Čo je placenta praevia a aké sú jej riziká?

  Kategórie: Tehotenstvo,
5 min
24. okt'17

Vrátili ste sa z návštevy gynekológa s diagnózou placenta praevia? Tento stav sa vyskytuje len u 0,5 % žien v čase pôrodu. Prečítajte si, čo placenta praevia je a aké riziká so sebou prináša.

Placenta praevia je stav, kedy placenta v maternici rastie príliš nízko a môže čistočne zasahovať alebo úplne blokovať vnútornú bránku, teda otvor do pošvy. Placenta praevia sa väčšinou diagnostikuje v druhej polovici tehotenstva. Prejavuje sa krvácaním a niekedy aj kŕčmi. Niektoré ženy žiadne klinické prejavy nepocítia a placenta praevia sa zistí až pri ultrazvukovom vyšetrení.

Krvácanie pri kvôli vcestnej placente je väčšinou náhle, silné, bezbolestné a netrvá dlho. Väčšinou sa objavuje po 20. týždni. Približne 10 % pociťuje bolesti pri krvácaní. V treťom trimestri je placenta praevia najčastejším dôvodom krvácania.

Ako placenta praevia vzniká?

Momentálne nie sú známe príčiny, prečo placenta praevia vzniká. No tento stav sa vo väčšej miere vyskytuje u žien, ktoré:

  • majú viac ako 35 rokov,
  • majú viacpočetné tehotenstvo,
  • majú jazvy na maternici (napríklad po cisárskom reze v minulosti),
  • mali placentu praevia aj v predchádzajúcom tehotenstve,
  • majú abnormálny tvar maternice alebo poruchy endometria,
  • fajčia alebo užívajú drogy,
  • majú niekoľko tehotenstiev za sebou.

4 stupne placenta praevia podľa uloženia placenty

  1. Placenta minor - placenta sa nachádza najmä v hornej časti maternice a zasahuje do dolného krčka, nedosahuje však vnútornú bránku,
  2. Placenta marginalis - placenta rastie v dolnej časti maternice a dolný okraj placenty čiastočne zasahuje do vnútornej bránky,
  3. Placenta partialis - placenta rastie v dolnej časti maternice a čiastočne prekrýva krčok maternice,
  4. Placenta totalis - placenta rastie v dolnej časti maternice a kompletne prekrýva celú vnútornú bránku.

Placenta praevia lekár

Aké sú riziká spojené s placenta praevia?

Rodička s diagnózou placenta praevia je pravidelne monitorovaná lekárom. Ak má lekár pocit, že placenta rastie príliš blízko krčka maternice, nevykonáva vaginálne vyšetrenie, nakoľko by mohlo spôsobiť krvácanie. Ultrazvuk je v tomto prípade bezpečnejší a najmä presnejší.

Pri vcestnej placente môže dôjsť k týmto komplikáciám:

  • časté krvácanie, pri ktorom môže byť nutné podať rodičke tranfúziu krvi,
  • abrupica placenty,
  • predčasný pôrod,
  • zvýšené riziko zápalu sliznice maternice po pôrode,
  • anémia plodu,
  • spomalený rast plodu v maternici,
  • vrodené malformácie plodu,
  • problémy s dýchaním po pôrode,
  • zvýšené riziko náhleho úmrtia dojčiat.

Plod sa pri tejto diagnóze väčšinou nachádza v priečnej alebo šimkej polohe. Pri vyšších stupňoch placenty praevia je dokonca vyššie riziko úmrtia matky alebo dieťaťa pri pôrode. Pri masívnom krvácaní pri pôrode je niekedy dokonca nutná hysterektómia.

Ako prebieha pôrod s placenta praevia?

O spôsobe pôrodu rozhoduje lekár. Ak máte prvý alebo druhý stupeň placenty praevia, teda placenta neprekrýva vnútornú bránu, je možné, že budete rodiť vaginálne. Pre prípadné komplikácie by mal byť v dispozícii anesteziológ, neonatológ, pôrodník a tiež by mala byť pripravená krv kvôli možným stratám krvi.

Pri treťom a štvrtom stupni placenta praevia takmer všetky pacientky rodia cisárskym rezom. Vaginálny pôrod by v tomto prípade prinášal príliš veľké riziká, vrátane vykrvácania rodičky a úmrtia plodu. Pacientky trpiace touto diagnózou tiež často rodia predčasne.

Mám diagnózu placenta praevia, čo mám robiť?

Lekári odporúčajú pokojový režim a minimum fyzickej aktivity. Sex a používanie tampónov je vylúčené. Podľa štádia vášho tehotenstva, stupňa placenty praevia, ako aj intenzity krvácania vám lekár určí ďalšie liečenie. Zvyčajne sa odporúča kyselina listová, pri riziku vzniknutia anémie aj podávanie železa.

Pri intenzívnom krvácaní môže byť rodička hospitalizovaná. Lekári sa snažia pôrod oddialiť čo najviac, aby sa mohol plod vyvinúť čo najviac. Pri riziku predčasného pôrodu sa pred 34. týždňom podávajú aj kortikosteroidy, aby sa urýchlil vývin pľúc novorodenca.

Ak máte diagnostikovanú placentu praevia teda nemusíte robiť nič, len oddychovať a pripravovať sa na materstvo. Stres vám pri tejto diagnóze nepomôže, nech znie akokoľvek hrozivo. Placenta praevia sa vyskytuje u 5 žien pri 1 000 pôrodoch a lekári s ňou majú skúsenosti. Vďaka pravidelným ultrazvukovým vyšetreniam sa teda dokáže včasne diagnostikovať a sledovať. Lekári dnes dokážu predísť mnohým známym komplikáciám.

Skúsenosti jednej mamičky

Karolína, mamička malého Viktorka, bola diagnostikovaná s placentou praevia minulé leto. Nečakaná diagnóza jej prekazila všetky plány a predstavy o dokonalom tehotenstve a lete pri mori. „Z minúty na minútu sa mi zmenil denný režim na nepoznanie. Namiesto dovolenky v Chorvátsku som zostala ležať. Dovolené som mala vstávať len na wc a do sprchy. V podstate som preležala 4 mesiace a aj keď ma chytali depky a pocity ľútosti nad zbabraným letom a tehotenstvom ako takým, vedela som, že vždy môže byť horšie a existujú ženy, ktoré s touto diagnózou ležia v nemocnici. Bola som teda vďačná za možnosť byť doma.“

Aj napriek obavám o nenarodené dieťa a sebaľútosťou, tehotenstvo aj pôrod dopadli dobre. Karolína mohla rodiť vaginálne. „Moje prognózy nevyzerali dobre. Lekár mi doslova povedal, že je naivné myslieť si, že „to dáme“ do 32. týždňa. Verila som, že keď budem dodržiavať pokyny lekára, a to čo najviac tráviť čas v pokoji na lôžku, tak sa dieťa narodí v riadnom termíne. Dosť limitujúci bol zákaz cestovať čo i len v rámci Slovenska. Nízko položenej placente nerobí dobre dlhé sedenie, keďže na ňu priamo tlačí dieťa. V prípade prasknutia môže dôjsť k vykrvácaniu, a tak mi môj lekár prízvukoval, že kdekoľvek sa budem nachádzať, nesmie to byť ďalej ako 30 minút od nemocnice. Nakoniec všetko dobre dopadlo a bábätko sa narodilo zdravé v 40. týždni tehotenstva. Základom je nestresovať sa a čo najviac ležať a ešte raz ležať.“