Na pláži nuda nehrozí: 12 offline aktivít pre celú rodinu

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
6 min
18. júl'23

Lámete si pred odchodom na letnú dovolenku hlavu nad tým, čo tam budú vaše deti robiť? Nebudú sa nudiť? Budeme im musieť po celý čas vymýšľať program? Užijeme si vôbec letnú dovolenku s deťmi? Všetky starosti nechajte doma a na dovolenku si pribaľte iba nasledujúci zoznam zábavných aktivít pre celú rodinu.

Počas dovolenky si dovolíme veľa vecí. Dovolíme si bez výčitiek oddychovať, skúšať nové jedlá, dopriať si tri zmrzliny denne, niekoľko dní necvičiť a aj deťom dovolíme rôzne vylomeniny. Nasledujúce tipy na veselé plážové aktivity sa postarajú o to, že vaše deti na chvíľu zabudnú na mobily a tablety a užijú si prázdniny pri mori v offline štýle.

1. Kto sa prekope hlbšie

Nič neprekoná staré dobré kopanie jamy do piesku. Usporiadajte v rámci celej rodiny súťaž v tom, kto sa prekope hlbšie. Táto zábavka zaberie nejaký čas a uvidíte, že sa pri nej poriadne nasmejete. Budete potrebovať lopatky do piesku a, samozrejme, pieskovú pláž. Na tej kamenistej by ste túto hru hrali asi ťažko. Vyžaduje sa aj trochu sily.

Chcete hru trochu skomplikovať? Začnite s vyhrabávaním jám v blízkosti vody. Tá sa bude neustále prilievať a deti (ale aj rodičia) budú mať úlohu značne sťaženú. Po úspešnom vykopaní jamy nezabudnite odmerať hĺbku a určite víťaza. Hra môže pokračovať - stopujte, koho jama sa ako prvá zaplní vodou. Po ukončení hry opäť zasypte vaše výtvory pieskom, aby do nich nikto z dovolenkujúcich nespadol.

Dovolenka s deťmi

2. Plážový mini golf

Čakáte na chvíľu, kedy vaše deti konečne využijú súpravu na mini golf? Teraz je ten správny čas! Nájdite si na pláži miesto, kde nebudete nikomu prekážať a vykopte niekoľko jamiek na loptičky. Improvizujte pri stavaní golfového ihriska, ktoré nebude dokonale hladké ako to trávnaté, ale o to väčšia to bude výzva. Počas hry si deti precvičia koordináciu oko-ruka, ale aj logické myslenie a schopnosť odhadu vzdialenosti a sily

3. Vodná štafeta s vedierkom

Pamätáte si na klasickú hru, pri ktorej deti utekajú s vajíčkom na lyžičke k cieľu? Alebo tú, počas ktorej musia lyžičkou naplniť pohár s vodou? Táto vodná štafeta je obdobou týchto hier. Dokonale preverí rôzne schopnosti a zručnosti vašich detí. Do dostatočnej (niekoľko metrovej) vzdialenosti od brehu postavte prázdne vedierka a deťom dajte do rúk lyžičky, lopatky alebo formičky do piesku. Ich úlohou bude naplniť vedro čo najskôr a to tak, že do spomínaných nástrojov naberú vodu z mora a pri napĺňaní vedierka sa budú snažiť nevyliať ju. Ten tím, ktorý naplní vedierko ako prvý, vyhráva.

4. Opreteky so šarkanom

Jednoduchšiu aktivitu ako beh so šarkanom asi nenájdete. V blízkosti mora vždy pofukuje aspoň jemný vietor a pestrofarebný šarkan sa bude na modrej oblohe nádherne vynímať. Potrebovať budete iba šarkana, ktorého môžete kúpiť v obchode alebo si ho spolu s deťmi vyrobíte. Pri tejto aktivite sa vyžaduje beh, takže nie je vhodná pre najmenšie deti.

5. Plážový had

Neviete, čo si pod touto hrou predstaviť? Je to veľmi jednoduché! V podstate ide o skákanie cez švihadlo, ktoré sa však v tomto prípad zmení na plážového hada. Dvaja držia švihadlo (každý za jeden koniec) nad zemou a kývajú ním. Rýchlosť závisí od schopností skákajúceho. Jeho úlohou bude skákať cez švihadlo bez toho, aby sa nedotkol “hada”. Túžia vaše deti po väčšej výzve? Presuňte sa do vody, tam bude skákanie poriadne náročné! V prípade, že je piesok horúci, nezabudnite na vhodnú obuv.

