8 dôvodov, prečo sú odrážadlá nevyhnutné pre vývoj dieťaťa

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
05. nov'21

Jednou z dobrých vecí, ktorú môžete ako rodič každý deň urobiť pre zdravý vývin svojho dieťaťa, je zabezpečiť mu dostatok pohybu a podnetov na rozvoj logického úsudku, fantázie, ale aj motorických zručností. Práve to posledné menované sa dá hravo zabezpečiť pomocou kvalitného odrážadla, ktoré má na správny vývoj detí nesmierny vplyv.

Detské odrážadlá zohrávajú v živote dieťaťa dôležitú úlohu a majú hneď niekoľko výhod. Sú prvým vlastným dopravným prostriedkom, s ktorým deti prídu do styku a vďaka jazde na odrážadle si mnohé z nich budú pripadať ako skutoční pretekári. Zábavná funkcia je však len jednou z mnohých, ktoré jazda na odrážadle plní. Prinášame vám 8 dôvodov, prečo sú odrážadlá nevyhnutné pre vývoj dieťaťa a prečo by jedno z nich malo mať doma aj vaše dieťa.

Zdravý pohyb

Odrážadlo sa z miesta nepohne bez pričinenia malého šoféra. To veľmi rýchlo zistia všetky deti, ktoré sa posadia na pohodlné sedadlo a čakajú, čo sa bude diať. S odrážaním preto úzko súvisí aj výdrž. Posúvanie sa nožičkami môže byť pre deti namáhavé, pomáha im to však vybiť prebytočnú energiu. Preto je jazda na odrážadle nenúteným (a nenápadným) cvičením, ktoré najmenších pomáha udržať fit. Vozenie ich vyčerpá, ale zároveň príjemne unaví a pripraví na dobrý, kvalitný spánok. Nehovoriac o tom, že pri pohybe stúpa aj zdravý apetít.

Odrážadlá výhody chlapec

Rozvoj motoriky a svalstva

Rozvoj motoriky a svalstva by mal byť hlavným dôvodom, prečo rodičia svojim deťom kúpia hračku na vozenie. Rast dieťaťa, a najmä v prvých rokoch života, sprevádza vývoj svalového aparátu, ktorý treba posilňovať, aby dieťatko nadobudlo stabilitu, dobrú motoriku a osvojilo si správne držanie tela.

Práve na to sú zo začiatku ako stvorené odrážadlá, na ktorých sa dieťatko posúva dopredu i dozadu nožičkami, takže precvičuje veľké svalové partie a spevňuje svalstvo nôh i chrbta. Sedenie obkročmo s nohami naširoko má v praxi zasa podobnú funkciu ako poštolkové nohavičky s látkovou plienkou – stará sa o správne postavenie bedrových kĺbov a pomáha predchádzať ochoreniu, ktoré sa nazýva DDH (vývojová dysplázia bedrových kĺbov).

Dieťatko si postupne rozvíja aj schopnosť udržať rovnováhu. Tu prichádzajú na scénu balančné odrážadlá, ktoré fungujú na trochu inom princípe ako odrážadlá pre najmenších. Vyžadujú si neustále vyrovnávanie ťažiska pri rýchlejšie jazde, a to bez pomoci oporných koliesok. Kým hrubá motorika je potrebná pre svalstvo na nohách, v ručičkách sa musí rozvíjať jemná motorika – cit, ktorý je nevyhnutný napríklad na ovládanie volantu alebo riadidiel. Balans, ktorý sa naučia deti ovládať počas jazdy na balančnom odrážadle, bude nevyhnutný, keď sa prvýkrát posadia na skutočný bicykel.

Posilnenie imunity

Väčšina hračiek na vozenie priam láka deti von a práve vďaka tomu sa drobci pohybujú v prostredí, kde si budujú vlastnú obranyschopnosť. Nesedia v prekúrených miestnostiach, ale naopak, dýchajú čerstvý vzduch a dokonca sa otužujú, ak nastanú chladnejšie sychravejšie dni. Ich organizmus sa dostáva do prirodzeného styku s baktériami a vírusmi, takže detičky si na týchto nepriateľov rýchlejšie a ľahšie zvyknú a pri veľkom sezónnom „útoku“ im lepšie odolajú.

