Deň sv. Valentína: Ako oslavujú lásku vo svete?

  Kategórie: Výchova,
5 min
12. feb'24

Štrnásteho februára oslavujeme lásku všetci o trochu viac. Cítiť ju všade vo vzduchu a na každého sa nalepí aspoň kúsok z nej. Nie všade však Deň sv. Valentína oslavujú tak, ako to vidíme v hollywoodskych romantických filmoch. Zisťovali sme, ako a kedy oslavujú lásku v iných kútoch sveta.

Nie všade vo svete je Valentín o bonboniérach v tvare srdiečka a romantických večerách pri sviečkach. V niektorých krajinách dokonca lásku oslavujú počas iných dní, veď v konečnom dôsledku aj u nás je mesiacom lásky máj. Pozrite sa na to, ako si lásku vyznávajú v rôznych kútoch sveta. Niektoré tradície vás určite prekvapia.

Fínsko a Estónsko

V týchto severoeurópskych krajinách je 14. február skôr o priateľstve než o romantike medzi partnermi. Aj preto sa vo Fínsku a Estónsku Valentín považuje v prvom rade za Deň priateľov, až v tom druhom za Deň zamilovaných. Počas tohto sviatku Severania drobnými darčekmi a pohľadnicami obdarúvajú svojich priateľov. Žiadne prehnané valentínske dekorácie počas tohto dňa v Estónsku ani Fínsku nečakajte.

Wales

Kým v ostatných krajoch Veľkej Británie je oslava sv. Valentína tradičnejšia, Walesania majú svoju vlastnú verziu tohto sviatku, ktorú oslavujú o niekoľko týždňov skôr. 25. januára, na Deň sv. Dwynwen, muži dávajú ženám na znak svojej náklonnosti “lyžičku lásky”. Tradícia pretrváva v tejto krajine už od 16. storočia, a kým v začiatkoch boli lyžičky vyrezávané ručne a rukoväť zdobil prepracovaný dizajn, dnes sú už dostupné aj čokoládové verzie.

Južná Kórea

Iný pohľad na sviatok zamilovaných majú aj v Južnej Kórei. Tam síce oslavujú Valentína štrnásty deň v mesiaci, no oslavujú ho každý mesiac. Tak napríklad: 14. mája oslavujú Deň ruží, 14. augusta je tzv. Green Day, počas ktorého páry chodia na rande na vidiek. Majú aj Deň spovede, ktorý pripadá na 14. septembra. Vtedy si mladí Juhokórejčania navzájom vyznávajú lásku.

Zaujímavosti o Valentínovi

Zdroj foto: Freepik

Japonsko

Ešte chvíľu ostaneme vo východoázijských krajinách a navštívime Japonsko. Tam sú oslavy sv. Valentíne tzv. dvojfázové. Tradíciou je, že 14. februára dávajú ženy svojim mužským priateľom čokoládu. Túto láskavosť im obdarovaní muži opätujú 14. marca, počas sviatku, ktorý je známy ako Biely deň. Muži dávajú ženám, ktoré im počas Valentína darovali čokoládu, malé darčeky.

Filipíny

Filipínčania oslavujú Deň sv. Valentína naozaj veľkolepo. Tento deň už tradične patrí hromadným sobášom. Tisíce párov z celej krajiny sa zídu na jednom mieste, či už je to námestie, park alebo katedrála a povedia si svoje áno. Typické sú aj tematické svadby alebo svadby, ktoré sa snažia prekonať rekordy, napríklad v počte bozkávajúcich sa ľudí.

Slovinsko

Deň sv. Valentína patrí na Slovinsku vtákom. Tradícia hovorí, že vtáky sa v tento deň navzájom žiadajú o ruku a ženia/vydávajú sa. S týmto dňom je spojená aj jedna legenda, ktorá hovorí o ľuďoch hľadajúcich lásku. Tí vraj chodia po zamrznutých poliach bosí a môžu na vlastné oči sledovať vtáčie svadby. No nebojte sa, Slovinci oslavujú aj lásku medzi ľuďmi, avšak o niečo neskôr, konkrétne 12. marca.

Bulharsko

Tak ako iné krajiny, aj Bulharsko oslavuje Deň sv. Valentína po svojom. Nečakajte bonboniéry, srdiečkové balóny či rozkošné plyšové hračky. Ak chcete oslavovať sviatok lásky po bulharsky, pripravte si kvalitné víno. Práve miestnym vínom oslavujú Bulhari partnerskú lásku a nie nadarmo je v tejto krajine 14. február známy ako Deň vinárov.

Valentín a deti

Zdroj foto: Freepik

Argentína

Argentínčania neoslavujú Deň sv. Valentína, ale lásku si vyznávajú počas júlového Týždňa sladkosti. Zaľúbenci si vymieňajú bozky, dostávajú čokoládu a iné sladkosti. Spočiatku išlo reklamný ťah, ktorý sa však neskôr stal tradíciou zamilovaných.

Dánsko

Deň sv. Valentína sa v Dánsku oslavuje pomerne krátko a neobmedzuje sa iba na ruže a čokoládu. Priatelia a milenci si počas tohto dňa vymieňajú ručne vyrábané blahoželania s lisovanými snežienkami. Ak príjemca tohto snežienkového listu, gaekkebrev, uhádne identitu odosielateľa, na Veľkú noc od neho musí dostať vajíčko. No ak odosielateľa neuhádne, vajíčko je povinný darovať príjemca. Zaujímavosťou je, že tieto karty nemusia byť výlučne vyznaniami lásky. Veľmi sa cenia vtipné texty, ktoré adresáta rozosmejú.

Nemecko

Ak máte na Valentína dosť drobností v tvare srdca, inšpirujte sa nemeckými pármi, ktoré si namiesto toho vymieňajú darčeky v tvare prasiatka. Prasiatko je v tejto krajine symbolom lásky a žiadostivosti, takže obdarovať niekoho soškou prasiatka alebo valentínkou s týmto motívom nie je urážkou.

Tak čo poviete? Inšpirujete sa niektorou svetovou krajinou a zavediete vo vašej rodine nové valentínske tradície? Alebo radšej ostanete pri klasike a potešíte svojich milovaných plyšovou hračkou, čokoládou a valentínkou?