Chlapček či dievčatko? Ako ľudovo (ne)určiť pohlavie bábätka?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
6 min
03. nov'23

Chcete vedieť pohlavie bábätka ešte predtým, ako vám to potvrdí lekár? Teraz už na odhalenie pohlavia existujú zaručené lekárske metódy, no v minulosti to nebolo také jednoduché. Chuť na sladké, ranné nevoľnosti, dievčatká, ktoré kradnú mamičkám krásu… Na aké babské triky nedali dopustiť v minulosti a s radosťou vám podľa nich predpovedajú pohlavie vytúženého bábätka aj dnes?

Tak už viete, čo to bude? Chlapček alebo dievčatko? Otázka, ktorú si počas tehotenstva vypočuje mamička nespočetne veľa ráz. Niekto pohlavie dieťatka poznať nechce, niekto si túto informáciu necháva pre seba, no vždy sa nájde v okolí budúcej mamičky človek, ktorý sa aj napriek tomu rozhodne pohlavie hádať. Robili to v minulosti, robí sa to aj dnes. Aké “triky” na odhalenie pohlavia bábätka sú tie naj?

Chuť na sladké vs. na slané

Ak sa pristihnete pri tom, že máte chuť na sladké a dokázali by ste v supermarkete zjesť celé oddelenie čokolády, je to znamenie, že čakáte dievčatko. Túžba po slaných jedlách alebo dokonca jedlách bohatých na bielkoviny zase evokuje chlapčeka. Túžite po sladkom aj slanom rovnako silno? Nuž, asi to znamená iba to, že ste tehotná a tento test na sebe uplatniť nemôžete.

Pravda je taká, že tehotenské túžby nemajú jasné lekárske vysvetlenie. Odborníci sa však zhodujú v názore, že preferencia istého druhu jedla počas gravidity je spojená s rôznymi faktormi. Príkladom sú nutričné nedostatky, niektoré návykové zložky potravín, ale aj tlak okolia a dokonca kultúrny tlak. Keď teda dostanete akútnu chuť na balíček slaných čipsov, neznamená to automaticky, že pod srdcom nosíte chlapca.

Pohlavie bábätka v tehotenstve

Cesnakový test

Tento test nepodstupuje až tak veľa budúcich mamičiek a zrejme netreba vysvetľovať, prečo je to tak. V čom cesnakový test spočíva? Ak dokážete zjesť veľa cesnaku, ale nie je ho cítiť z vášho potu a pokožky, zrejme to znamená, že porodíte dievčatko. Samozrejme, výsledky tohto testu nikdy nepotvrdila žiadna vedecká štúdia.

Počas tehotenstva sa potné žľazy stávajú aktívnejšími a dokonca dochádza aj k zmene zloženia potu, takže telesný zápach sa môže dramaticky zvýšiť. Pot mnohých ľudí po konzumácii cesnaku navyše často páchne, takže pôvod tohto testu môžeme zrejme hľadať práve tu.

Ranné nevoľnosti

Mamičky chlapcov s týmto trikom určite nebudú súhlasiť a už vopred treba upozorniť, že s ním nesúhlasia ani lekári. Ranné nevoľnosti si naozaj nevyberajú podľa pohlavia, hoci sa traduje, že časté nevoľnosti počas tehotenstvo spôsobujú dievčatká. Je vám často zle a okolie vie, že ste v očakávaní? Klebetám sa určite nevyhnete. Extrémna ranná nevoľnosť, odborne hyperemesis gravidarum, sa síce podľa niektorých štúdií vyskytuje častejšie u žien, ktoré porodia dievčatko, ale bez ohľadu na pohlavie ňou často trpia aj prvorodičky a ženy, ktoré majú viacpočetné tehotenstvo.

Keď dcéra kradne krásu

Máte vlasy ako z reklamy na šampón a pleť ako porcelánová bábika? Bez debaty čakáte chlapca. Hovorí sa totiž, že dcéry kradnú matkám všetku krásu a spôsobujú lámavé, mastné vlasy bez lesku a pleť plnú pupienkov. Pravda je však opäť niekde inde. Tzv. tehotenskú iskru majú na svedomí hormóny a zvýšený prietok krvi. Niekomu tehotenstvo jednoducho prospieva a cíti sa skvelo, iné ženy by sa najradšej na deväť mesiacov odsťahovali na opustený ostrov. A pohlavie to nijako neovplyvní.

