Všetko o soplíkoch a ako ich odsávať

5 min
27. dec'18

Kto by nepoznal soplík, ten nepríjemný hlien v nose, ktorý nám bráni počas prechladnutia dýchať a iba zavadzia? Staršie deti a dospelí však v tomto majú jednu výhodu - soplík si vedia vyfúkať. Čo však robiť v prípade bábätka či malého dieťatka, ktoré ešte nevie, ako na to? Pomocnú ruku vám podá odsávačka.

Prechladnutie bábätka a detí v dojčenskom veku nepoteší žiadneho rodiča, a predsa patrí medzi najčastejšie ochorenia detí. Malí drobci trpia nádchou priemerne až 6-krát do roka a keďže dýchajú prevažne nosom, soplíky im vedia narobiť poriadnu neplechu. Nielenže dieťatko nemôže voľne dýchať, ale zároveň sa mu horšie papá a, samozrejme, aj spí. Čo robiť v prípade upchatého nošteka? Pomôcť si odsávačkou alebo sa radšej trápiť s fúkaním?

Čáry, máry a soplík je fuč

Čo by dali rodičia za to, keby sa dal soplík z nosa tak jednoducho odčarovať! Realita je však trochu iná a deti sa čisteniu upchatého nosa bránia, niekedy doslova zubami, nechtami. Soplíky však musia von, pretože čím dlhšie sa v dutinách dieťatka zdržujú, tým viac neplechy môžu narobiť. Na začiatku prechladnutia sú hlieny v nose skôr vodnaté a riedke, takže noštek stačí iba utierať. Nie vždy však nádcha prejde tak rýchlo a bezbolestne - v mnohých prípadoch je vodnatý soplík iba počiatočným štádiom, za ktorým nasleduje štádium hustejších soplíkov, ktorým už treba z nosa pomôcť vyfúkaním alebo odsávaním.

Sopliky odsavacka

Pred prvým odsávaním

Ešte predtým, ako na bábätko zaútočíte tým zvláštnym prístrojom s názvom odsávačka hlienov, ukážte mu, ako funguje. Detičky už od raného veku pozorujú svet okolo seba, takže je dosť pravdepodobné, že po takejto názornej ukážke sa odsávačky nebudú až tak desiť. Vysajte soplíky najprv sebe, potom partnerovi, staršiemu súrodencovi, obľúbenému plyšákovi a nakoniec chorému dieťatku. Niekedy pomôže, ak dáte odsávačke meno, čím sa stane akousi súčasťou rodiny.

Pred každým odsávaním je potrebná ešte jedna vec - zvlhčite sliznicu nosa buď kvapkami na báze morskej vody, Vincentkou alebo teplou vodou. Hlieny vždy odsávajte iba pár sekúnd, v opačnom prípade by sa mohla narušiť sliznica nosa a môže tiež dôjsť k popraskaniu cievok. Dôležité je tiež neodsávať príliš často, a to z rovnakého dôvodu. Najúčinnejšie je soplíky odsávať pred jedlom a pred spaním, pretože práve vtedy deťom plný nos prekáža najviac.

Drastické, no účinné

Nie vždy sa deťom podarí vybrať soplíky vatovými tyčinkami či obyčajnou papierovou vreckovkou. Mnohé mamičky sa preto pri odsávaní soplíkov uchyľujú k trochu drastickejším metódam, ktoré však podľa ich slov zaberajú najlepšie. O svoju skúsenosť sa podelila aj mamička deväťmesačnej dcérky Nina:

Viem, že to znie drasticky, doma ma majú za tyranku, no jediný spôsob, akým svojej dcérke uľavím od soplíkov je ten, že ju položím na posteľ, kľaknem si nad ňu, zafixujem jej nohy, rúčky jej podržím jednou rukou a druhou soplíky vysajem. Trvá to iba chvíľu a naozaj jej tým pomôžem, hoci viem, že to znie aj vyzerá hrozne.

Takýto spôsob odsávania je možný pri odsávačke napojenej na vysávač. Ide o odsávačku soplíkov, ktorú napojíte na klasický vysávač, avšak s tým, že jeho výkon znížite na minimum. Ak sa vám takáto metóda zdá hrôzostrašná, môžete vyskúšať napríklad manuálnu či elektrickú odsávačku.

Sopliky nadcha

Rýchlo a bez plaču

Jednu z možností, ako bábätku odsať soplíky bez kriku a plaču, predstavuje manuálna odsávačka Beaba s dvomi nástavcami. Ten prvý je určený pre bábätká už od narodenia, druhý je vhodný pre detičky od 3 mesiacov. Princíp odsávačky je veľmi jednoduchý a jej najväčšia výhoda spočíva v tom, že na rozdiel od odsávačky napojenej na vysávač je tichá a dieťatko tak nevystraší svojím hlukom. Báť sa nemusia ani rodičia, pretože hadička odsávačky je zakončená filtrom, vďaka ktorému sa im do úst nedostanú žiadne baktérie ani vírusy. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že takýto spôsob odsávania soplíkov je nehygienický, opak je pravdou. Pre bábätká je navyše vhodný aj preto, že silu odsávania reguluje rodič a má tak všetko pekne pod kontrolou.

Ďalším bezbolestným a menej hlučným spôsobom je ručná elektrická odsávačka. Funguje aj bez napojenia na vysávač, takže je menej strašidelná a soplíky odsaje raz-dva. Odsávačka s tromi nástavcami je vhodná nielen pre tie najmenšie detské nošteky, ale aj pre nošteky plné hustých soplíkov. Elektrická odsávačka funguje na baterky a ovládať sa dá naozaj jednoducho - iba stlačením jedného gombíka. Obrovskou výhodou tejto odsávačky je nielen uzatvárateľné vrecúško vhodné na cestovanie, ale aj odnímateľná hlavica, ktorú môžete kedykoľvek vyčistiť. Samozrejmosťou sú kvalitné silikónové nástavce, ktoré sa dajú sterilizovať a opätovne používať.

Kým staršie deti si už vedia soplíky odsať bez pomoci rodiča, či dokonca vyfúkať ich, tým menším treba počas nádchy pomôcť. Niekedy sú práve odsávačky jediným pomocníkom, ako deti zbaviť nepríjemných soplíkov. Ako odsávate soplíky deťom vy?