6+1 tipov na skvelý piknik s deťmi

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
5 min
15. aug'23

Lákajú vás príjemné prázdninové dni von a premýšľate, aký program zase deťom vymyslieť? Čo tak vymeniť klasický nedeľný obed za piknik v prírode? Poradíme vám, ako ho pripraviť, na čo myslieť a kedy ho najlepšie zorganizovať. Spojiť dobré jedlo s pobytom vonku alebo v prírode je ideálnou príležitosťou, ako využiť letné dni. Pre deti bude piknik osviežením prázdninových dní.

Kedy ste boli naposledy na pikniku? Náročná otázka, však? Netrápte sa nad odpoveďou a radšej začnite hneď premýšľať nad tým, kedy a kam vyrazíte na piknik so svojou rodinou. Krásne naservírované jedlo v objatí prírody (alebo mestského parku) chutí oveľa lepšie ako doma za stolom, kde to všetci členovia rodiny poznajú. Vďaka našim tipom sa rodinný piknik stane tradíciou a naplno si ho užije celá rodina.

Lúka, park alebo les?

Ubezpečte sa, že jedlo a všetko potrebné na piknik vám nezaberie veľa miesta v aute. Zároveň si musíte byť istí, že pokrmy aj servis, vrátane riadu a deky, ľahko prenesiete. Otvorené priestranstvá ideálne na piknik zvyčajne nie sú úplne v dosahu parkoviska. Voľte preto radšej ľahké papierové taniere a poháre, ktoré navyše nezaberú toľko miesta ako klasické. Nechcete predsa vyzerať tak, že do prírody sťahujete celú kuchyňu. Piknik však môžete usporiadať aj v mestskom parku, kam sa pohodlne dostanete aj mestskou dopravou a je veľká pravdepodobnosť, že v blízkosti bude detské ihrisko, čo deti určite ocenia. Máte dostatočne veľké deti a bicykle? Spojte piknik s cyklovýletom, no opäť platí, že to so vzdialenosťou netreba prešvihnúť.

Zabudnite na pravé poludnie

Čas, ktorý si zvolíte na piknik, závisí len od vás. Uprostred obeda však môže byť najviac horúco, takže vhodnejšie určite popoludnie až podvečer. Ak chcete dopriať deťom zážitok z obeda na lúke, vyhľadajte si miesto, ktoré je v tieni, napríklad pod stromami, alebo si doneste aj slnečník. Odporúčame sledovať predpoveď počasia a na piknik zvoliť menej horúci deň. Ideálna teplota by sa mala pohybovať okolo 25 stupňov a príjemnú klímu vytvorí aj ľahký vánok. Nie však vietor, ten by mohol výrazne zmariť vaše plány a pohodový piknik by sa rýchlo zmenil na naháňačku za odfúknutým riadom.

Rodinný piknik s deťmi

Do čoho zbaliť dobroty?

Vyhnite sa jedlu, ktoré sa môžu ľahko roztopiť, napríklad krémové koláče a zmrzlina. Vieme, že tá by deti potešila zo všetkého najviac, ale určite neodmietnu ani doma upečený koláč s ovocím alebo muffiny. Na háklivejšie potraviny (syry a údeniny) môžete použiť prenosný chladiaci box, ktorý dokáže udržať potraviny pri optimálnej teplote aj na 10 či viac hodín.

Môžete však zvoliť aj termotašky, ktoré sú ľahšie a vaše jedlá ochránia pred teplom aspoň počas prenosu. Nápojom pomôže, ak ich vo fľaškách pred odchodom na chvíľu vložíte do mrazničky. Výhodou sú aj chladiace kocky, ktoré nahradia ľad. Ak vám počasie praje a nie je extra horúco, jedlo môžete uložiť do slameného košíka, ktorý vytvorí pravú piknikovú atmosféru.

Deky sú základ!

Vaše pohodlie zvyšuje aj kvalitná prikrývka, ktorú rozprestriete na trávnik. Ideálna je deka so spodnou izolačnou vrstvou. Je ľahká a navyše vás ochráni od prípadnej vlhkosti, napríklad po rannej rose. Nezabudnite ani na servítky, vlhčené obrúsky a repelent. Dovoľte deťom vziať si obľúbené vankúše alebo prineste z domu podsedáky. Sedenie bude ešte pohodlnejšie a po výdatnom jedle vankúše poslúžia presne tak, ako majú - na zdriemnutie a zaslúžený relax. Ten môžete doplniť spoločenskými hrami, ktoré zabavia celú rodinu.

Estetické prestieranie poteší

Nepodceňujte pekný dizajn „stolovania“ na zemi. Jedlo, ktoré ste si priniesli, porozkladajte na deke, aby si deti mohli zobrať, na čo majú práve chuť. Čaro pikniku spočíva vo voľnosti a oddychu v peknom prostredí. Drobcom sa určite bude páčiť, ak budú môcť na piknik použiť aj svoje hračkárske riadiky. Majú doma detský domček? V tom prípade nemusíte chodiť vôbec ďaleko a usporiadajte piknik vo vlastnej záhrade. Áno, nie je to vôbec ďaleko, ale aj dobre známe prostredie viete pri troche fantázie premeniť na očarujúce miesto. A deti sa navyše môžu zhostiť úlohy hostiteľov, čo sa im bude určite páčiť.

Piknik s deťmi a jedlo

Stavte na jednohubky

Občerstvenie pripravujte tak, aby ho nebolo potrebné krájať priamo na mieste. Ideálne sú sendviče, obľúbené „wrapy“, tortilly, jednohubky a drobné koláčiky, ktoré budú nachystané tak, aby ich deti mohli vziať do ruky a zjesť bez použitia príboru. Populárne sú aj tzv. charcuterie board, ktoré môžete vytvoriť aj na mieste. Tieto dosky s jedlom sú ideálne na “zobkanie” a nevyžadujú namáhavú prípravu. Nezabudnite na záver po sebe upratať a všetky odpadky vziať so sebou.

Tip na chutný sendvič

Uvažujete nad tým, čo bude deťom chutiť a čo zjedia naozaj s pôžitkom? Táto pikniková pochúťka obsahuje všetko potrebné pre deti – ovocie, mliečny výrobok aj mäso. Kombinácia klasických ingrediencií bude vďaka jablku a zaujímavej nátierke príjemným oživením všedného obloženého chlebíčka. Sendvič môžete servírovať klasicky alebo použiť formičky na vykrajovanie v tvare koliesok, hviezdičiek či iných tvarov. Tým si deti určite získate.

Ingrediencie (pre 4 osoby):

  • 8 krajcov celozrnného chleba (môže byť toastový)
  • 1 hrnček strúhaného syra Cheddar
  • 8 plátkov kvalitnej salámy alebo šunky
  • 1 jablko nakrájané na tenké prúžky
  • 4 polievkové lyžice majonézy
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • 2 polievkové lyžice medu

Postup:

Najprv zmiešajte majonézu, med a horčicu v malej nádobe a zmesou natrite všetky krajce chleba. Na nátierku nasypte strúhaný syr, na to položte plátky salámy, jabĺčka a prikryte zvyšnými krajcami chleba. Navrstvené sendviče potom krížom prekrojte, aby vám vznikli úhľadné trojuholníky alebo ich vykrojte formičkami na vykrajovanie.