6. Postavte inukšuk

Že ste toto slovo ešte nikdy nepočuli? Kanaďania by vám hneď vysvetlili, o čo ide, ale zvládneme to aj my. Inukšuk je kamenná socha, doslova napodobenina človeka s rozpaženými rukami, ktorá sa stavia bez použitia lepidla. Úlohou detí bude najprv nazbierať vhodné kamienky, ktoré budú po postavení držať pokope a potom sa už iba stačí pustiť do toho. Deti si počas tejto aktivity perfektne precvičia koordináciu, ale aj trpezlivosť. Niekedy totiž trvá, kým sa inukšuk naučí stáť bez pádu. Pre zaujímavosť, najväčší inukšuk na svete meria viac ako 11 metrov. Aký vysoký sa podarí postaviť vašim deťom?

Dovolenka a inukšuk

7. Hľadanie pokladov

Čo si budeme klamať, niekedy si rodičia potrebujú od detí oddýchnuť. Ak je to aj váš prípad, dajte deťom do rúk zoznam artefaktov a vedierko. Na zozname môže byť čokoľvek od ulít, farebných kamienkov, naplaveného dreva, pierok a podobne. Fantázii sa v tomto medze nekladú. Vyhraďte deťom priestor, v ktorom sa môžu pohybovať, aby ste ich mali vždy na očiach a užívajte si chvíľku plážovej pohody.

8. Postavte snehuliaka z piesku

Postavička zo snehu sa nazýva snehuliak, to všetci vieme. No skúšal už niekto postaviť pieskoliaka? Táto aktivita bude poriadnou výzvou, pretože deti si budú musieť lámať hlavu nad tým, ako vytvoriť dokonalú pieskovú hmotu na postavenie figúrky z piesku. Potrebovať budú sadu hračiek do piesku s vedierkom, vodu, piesok a na ozdobu rôzne poklady z pláže. Aj pieskoliak predsa potrebuje oči, ústa, nos, ruky a niečo na hlavu, aby nedostal úpal.

9. Hrad z piesku

Mysleli si vaše deti, že postaviť postavičku z piesku je jednoduché ako facka? A čo taký hrad? To už je aktivita pre celú rodinu, ktorá si vyžaduje naozajstné zručnosti. Budete potrebovať, ako inak, lopatky, hrabličky, formičky, vedierka a najmä fantáziu, bez ktorej sa stavba hradu z piesku nezaobíde.

Hrad z piesku

10. Vykopte plážovú rieku

Malo kopanie jám do piesku úspech? Dajte deťom za úlohu vykopať riečny tok. Na to budú opäť potrebovať lopatky a trochu predstavivosti. Kopať by mali začať pri brehu, aby mohla voda natiecť do plážovej rieky a ukončia ju opäť pri brehu. Je len a len na nich, aká hlboká, široká, dlhá a kľukatá rieka bude a koľko prítokov môže mať. Deti môžu pri tvare rieky improvizovať, ale môžu sa tiež inšpirovať skutočnou riekou a kopírovať jej tok.

11. Piškvorky v piesku

Piškvorky pozná každý. Do piesku deti prstom alebo paličkou nakreslia hraciu plochu a klasické krížiky a kolieska môžu nahradiť rôznymi plážovými predmetmi. Jeden z hráčov môže používať kamienky, ten druhý mušle a podobne. Klasicky vyhráva ten hráč, ktorý ako prvý získa tri súvislé symboly v jednom smere.

12. Handmade suvenír

Pricestovali ste na dovolenku autom a môžete si domov doniesť akýkoľvek suvenír? Dajte deťom za úlohu jeden vyrobiť. Budú potrebovať peknú sklenenú fľašu a zvyšok je už len na nich. Takto vyrobené suveníry obsahujú najčastejšie piesok z pláže, drobné kamienky, mušle, ulity, malé hviezdice… jednoducho čokoľvek, čo more vyplavilo na breh. Hrdlo fľaše môžu deti ozdobiť špagátom, čo dodá celému výtvoru pravý námornícky charakter.

Dovolenka s deťmi nemusí znamenať iba neustále pozeranie do telefónu či tabletu. Dá sa užiť naplno aj bez technológií, čoho dôkazom sú aj tieto aktivity. Máte v rodine nejaké hry, ktoré vaše deti na dovolenke pri mori zaručenie zabavia?