Sledujte partnerovu hmotnosť

Áno, aj partnerova hmotnosť vraj dokáže odhaliť pohlavie bábätka. Priberá spolu s vami? Je to vraj znakom toho, že sa stanete rodičmi dievčatka. Nepoznáme výsledky tohto výskumu, ale dá sa predpokladať, že keď je za dvoch mamička, podarí sa to aj oteckovi. Počas tehotenstva je doma prirodzene viac potravín (aj tých nezdravých), z ktorých si občas zobnú obaja rodičia. Priberanie partnera teda určite pohlavie bábätka neodhalí.

Pohlavie bábätka a ultrazvuk

Náladová alebo pohodová?

Ak sa cítite pod psa, mrzuto a vaša nálada počas tehotenstva kolíše, môže za to dievčatko. Chlapci vraj u mamičiek vyvolávajú radostné pocity plné pozitívnych emócií. Nedá sa to jednoznačne určiť, keďže tehotenstvo so sebou prináša návaly hormónov, ktoré rapídne menia nielen telo, ale aj náladu. Únava, kŕče, bolesti, nespavosť a rôzne iné tehotenské príznaky by spôsobili mrzutosť u každej budúcej mamičky a je úplne jedno, či privedie na svet chlapca alebo dievča.

Očný test

Jeden z najstarších trikov prastarých mám je práve očný test a vraj na základe neho rýchlo a ľahko dokážete predpovedať pohlavie dieťatka. Postavte sa pred zrkadlo a pozerajte sa do vlastných očí asi minútu. Rozširujú sa vám zreničky? Čakáte chlapca! Jednoduché, však? Až na to, že tak ako ostatné zmeny v tehotenstve, aj zmeny v očiach spôsobujú hormóny. O svoje sa postará aj zadržiavanie vody v tele, suché oči a v prípade tohto testu určite svoju úlohu zohrá aj svetlo v miestnosti.

Bruško hore alebo dole?

Jedna z povier, ktorá pretrvala po stáročia, hovorí o tom, že ak máte bruško posadené vysoko, nosíte pod srdcom dievčatko. Nízke bruško je dôkazom toho, že vo vás rastie chlapec. Táto legenda sa nedá potvrdiť, ani vyvrátiť. Miesto uloženia bábätka totiž závisí od veľkosti maternice, štádia tehotenstva a veľkosti bábätka. Niektoré štúdie však ukazujú, že chlapci rastú rýchlejšie a sú väčší, čo spôsobuje skoršie klesnutie bruška.

Pohlavie bábätka a sonograf

Trik s prsteňom

Vedeli ste, že pohlavie drobca dokáže určiť aj jednoduchý trik s prsteňom? Na šnúrku zaviažte prsteň a držte ho nehybne nad bruškom (ideálne je, ak to robí partner). Ak sa prsteň rozkýval zo strany na stranu, porodíte chlapca. No ak sa začal otáčať dookola, budete mať dievčatko. V niektorých kultúrach je táto povera tak hlboko zakorenená, že namiesto obyčajnej šnúrky sa používa prameň matkiných vlasov.

Tep srdca

Jedna z novších legiend zase hovorí o tom, že pohlavie bábätka dokáže prezradiť aj tep srdca. Nie však matkinho, ale bábätka. Ak bije dieťatku srdiečko rýchlejšie ako 140 úderov za minútu, je to dievčatko. Fakty však hovoria o tom, že zdravá srdcová frekvencia plodu sa pohybuje medzi číslami 110-160, pričom vyššie hodnoty sú zvyčajne spôsobené aktivitou bábätka. Búšenie srdca vám zrejme pohlavie neprezradí, ale upokojiť vás môže skutočnosť, že vaše bábätko prekypuje aktivitou.

Krvný tlak pred počatím

S určením pohlavia týmto spôsobom bude zrejme trochu problém. Je totiž potrebné vedieť, aký krvný tlak ste mali približne 26 týždňov pred počatím. Ak je vyšší, je tiež vyššia pravdepodobnosť počatia chlapca. Vraj. Podobne ako pri predchádzajúcich trikoch sa nedá spoľahnúť ani na tento. So stopercentnou istotou vám lekár prezradí pohlavie bábätka až po pôrode.