Vyberáme plyšové hračky pre novorodencov

7 min
19. feb'17

Sú hebučké, mäkučké a vyzerajú rozkošne. Plyšové hračky sú ideálne aj pre malinké bábätká, pri ich výbere však treba hľadieť na to, aby boli pre novorodencov bezpečné a maximálne príjemné.

Hoci sa zdá, že dnešní drobci sa radšej hrajú s modernými elektronickými hračkami, „plyšáci“ sa z detských izieb úplne nevytratili. Práve naopak, v priebehu desaťročí ich popularita neklesá, ba dokonca si ich obľúbili aj dospelí, ktorým slúžia ako milá spomienka na niekoho blízkeho.

Vo vývoji bábätiek hrajú plyšoví kamaráti dôležitú rolu, podporujú totiž ich mozgovú aktivitu i nadobúdanie nových zručností.  Najmenší si takto zároveň formujú osobnosť. U novorodencov sú dotyky a rozličné podnety zvlášť dôležité preto, lebo majú v období prvých týždňov zvýšenú hmatovú citlivosť. Tú môžu rodičia podnecovať práve hrou s mäkkými hračkami.

Plyšové hračky pre novorodencov

Riaďte sa vekom vášho dieťatka

Novorodenci a drobci do 6 mesiacov ešte nemajú v rúčkach toľko sily, vyberajte im preto radšej hračky, ktoré stačí ohmatávať a žmoliť. Vaše ratolesti si napríklad môžu zamilovať maznáčikov vo forme štvorcovej handričky so zvieracou hlavičkou. Keďže bábätká všetko skúšajú a žujú, najvhodnejším typom budú materiály s čo najkratším vlasom, prípadne kvalitná stopercentná bavlna, ktorá je hladká, a teda aj maximálne šetrná k pokožke dieťatka.

Dobrou voľbou sú „plyšáci“, ktorí majú živé farby a vydávajú nejaký zvuk, takže stimulujú rozvoj zraku a sluchu. Hračky v jemných pastelových farbách zasa navodia v bábätku pocit bezpečia.

Od 6 mesiacov do jedného roka začínajú byť detičky oveľa aktívnejšie. Vedia už veci uchopiť, takže plyšové hračky podrobnejšie skúmajú a naťahujú. V období od 12 mesiacov do 2 rokov najmenší živo objavujú svet navôkol. V tomto veku milujú najmä divadielko s plyšákmi a bábkami, ako aj rozličné imitovanie, na čo sú mäkké hračky a maňušky ako stvorené. Vďaka hračkám s podobizňou rozličných zvieratiek sa takisto učia spoznávať prírodu.

Zajačik na maznanie Joy toTs-smarTrike 100% jersey bavlna

Zajačik na maznanie toTs-smarTrike

Výhodou tejto hračky je jej praktický štvorcový tvar so zajačou hlavičkou a uzlíkmi na ostatných koncoch, takže dieťatko môže svojho mäkučkého kamaráta ľahko uchopiť a drobnými rúčkami k sebe privinúť. Plusom je tiež jednoduchý spôsob prania.

Hračky na maznanie pre bábätká

Ako vybrať vhodnú hračku?

    • V prvom rade sledujte pokyny výrobcu, ktorý nakupujúcich na visačkách inštruuje, pre aké veľké deti je konkrétna značka vhodná.
    • Nekupujte produkty pochybného pôvodu – je to síce obohratá pesnička, mnohí rodičia však stále dokážu naletieť na lákavo vyzerajúce lacné výrobky.
    • Je dobré, ak hračka spĺňa prísne európske štandardy a preukazuje sa patričnými certifikátmi o absolvovaní rozličných testov mechanickej a fyzickej záťaže, napríklad odolnosti spojov a švov, ale aj skúšok na detekciu ťažkých kovov a ftalátov.
    • Vrchný materiál, z ktorého sú zvieratko či bábka vyrobené, by mal byť maximálne jemný, hebký a nadýchaný, aby nepôsobil na citlivú pokožku drobčekov agresívne. V žiadnom prípade by sa jednotlivé vlákna umelej plyšovej srsti nemali pri potiahnutí odpájať.
    • Skontrolujte, či hračka nemá nebezpečné drobné súčasti, ako sú gombíky a koráliky, ktoré by mohlo dieťatko odtrhnúť a prehltnúť. Týka sa to aj oblečenia bábok a prípadných doplnkov, ako sú rôzne mašličky. Všetko musí byť urobené tak, aby nehrozilo riziko zadusenia.
    • Vyvarujte sa plyšovým hračkám, ktoré sú vo vnútri vyplnené aj pevnou drôtenou konštrukciou. Napriek hustej plyšovej srsti sa kovové časti môžu predrať von a malému dieťatku ublížiť.
    • Odskúšajte švy, či držia pevne a nerozchádzajú sa. Výplň totiž musí za každých okolností zostať v tele hračky.

