (24 mesiacov)

Približne okolo 2 rokov deti objavia čaro skákania, a to najmä v momentoch nadšenia a radosti. Ukážte deťom, ako na to, pustite vhodnú hudbu a zaskáčte si spolu. Deti od vás odkukajú správne pohyby a vy sa môžete tešiť na ďalší krásny prejav radosti vašich detí.

Aj také prirodzené pohyby, akými sú chôdza po schodoch, tancovanie či robenie drepov predstavujú v detskom vývine významné míľniky, ktoré by ste nemali prehliadnuť. Pomôžte svojim deťom dosiahnuť ich jednoduchými trikmi a nezabúdajte tiež na to, že každé dieťa napreduje svojím vlastným tempom.