V čase stále zúriacej pandémie koronavírusu však nič nenechávajte na náhodu a riaďte sa aj počas prechádzok na čerstvom vzduchu odporúčaniami odborníkov. Obzvlášť obozretní by ste mali byť na detských ihriskách, kde sa stretáva viacero detí aj rodičov. Imunitu v tomto prechodnom období nezabudnite posilňovať aj inými spôsobmi ako pobytom na čerstvom vzduchu. Doprajte deťom pestrú, vyváženú stravu a dostatok spánku.

Nenápadné učenie

Keďže voziť sa dá najlepšie vonku, otvára to deťom dvere do nového sveta. Na ulici sa môžu kadečo naučiť a objavovať všetko navôkol, napríklad stretnúť suseda so psíkom, rozoznávať farby, učiť sa čísla na domoch, sledovať premenlivý vzhľad ulice počas jednotlivých ročných období a množstvo ďalších podnetných vecí.

Pri vození sa na odrážadlách si deti zároveň osvojujú základné pravidlá cestnej premávky. Naučia sa, ktorý „vodič“ má prednosť, ako správnym spôsobom predchádzať iné vozidlá, že červená značí „stop“ a zelená zasa „voľný prejazd“. Ak majú odrážadlo s klaksónom alebo zvončekom, môžu výstražným zvukom upozorniť okoloidúcich či ďalších kamarátov a predísť tak zrážke. Deti si tu zároveň cibria zmysel pre koordináciu – a to nielen v rámci vlastných pohybov ale aj zladenia sa s ostatnými „účastníkmi premávky“ na odrážadlách, trojkolkách, kolobežkách či bicykloch.

Postreh a odhad

Postreh je veľmi dôležitá schopnosť. Ak sa ho vaše deti naučia používať, dokážu aj v dospelosti pri jazde autom predísť rôznym dopravným nehodám. Kedy zabrzdiť? Ako zacúvať? Kedy je potrebné spomaliť? Ako sa včas vyhnúť oproti idúcemu vozidlu? Podobné otázky v hlave vašich ratolestí sú pri jazde na trojkolke či odrážadle na dennom poriadku. Navyše, ak má ich odrážadlo aj ďalší doplnok v podobe prívesu, náročnosť jazdy stúpa – odhadnúť priestor s vlečkou nie je malina ani pre dospelých vodičov.

Sociálne zručnosti

Pre zdravé sebavedomie v neskoršom veku, ale aj v dospelosti, deti potrebujú počas prvých rokov nabrať sociálne zručnosti. Bez tých sa v živote nezaobídu a ich rozvoj sa začína práve počas hry. Keď sa deti stretávajú na ulici či na ihrisku s ďalšími malými vodičmi, vytvárajú si nové kamarátstva, vymieňajú si skúsenosti s jazdou na odrážadle či inom dopravnom prostriedku, učia sa navzájom rôzne triky, pretekajú sa a vymýšľajú hry od výmyslu sveta, pri ktorých sa rozvíjajú ich komunikačné schopnosti, porozumenie, ohľaduplnosť i rešpekt voči ostatným.

Odrážadlá výhody deti

Rozvoj fantázie

Detské odrážadlá dnes neplnia iba funkciu vozenia. Vyrábajú sa tak, aby podnecovali predstavivosť najmenších a ich kreativitu. Na volantoch odrážadiel sú pripevnené klaksóny, prípadne môžu vydávať rozličné zvuky, pomocou ktorých si deti rozvíjajú rôzne zmysly. Pod sedadlom sa neraz nachádza úložný priestor, ktorý treba vedieť rozumne využiť – náklad naložiť aj vyložiť. Odrážadlá majú podobu zvieratiek, autíčok i motoriek, takže najmenší sa môžu vžiť do úlohy rôznych profesií, ako sú policajti, hasiči či pretekári.

To najlepšie nakoniec - zábava

Máte po prečítaní článku pocit, že odrážadlo je samé učenie a žiadna zábava? Vyvedieme vás z omylu. Jazda na odrážadle deťom prináša množstvo smiechu a radosti, o tom niet pochýb. Postará sa o to rýchla jazda, pretekanie s kamarátmi, súrodencom či rodičom, veselé prevedenie odrážadla, hravé funkcie a doplnky alebo iné aspekty. Počas jazdy na odrážadle si príde každé dieťa na svoje a vy budete môcť s láskou a hrdosťou v očiach sledovať, ako sa vaše dieťatko učí a je deň za dňom odvážnejšie a šikovnejšie.