Užitočné tipy

Často sa stretávame s tým, že malým detičkám kupujú rodičia či príbuzní obrovské plyšové hračky. Pre najmenšie batoľatá sú však úplne nevhodné, pretože sú pre ne jednak príliš veľké a predstavujú vážne riziko pridusenia, jednak ich nemôžu uchopiť rúčkami. Takýmto darčekom sa preto radšej vyhnite.

Niekedy trošku trvá, kým si dieťatko na svoju plyšovú hračku privykne. Skúste si ju teda na čas, napríklad v posteli, privinúť k sebe, takže nadobudne vašu vôňu. Bábätku, ktoré má dobre vyvinutý čuchový zmysel, bude maňuška pripomínať mamičku.

Spinkať či nespinkať s plyšákom?

Jedna z najzásadnejších otázok mamičiek, v ktorej sa odborníci v názoroch rozchádzajú, sa týka zaspávania detí v spoločnosti plyšových maznáčikov. Niektorí pediatri si myslia, že by sa tomu mali vyvarovať detičky až do jedného roka.

Iní sa prikláňajú k názoru, že bábätká od 6 mesiacov môžu mať hračky v postieľke – samozrejme, v malom počte a umiestnené tak, aby neobmedzovali pohodlie a pokojný spánok batoľaťa. Zapamätajte si, že v prípade novorodencov by rozmery hračky nemali presahovať veľkosť detskej hlavičky.

Spievajúci plyšový medvedík Kaloo Doudou Perle-Musical Baby

Spievajúci plyšový medvedík Kaloo

Jemná hudba a prítomnosť hebkého plyšového strážcu dieťatko pri zaspávaní upokojujú, tak prečo to nespojiť? Tento nádherný macko vydáva po stlačení  krásne melódie, ktoré sa postarajú o sladké sny vášho anjelika. Hračku navyše dostanete v praktickej škatuľke, takže ju bez starostí môžete kúpiť aj ako darček.

Plyšové hračky pre bábätká

Udržiavajte hračky v čistote

Pri kúpe hebkých miláčikov pre vaše bábätká takisto zistite, akú zložitú údržbu si vyžadujú – či ich napríklad možno prať, alebo ich treba inak ošetrovať. Výrobca Kaloo napríklad odporúča prať hračky pri teplote nanajvýš 30° C, a to bez použitia bielidiel a zmäkčovačov, aby si výrobok zachoval farbu a pekný vzhľad. Nevhodné sú chemické čistiace prostriedky, ktoré môžu podráždiť detskú pokožku.

Keď si chcete byť stopercentne istá, že hračka je zbavená roztočov, vložte ju opratú a vysušenú v mikroténovom vrecku na noc do mrazničky.

Ak si bábätko nejakú hračku mimoriadne obľúbi, odporúča sa zaobstarať mu ešte jednu navlas rovnakú, aby mu počas prania mäkučký kamarát nechýbal. Zabijete tak dve muchy jednou ranou, pretože náhradnú hračku môžete mať vždy nachystanú na cestu von.

Vedeli ste, že...?

  • Prvé plyšové hračky vymyslela na konci 19. storočia v Nemecku  krajčírka Margarete Steiff, ktorej vankúšiky v tvare sloníka, pôvodne určené na špendlíky, sa deťom zapáčili natoľko, že sa s nimi začali hrávať.
  • Masová výroba plyšových hračiek odštartovala v roku 1880 – mali väčšinou podobu rozličných zvieratiek, ako sloníky, opice, koníky, mačky, myšky alebo psíky.
  • Prvého medveďa s ozajstnou plyšovou „srsťou“ navrhol Margaretin synovec Richard. Hračka vďaka tomu už naozaj pripomínala skutočné zvieratko.
  • Presne v tom istom čase sa na trhu objavil plyšový macko Morrisa Michtoma, ktorý ho ako prvý nazval Teddy Bear – inšpiroval sa obrázkom prezidenta Theodora „Teddyho“ Roosevelta s medvedím mláďaťom.
  • V roku 1999 začala francúzska značka Kaloo vyrábať extra mäkučké hračky vhodné aj pre novorodencov – jej zakladateľ, ktorému sa v tom čase narodil synček, totiž nebol spokojný s dostupnou ponukou hračiek pre najmenších.
  • V 90. rokoch sa stali populárnymi elektronickí plyšoví miláčikovia, ktorí už vedeli vydávať zvuky, spievať, tancovať alebo hovoriť.
  • V Japonsku dokonca existuje cestovná agentúra, ktorá sa špecializuje na výlety a zájazdy za plyšovými turistickými atrakciami.